Live verkiezingen | CD&V-voorzitter Mahdi over uithaal De Wever: “Laat mijn persoonlijk leven en mijn familie gerust, dat ga ik geen twee keer vriendelijk vragen”

Op 9 juni trekken we naar de stembus voor de federale, Vlaamse en Europese verkiezingen. Volg hier de verkiezingscampagne op de voet.

red
Stijn Cools

Sammy Mahdi over uithaal Bart De Wever: "Laat mijn persoonlijk leven en zeker mijn familie gerust. En dat ga ik geen twee keer zo vriendelijk vragen"

In zijn gesprek met De Standaard merkt N-VA-voorzitter Bart De Wever op dat zijn collega van CD&V Sammy Mahdi niet weet wat Pinksteren is. "En dit is totáál geen verwijt, maar het is bijvoorbeeld ook de eerste CD&V-voorzitter zonder gezin, zonder vrouw en kinderen. Is dat erg? Staat de wereld stil? Nee. Maar zegt dat iets over hoe hard de zaken veranderd zijn?"

"Niet eens zo lang geleden was het ondenkbaar voor de christendemocratie dat de voorzitter niets met het christendom heeft, niets van familiewaarden uitstraalt, en zich gedraagt als een Conner-wannabe", aldus De Wever. "Dat Tiktok-filmpje à la Acid: er is een tijd geweest binnen CD&V dat je dan je valies kon maken.”

Mahdi is niet te spreken over de uithaal van De Wever. Dat laat hij weten op zijn sociale media. "Het klopt dat ik op mijn 35ste nog geen kinderen heb. Ik had het graag anders gezien. Mijn kinderdroom was om op mijn twintig papa te worden. Maar het leven draait soms anders uit. En soms vind je pas de juiste persoon in je leven op je 34ste. Dat de voorzitter van N-VA dat moet aanhalen in een interview zonder mijn persoonlijke levensparcours te kennen is van het laagste dat ik ooit al heb meegemaakt."

"Nog veel erger is dat hij aangeeft dat ik geen familiewaarden heb. Ik ga niet stilstaan bij de gezinssituatie van een ander, maar mijn ouders zijn mijn alles. Niets is heiliger dan mijn moeder en vader. Aan hun voeten ligt mijn paradijs. Mijn broer en zus zijn me mijn leven waard. Pak me op de inhoud, maar laat mijn persoonlijk leven en zeker mijn familie gerust. En dat ik ga ik geen twee keer zo vriendelijk vragen", schrijft Mahdi op Instagram.

"Iemands wannabe ben ik al zeker niet. Ik zal altijd zijn wie ik ben. En ik zal altijd de gewone gast met een eerlijke mening blijven. En ook zal zegt iedereen in de politiek 'opletten met De Wever te bekritiseren, want hij is machtig genoeg om je dood te meppen', voor Goliath zal ik niet buigen wanneer ik voor mensen opkom. Never. Ik wil gerust beschaafd aan tafel onderhandelen maar collega's intimideren in een sjiek restaurant doe je maar met een ander."

"En dat ik niet wist wat Pinksteren is, dat was misschien dwaas.  Het zijn lange dagen en nachten, ik ben al eens moe en een mens is soms al eens onwetend. Maar liever niet weten wat Pinksteren is dan zo giftig als een bullebak mensen hun gezinssituaties bekritiseren."

