Deze enthousiastelingen van Herentals Aan Z, Zomerspoor en tal van lokale (sport)verenigingen beloven een actieve tweede editie van de autoloze sportzondag op 25 augustus.© Hans Otten

Herentals Beweegt! maakt centrum autovrij voor gevulde sportzondag

Herentals -

Met Herentals Beweegt! zette Zomerspoor vorig jaar het hele stadscentrum één dag lang massaal aan het sporten. Ook dit jaar gaat het stadshart dicht voor gemotoriseerd verkeer om tientallen sportverenigingen de kans te geven om zichzelf en de eigen activiteiten voor te stellen.

Hans Otten

Zomerspoor was een initiatief van enkele geëngageerde burgers dat dankzij de samenwerking met verenigingen, burgers en de stad in augustus vorig jaar een hele maand lang meer dan honderd culturele, sociale en sportieve activiteiten aanbood. Voor een nieuwe editie van Zomerspoor is het nog even geduld oefenen tot de zomer van 2025, maar één element uit het programma van dit jaar krijgt wel een herneming. In samenwerking met Herentals Aan Z, een burgerbeweging die van de Keizerstede een gezonde zorgstad wil maken, vond aan het eind van de zomervakantie een grootschalige autoloze sportzondag plaats. Dit evenement Herentals Beweegt! krijgt op zondag 25 augustus een vervolg.

Dokter Yves Wouters van Herentals Aan Z en Tina Van Roy van Zomerspoor zijn de drijvende krachten achter Herentals Beweegt!.© Hans Otten

“Het opzet blijft hetzelfde als vorig jaar, we willen de Herentalsenaren op deze dag even doen stilstaan bij bewegen”, zeggen dokter Yves Wouters van Herentals Aan Z en Tina Van Roy van Zomerspoor. “Dat doen we door een breed scala aan activiteiten voor jong en oud aan te bieden, waarbij heel wat verenigingen, organisaties en sportclubs mensen inspireren om hun sport of beweegactiviteit eens uit te proberen.”

Meer geconcentreerd

Net als vorig jaar gebeurt dat in een autovrij stadshart. Hoewel het toen door de felle zomerzon bijna verschroeiend heet was, viel die editie zonder meer een succes te noemen. Toch hebben de organisatoren nog enkele lessen getrokken uit die sportieve happening. “We willen de verschillende acties nog meer centraliseren op en in de directe omgeving van de Grote Markt. De Herentalse Basketbalclub had vorig jaar een mooie activiteit op het basketbalpleintje op de Molenvest, maar dat bleek voor de meeste bezoekers toch net wat te ver van het marktplein vandaan. Zo vinden bezoekers dit jaar de meeste sporten op het marktplein, het parkeerplein aan de bovenkerk en op de parking achter zaal ’t Hof. In het groene begijnhof concentreren we dan weer rustgevende activiteiten, zoals yoga, tai chi, pilates en boogschieten.”

“We willen de verschillende acties nog meer centraliseren op en in de directe omgeving van de Grote Markt”

Yves Wouters en Tina Van Roy

Initiatiefnemers

Andere sporten die je tijdens Herentals Beweegt! kunt proeven, gaan van atletiek tot badminton, van bordspellen tot gevechtssporten, van hockey tot thaiboksen. Aan het buspaleis vertrekken wandel- en looptochten, zoals de Zomerspoorloop, de geheugenwandeling en een gegidste vestenwandeling. “Ook nieuw is dat we alle dansactiviteiten aan de zuidkant van de markt (de zijde van het boerenkrijgmonument, red.) samenbrengen. Daar staat ook een groot podium opgesteld. Net als de geslaagde flashmob van vorig jaar willen we ook de editie van 25 augustus afsluiten met een massale dans met organisatoren, deelnemers en publiek. De verenigingen die vorig jaar aan die zuidkant van de Grote Markt stonden, verhuizen nu naar de noordkant”, zeggen Wouters en Van Roy.

Herentals Beweegt! vindt op zondag 25 augustus van 10 tot 16 uur in het centrum van de stad plaats. Het volledige programma is nog in opmaak en valt binnenkort te raadplegen op de website van Zomerspoor.

zomerspoor.be

Tijdens de autoloze sportzondag kon je vorig jaar proeven van de meest uiteenlopende sporten.© Hans Otten

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Herentals