23 februari 2018 om 03:00
Luister naar

Het is smoezelig, maar het moet wel

vierde vrijdag van de maand een column over economische of Europese zaken.

Cees Veerman gaat ons redden. De voormalige landbouwminister gaat de Europeanen vertellen over de voordelen van de pulsvisserij. Minister Carola Schouten stuurt hem weg om ‘te verkennen wat de mogelijkheden zijn om weer het gesprek te voeren’, aldus de huidige visminister. In maart starten de onderhandelingen over de vraag hoe het Europarlement, dat het pulsvissen wil verbieden, tegemoet kan worden gekomen.

Mogelijkheden verkennen – dat is een dure omschrijving van wat dutchnews.nl doeltreffend boven een artikel over Veermans missie zette: ‘Dutch appoint former minister to lobby EU over pulse fishing’. De oud-minister gaat lobbyen.

Nou ja, formeel niet, want lobbyen heeft iets smoezeligs. Van origine is het niets anders dan een ander informeren en proberen naar jouw kant te trekken. In Brussel – waar regels voor 28 EU-lidstaten worden bepaald – is het een industrie geworden, waar het recht van de sterkste geldt. Daarom zijn auto’s vervuilender dan nodig en sigaretten dodelijker dan ooit. Als multinationals iets mompelen over werkgelegenheid, wil Brussel wel buigen.

schaamteloos

Diverse Europarlementariërs doen hier graag aan mee. In Brussel kan het zomaar gebeuren dat zij het algemeen belang over het hoofd zien. Zo was de Brit Malcolm Harbour als voormalig auto-ontwerper min of meer door de auto-industrie in het Europarlement geparachuteerd. Oud-Europarlementariër Ria Oomen (CDA) bleek door Mars, van de repen, te worden betaald.

Annie Schreijer-Pierik – ook een mooi voorbeeld. Thuis in Twente is ze varkensboerin, over de grens in Brussel en Straatsburg behartigt ze fris en fruitig de belangen van de agrarische sector. Politiek zit Annie in het bloed, meldt de CDA-website, en daar zitten kennelijk veel witte en rode lobbylichaampjes in.

Nu mag Cees Veerman, ook CDA, op tournee in de lobbyhoofdstad. Hij is er het vangnet van de Nederlandse Europarlementariërs die vorige maand woedend toekeken, toen Franse lobbyisten het parlement opjutten tegen de pulsvisserij. De Nederlanders vinden die techniek, waarbij de vis met stroomschokjes uit de bodem wordt gelokt, in de haak, maar daar denken ze elders heel anders over.

emotie

U kent ze wel, de foto’s van kinderen die met protestborden meelopen in een anti-abortusmars. Dit maakt duidelijk dat het bij lobbyen vaak niet gaat om argumenten, maar om emotie. De Franse vissers hadden dit uitstekend begrepen. Zij overtuigden het Europarlement met plaatjes van idyllische Franse haventjes vol kleurrijke vissersbootjes, die ruw door dobberende pulsfabieken uit Holland kopje-onder worden geduwd. Het verhaal over vissen die lijden onder de stroomstotenterreur, sloeg ook aan.

De Nederlanders presenteerden daarentegen wetenschappelijke rapporten over de voordelen van het pulsen. Saai. Verloren zaak.

Misschien moet Cees Veerman tijdens zijn Europese tournee een tekenfilm vertonen, waarin vissen vertellen waarom ze graag door Nederlandse pulsvissers worden gevangen. Of moet hij een optreden van een shantykoor in Brussel regelen. En laat hem vertellen dat de Urkers de eskimo’s van Europa zijn; bedreigd in hun voortbestaan. Bizar? Dan past het prima in de werkwijze van veel lobbyisten: vaak is wat ze betogen niet onwaar, maar ook niet de hele waarheid.

Politiek is emotie; vooral in Brussel, waar de wegen complex en technisch zijn. Daar kan een krachtige, sentimentele lobby wonderen verrichten. Zolang je maar weet hoe de procedures werken en bij wie je moet zijn. Dat laatste is Cees Veerman wel toevertrouwd. Nu de emotie nog.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Kelly Keasberry is theoloog en pastoraal medewerker bij ziekenhuis AZ Monica in Deurne en Antwerpen.

Laat je niet in deze tijd van religieuze onwetendheid niet verstikken door geloofsschaamte

Christenen schrikken er vaker voor terug om op geloof gebaseerde overtuigingen te uiten over controversiële kwesties zoals abortus, seksualiteit of gender. Kelly Keasberry roept op tot moed.

Klaas Vos

Over ons mensen, de zogenaamde kroon der schepping, kun je je eindeloos blijven verbazen

Geweld onder apen is direct breaking news is in alle media, terwijl geweld onder ons eigen soort, dagelijkse kost blijkt. Op dat punt zijn we in de evolutie niet veel opgeschoten, constateert Klaas Vos.

Corjan Matsinger is jongerenwerker en religieus trendwatcher.

Mediawijsheid komt met de jaren? En hoe werkt dan met geloofsvragen op sociale media?

Werkt je mobiel mee of werkt je mobiel tegen als het gaat om geloven? Op die onderzoeksvraag zag Corjan Matsinger een opvallend antwoord: naarmate jongeren ouder zijn, geven ze aan dat de mobiel tegenwerkt.

nd

De samenleving versplintert, er dreigt chaos, onze verhalen vliegen langs elkaar heen. Lichtpuntjes?

Van de weeromstuit schoot in weer finaal door in die andere richting: hypes en trends? Die waren lucht, die kon je straal negeren. Voor mij geen Songfestival. Maar hoe elitair is dát?

Vechten voor Nederland? Nee hoor, we zijn een verzameling losse steentjes geworden

De offerbereidheid is nul. Nederland betekent niets, stelt filosoof Henk den Uijl vast. Hij ziet een verband met het boek Oorlogsvlieger, over de mens en de waarden waarvoor die staat.

Gerard de Korte is bisschop van 's-Hertogenbosch.

Hoe christenen als minderheid kunnen helpen om de verruwing terug te dringen

Laten christelijke gezinnen, christelijke scholen, kerkelijke gemeenten en parochies met hoffelijkheid ingaan tegen de grimmigheid in de samenleving, schrijft bisschop Gerard de Korte.

Lody van de Kamp is rabbijn

Haagse politici zijn zo veel met het buitenland bezig dat het binnenland erbij inschiet

De chaos door de studentenprotesten ziet rabbijn Lody van de Kamp als een beeld van hoe het er met Nederland voorstaat. 'Het is een aanklacht tegen onze overheid die het er op dramatische wijze bij laat zitten.'

Kijken naar het Eurovisiesongfestival is een uitputtingsslag - van vulgariteit tot geluidsbehang

Het was best sterk geweest als Israël dit jaar niet had willen meedoen aan het songfestival. Gewoon omdat je als land misschien niet in de stemming bent, vanwege een bloedige oorlog, schrijft Reina Wiskerke.

Lambert Pasterkamp

Zwijgt God in beroemde kerken of kathedralen? Of moeten we beter leren luisteren

Als toerist loop je weleens een kathedraal of kerk binnen om je te verwonderen over de schoonheid. Maar hoor je daar ook iets in van God? Of zijn we te geprikkeld om goed te luisteren?, vraagt Lambert Pasterkamp zich af.