Hij sluit af met de mededeling er toch nog een mooi weekend van te maken. Onder meer door campagne te voeren onder de mensen. "En straks weer naar mijn ouders. Misschien moet iedereen dat vandaag ook nog eens doen. Die van mij hadden me een draai rond mijn oren verkocht indien ik een andere politieker zijn gezinssituatie en familiewaarden zou bekritiseren. En ik had ze gelijk gegeven ook."
Bart Brinckman
Bart Brinckman

Nieuwe peiling ziet remonte Vooruit, Groen op de sukkel

Conner Rousseau en Melissa Depraetere
Conner Rousseau en Melissa Depraetere. Geert Van de Velde
De barometer van Ipsos (met mediapartners DPG, Rossel en RTL-TVI) illustreert twee weken voor de verkiezingen in Vlaanderen een remonte voor Vooruit. De partij landt op 14,3%, een flinke verbetering in vergelijking met de vorige peiling. Groen zakt verder weg tot 6,6%. Met dit resultaat duikt de partij gegarandeerd in enkele kieskringen onder de kiesdrempel. 

Aan de kop verandert er weinig. Vlaams Belang voert met 26,8% het politieke peloton aan, met de N-VA (20,6%) op respectabele afstand. Ook bij de overige partijen verandert er weinig. CD&V blijft hangen op 12,2%, Open VLD (8,2%) zit nog steeds niet in de dubbele cijfers. De Vlaamse liberalen kiezen voor de oppositie als ze onder de 10% blijven. De communisten zijn goed voor 8,9%.

In Wallonië lijkt het politieke landschap volop in beweging. Ook daar verschrompelt Ecolo, de partij haalt niet eens meer de dubbele cijfers (8,8%). PS en MR zijn in een nek-aan-nekrace verwikkeld om het leiderschap, ze halen elk 22,6%. De opgang van Les Engagés lijkt niet te stuiten. De Franstalige christendemocraten peilen op 18,1%, haast een verdubbeling in vergelijking met hun resultaat in 2019. De PTB stagneert op 14,5%.

In Brussel blijft de MR veruit op kop met net geen 22%. De PTB gaat flink vooruit tot net onder de 20%. Verliezers zijn de PS met 15,2% en Ecolo die terugvalt op 12,5%. Les Engagés blijft stabiel (7,7%), het door interne twisten geplaagde Défi krimpt naar 7,2%.
Emma Desmet
Emma Desmet

De smartphone is niet meer weg te denken: maar kunnen we er ook mee stemmen op 9 juni? 

Bart Brinckman
Bart Brinckman

Bart De Wever formeel: "Ik vorm geen regering met Vlaams Belang"

Na 9 juni stapt de N-VA niet in een Vlaamse regering met Vlaams Belang. Voorzitter Bart De Wever laat aan duidelijkheid niks te wensen over in het VRT-programma Eerste keus dat zondag wordt uitgezonden.  "Als je mij de vraag stelt of ik mij verwant voel met die partij en er een regering mee zou vormen? Dan is het antwoord carrément neen." In antwoord op een vraag van Hasseltse leerlingen gaf hij meer uitleg. "Ik ben het over vrijwel niets eens met die partij. Ik lust hun stijl ook niet."

Veertien dagen voor de verkiezingen schept de N-VA-voorzitter op deze manier duidelijkheid. N-VA'ers zoals Jan Jambon of Theo Francken waren alvast minder weigerachtig. En ook De Wever suggereerde bij momenten dat hij het zou aandurven. De kiezer, de eigen partij en de potentiële onderhandelingspartners weten nu beter.

De Antwerpse burgemeester beaamde de verdeeldheid binnen de N-VA hierover. "Het is een worsteling die leeft binnen mijn partij, dat geef ik grif toe. Ik snap dat mensen denken dat wij daar als partij het noorden over kwijt zijn. Het is ook een heel moeilijke kwestie. Laat je ze een keer mee besturen of gaan we dat in geen geval doen? We zitten daarmee in onze maag."

In de Krant van West-Vlaanderen heeft Vlaams lijsttrekker Sander Loones een gelijkaardige boodschap. "Ik heb een fundamenteel bezwaar. Als je met Vlaams Belang een Vlaamse regering vormt, mag je zeker zijn dat er federaal een tweede Vivaldi komt. En zoals gezegd: dat zou een ramp zijn", antwoordt hij op de vraag der vragen in deze campagne.  "Moeten wij een Vlaamse regering met hen overwegen? Om wat te doen, is al een eerste bedenking. Als we al thema’s gemeen hebben, is het federaal. Daar speelt Vlaams Belang geen rol van betekenis."

