Direct naar artikelinhoud
WK voetbal

Duitse topschutter Thomas Müller: "Er ligt stof op de gouden lichting van België"

► Thomas Müller verlaat het oefenveld in Eppan, Italië, waar de Mannschaft het WK 2018 voorbereidt.Beeld Photo News

Mediadag bij de Mannschaft, mogelijk de tegenstander van de Rode Duivels in de kwartfinale: dan is de tafel van topschutter Thomas Müller altijd druk bezet. Wij schoven aan met vragen over België, zijn jacht op WK-goals en de Duitse ambitie.

Hotel Weinegg in Zuid-Tirol maakt jullie vakantiedromen waar. Zo prijst het vijfsterrenhotel in het Italiaanse Eppan zichzelf aan. Hier, te midden van een idyllisch berglandschap, slaat de Mannschaft dik twee weken haar tenten op. In dit luxeresort, met groot buitenzwembad inclusief nagebootst zandstrand met palmparasols, houdt de Mannschaft deze week ook een mediadag, een moment om wat losser te praten met de Duitse wereldkampioenen.

Een journalist van Bild passeert zo bij alle internationals. In zijn hand een blad met 31 landenploegen: "Bitte, kruis je even aan welk land je het meest vreest op het WK?" Müller duidt Brazilië aan en zet zonder verpinken de gevraagde handtekening erbij. Natuurlijk hoort Brazilië tot de grote titelfavorieten. Maar zou Müller dat ook over België denken?

Herr Müller, een duel tegen België is op dit WK mogelijk in de kwartfinale. Hoop je daarop of wil je België liever vermijden?

"Natuurlijk verzamelt België al jaren heel grote talenten. Jullie spreken over de gouden generatie. (grijnst) Ja, maar vandaag is er toch al een beetje stof op de gouden generatie gekomen. Ze staan onder druk om dat talent dat ze in de rangen hebben ook in een resultaat om te zetten."

Dat kwam er op een groot toernooi nog niet echt uit.

"Juist. Maar goed, nog andere landen hebben zogezegd een gouden generatie. Een WK is wel vaker een strijd tussen de gouden generaties. Andere ploegen hebben ook een supermix van individuele talenten, en er kan maar één land het WK winnen."

(een Duitse collega onderbreekt) Zoals Duitsland in 2014. Maar moet je intussen ook al stof afkrabben van de Duitse gouden generatie?

"In elk geval begint elk toernooi van nul. Onze generatie is van rond 1988, die Europees kampioen heeft gespeeld bij de U21. Een deel van deze kern is sinds 2010 bij de Mannschaft en die spelers zijn nu tussen 28 en 30 jaar oud. Dat is nog steeds een goed tijdstip.

"Wij hebben talent én de ervaring, met vele spelers die al jaren een dragende rol hebben bij hun club en grote trofeeën wonnen. Of ze nu in Duitsland spelen of in het buitenland, zoals Khedira die de titel won met Juventus of Kroos die met Real voor de derde keer de Champions League won. En daar zit iemand (wijst naar Timo Werner, BF) die als nieuw talent veel snelheid brengt. Dat alles stemt me positief voor het komende WK."

Nog even naar België: wie van al die talenten zie je graag spelen?

"België heeft zoveel goede spelers. Maar Dries Mertens zie ik wel graag bezig, hoe hij altijd flitsend de diepte zoekt. Ik zag dit seizoen een paar matchen van Napels. Mertens is me altijd goed bevallen. Hij past in de offensieve spelcultuur van Napels."

Van alle huidige spelers ben jij in Rusland met tien WK-goals de topschutter. Zie je jezelf er net als in 2010 en 2014 weer vijf maken?

"Dat is mogelijk. Maar het is niet mijn graadmeter. Ik ben zeker een speler die altijd de weg naar het doel opzoekt en probeert kansen af te dwingen, maar ik ben geen pure goalgetter of spits die alleen op het veld staat om goals te maken. Ik ben vaak betrokken bij het ontstaan van doelpunten, in de voorlaatste pass of bij de assist. Daarom zet ik mezelf niet onder druk dat ik móét scoren. Maar ik weet wel hoe de buitenwereld mij ziet. We leven in een resultaatgerichte maatschappij, zeker in het voetbal."

Miroslav Klose is WK-topschutter aller tijden met zestien goals, en nu assistent bij de Mannschaft. Grap je er met hem over om zijn record in Rusland te breken?

"Ja, maar die grappen hebben al een baard. Als ik weer WK-goals maak, heb ik schrik dat Klose op training eens met ijzeren noppen zal uitpakken (lacht). Dan zegt hij neen. Klose zou het oké vinden en zich verheugen als ik zijn record breek. Maar zelfs als ik in hetzelfde ritme blijf als de vorige twee WK's is het mathematisch niet genoeg."

Je klinkt bijna verrast dat je tien WK-goals hebt gemaakt. Wat is het grootste verschil tussen jou en Klose?

"Verrast niet. Maar Klose is een echte spits. Ik ben meer een offensieve speler, een middenvelder die het strafschopgebied induikt. Die taak is verschillend."

Hoe belangrijk is het Bayern-blok bij de Mannschaft?

"Veel Duitse internationals spelen bij Bayern. Natuurlijk ken je de offensieve en defensieve bewegingen van elkaar dan beter. Maar nog relevanter zijn onze eenvormige structuur en filosofie bij de Duitse voetbalbond en Mannschaft. Onze bondscoach zet die al jaren voort. Ons concept staat. Elke speler, vanwaar hij ook komt, weet hoe hij zich moet oriënteren. Dat is een reuzenvoordeel tegenover een land dat om de twee jaar een nieuwe coach aanstelt. Onze lat ligt heel hoog. Het Bayern-blok is zeker ook niet hinderlijk voor de sfeer. De Mannschaft telt verscheidene types, maar we staan wel allemaal achter dat ene grote doel."

De WK-titel verlengen. Zou je dan verzadigd zijn?

"Ik zou geen probleem hebben om dan verzadigd te zijn. Want dat zou betekenen dat we die tweede wereldtitel hebben. Dat risico wil ik nemen."