Massatoerisme

Amsterdam ruilt “nee-tenzij”-beleid voor een volledige “nee”: geen nieuwe hotels meer

Voortaan verandert de volledige stad Amsterdam in “nee-gebied” voor nieuwe hotelbouw.© anp / Bert Spiertz

In Amsterdam mogen geen nieuwe hotels meer gebouwd worden. Voorheen waren er nog enkele uitzonderingen, maar nu verandert de volledige stad in “nee-gebied”. Op vraag van bewoners, mogen er voortaan maximaal 20 miljoen toeristen overnachten per jaar.

Geike Put

Amsterdam zet een nieuwe stap in de strijd tegen massatoerisme door strengere regels op te leggen aan hotelbouw. Voorheen werden nog uitzonderingen gemaakt in bepaalde wijken onder het “nee-tenzij”-beleid. Nu wordt de deur volledig gesloten voor nieuwe initiatieven en verandert de volledige stad in “nee-gebied”. Een nieuw hotel krijgt alleen nog toestemming als er op een andere plek een sluit en er geen slaapplaatsen bijkomen. Bovendien moet er sprake zijn van kwalitatieve verbetering, zoals modernisering of verduurzaming. Als er dan toch een nieuw hotel komt, gaat de voorkeur uit naar een initiatief buiten het centrum.

De hotelstop, die in 2016 werd geïntroduceerd en de afgelopen jaren steeds strenger werd, is nu permanent in de hele stad van kracht. Het stadsbestuur benadrukt dat sinds de invoering van de vorige hotelstop slechts drie initiatieven aan de strenge voorwaarden van de stad voldeden. Toch zijn er nog steeds enkele hotels in aanbouw of gepland, omdat die eerder al een vergunning kregen. Het aantal lopende initiatieven is de laatste jaren afgenomen van 58 naar 26, aldus het bestuur.

Naast het verbod op nieuwe hotels legt het stadsbestuur ook een grens van 20 miljoen hotelovernachtingen op. Bewoners hebben herhaaldelijk bij het stadsbestuur aangedrongen op maatregelen om de toeristenstromen onder controle te houden. “In 2023 waren er meer dan 20,6 miljoen hotelovernachtingen in Amsterdam. Dit is exclusief vakantieverhuur, B&B en cruiseovernachtingen”, klinkt het bij het bestuur. “Daarom zetten we extra maatregelen in om het aantal overnachtingen niet nog meer te laten toenemen.”