kunstprijzen

Suchan Kinoshita wint Belgian Art Prize

Suchan Kinoshita.© bozar/belgian art prize

De prestigieuze Belgian Art Prize 2025 gaat naar Suchan Kinoshita (64). Zij krijgt 20.000 euro en een productiebudget om nieuw werk te maken dat ze in de lente van volgend jaar in Bozar zal tonen.

Jozefien Van Beek

De jury looft Suchan Kinoshita’s visuele taal, maar ook haar rol als mentor voor de volgende generatie kunstenaars. “Ze combineert diepgaand conceptualisme met herkenbare, geleefde ervaringen, vrijgevigheid en humor”, klinkt het in het juryrapport. In haar kunst overlappen verschillende disciplines: theater, experimentele muziek én beeldend werk. Kinoshita werd in 1960 in Tokio geboren, maar woont in Brussel.

Een installatie van Kinoshita in Museum de Fundatie (Zwolle) in 2019.© Berry Stokvis/anp

De Belgian Art Prize, die om de twee jaar wordt uitgereikt, heeft als doel in België wonende kunstenaars te steunen en hun nationale en internationale bekendheid te versterken. In 2025 bestaat de prijs, die vroeger Prijs Jonge Belgische Schilderkunst heette, 75 jaar, maar de organisatie heeft enkele woelige jaren achter de rug: in 2019 kwam ze onder vuur te liggen omdat er op de shortlist uitsluitend mannelijke kunstenaars stonden. Zij gaven uit eigen beweging hun nominatie terug. Het jaar erop werd de procedure grondig herzien en was de lijst met finalisten diverser dan ooit. Maar toen werd de prijs ook niet uitgereikt, omdat de geselecteerde kunstenaars “voorwaarden en eisen gesteld hadden die veranderingen in het reglement, de partnerschapsovereenkomsten en de organisatie van de Prijs behelzen”, zo stond destijds in een persbericht te lezen.

Intussen heeft de organisatie haar werking grondig aangepast. Een diverse jury staat garant voor diverse genomineerden, en er werd ook een nieuwe directeur aangesteld: Annelies Nagels, die voordien verantwoordelijk was voor de beeldende kunstwerking in cultuurhuis de Warande in Turnhout. Op deze manier wil de organisatie de prijs een nieuw elan geven. De meest recente laureaten van de Belgian Art Prize waren Els Dietvorst (2021) en Otobong Nkanga (2017).