Direct naar artikelinhoud
Septemberverklaring

Vlaamse regering trekt 665 miljoen euro uit voor onder meer welzijn, innovatie en onderwijs

Het was de voorlopig laatste Septemberverklaring voor minister-president Geert Bourgeois (N-VA)Beeld BELGA

De Vlaamse regering trekt volgend jaar 665 miljoen euro uit voor nieuw beleid. Dat heeft Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) gezegd in zijn Septemberverklaring. Het departement welzijn krijgt 200 miljoen euro, 280 miljoen euro gaat naar onderzoek en ontwikkeling en er gaat ook 40 miljoen euro extra naar maatregelen voor het basisonderwijs. De Lijn krijgt er via het Klimaatfonds 12,9 miljoen euro bij voor de vergroening van haar vloot.

Er is volgens Bourgeois na jaren besparingen opnieuw ruimte voor nieuw beleid en investeringen. Net als de voorbije twee jaar is de begroting ook in 2019 opnieuw in evenwicht. Daarbij worden de kosten voor de Oosterweelverbinding niet meegerekend, aangezien die uit de begrotingsdoelstellingen gehouden worden.

De Vlaamse regering beloofde bij de start in 2014 om in 2019 500 miljoen euro meer te investeren in zowel Welzijn als in Onderzoek en Ontwikkeling. Volgens Bourgeois heeft zijn regering woord gehouden

Er komen onder andere bijkomende middelen voor topwetenschappelijk onderzoek bij het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek en er wordt een nieuw technologiefonds met als naam Flanders Future Techfund opgericht.

Voor Welzijn komt er 200 miljoen euro bij, waarvan 100 miljoen euro voor personen met een handicap, 37 miljoen euro voor de kinderopvang en 23,5 miljoen euro voor jongerenwelzijn.

Het was de voorlopig laatste Septemberverklaring voor minister-president Geert Bourgeois (N-VA).Beeld BELGA

Verder maakt de regering 114,4 miljoen euro extra vrij voor klimaatbeleid. Daarvan gaat 65 miljoen euro naar het energiezuiniger maken van gebouwen. Met de 12,9 miljoen euro die De Lijn krijgt kan het volgend jaar 1.200 groene bussen aankopen: 277 hybride en 925 vol elektrische bussen.

Er gaat ook 40 miljoen euro extra naar het basisonderwijs, onder meer om directeurs beter te omkaderen, leraars te versterken in de klas en de werkingsmiddelen tussen kleuter- en lager onderwijs gelijk te schakelen.

De regering neemt ook voor ruim 85 miljoen euro eenmalige maatregelen. Zo komt er een sloop- en heropbouwkorting. Wie niet kan rekenen op het lagere btw-tarief van 6 procent zal binnenkort een sloop- en heropbouwpremie van 7.500 euro kunnen aanvragen.