Vlaams Belang "betreurde" de uitspraken van De Wever. Voor voorzitter Tom Van Grieken is een "stem voor de N-VA nu een stem voor de PS". 
Jan-Frederik Abbeloos
Jan-Frederik Abbeloos

Lees dit weekend een groot interview met N-VA-voorzitter Bart De Wever in De Standaard

Bart De Wever met de intussen al bekende appel van onze reeks.
Bart De Wever met de intussen al bekende appel van onze reeks. Jfja
Valerie Droeven
Valerie Droeven

Gentse kandidaten Vooruit zingen een toontje hoger

Op sociale media lanceerden de Gentse kandidaten van Vooruit een verkiezingssingle. Onder meer Joris Vandenbroucke, Freya Van den Bossche, Frederik Sioen en Astrid De Bruycker geven het beste van zichzelf. Het nummer dat ze zingen is "geïnspireerd door en voor singles". "Want vandaag is een woning kopen of huren te duur en betalen singles vaak evenveel als tweeverdieners."
Valerie Droeven
Valerie Droeven

Conner Rousseau: "Moest ik verkozen zijn en de Senaat is nog niet afgeschaft, dan sturen we niemand"

In een vooruitblik naar de aflevering van volgende week van het VTM-programma Het conclaaf is te zien hoe de voormalige Vooruit-voorzitter Conner Rousseau een dure belofte doet. "Moest ik in de Vooruit nog iets te zeggen hebben na de verkiezingen, dan zal ik op het partijbureau zeggen dat we niemand sturen als dat (de senaat, red.) nog altijd niet afgeschaft is."

Als Bart De Wever (N-VA) hem vervolgens vraagt of hij dan de gecoöpteerde stoel leeg laat, antwoordt Rousseau: "Als niemand nog coöpteert, of iemand stuurt, is het gedaan." Het fragment werd op Instagram meteen gedeeld door de partij-account van Vooruit met de melding: "De Senaat heeft amper nog wetgevende of controlerende bevoegdheden. Voor ons is het duidelijk: we schaffen de Senaat af." Beslist dus.
Dario Van Fleteren
Dario Van Fleteren

Hilde Crevits zet campagne op laag pitje door ziekte moeder

West-Vlaams CD&V-boegbeeld Hilde Crevits schuift al haar campagne-activiteiten opzij. Haar moeder is voor de derde keer opgenomen in het ziekenhuis met borstkanker en de minister wil zo veel mogelijk bij haar zijn. "Daarom zal ik persoonlijk - zo lang als nodig - weinig of geen campagne voeren. We bekijken het nu dag per dag. Hoop dat jullie hier begrip voor hebben", schrijft ze op Facebook. 
Valerie Droeven
Valerie Droeven

CD&V maakt breekpunt van fiscale hervorming: “moet zwart op wit in het regeerakkoord”

“Sociale zekerheid moet beschermd worden”, stelt minister van Financiën, Vincent Van Peteghem (CD&V) in De afspraak. CD&V heeft donderdag zijn koopkrachtplan voorgesteld. “Dat plan komt overeen met de fiscale hervorming die er niet is doorgekomen omdat er rode, blauwe en groene muren stonden.”

CD&V stoort zich aan de voorstellen die andere partijen in aanloop naar de verkiezingen doen om de koopkracht te verhogen. Van Peteghem betreurt dat de fiscale hervorming er de voorbije regeerperiode niet doorgekomen is.  Die stond namelijk niet expliciet in het regeerakkoord. “In het volgende regeerakkoord moet er zwart op wit staan dat er een fiscale hervorming komt”, zegt hij. De partij maakt van zo’n hervorming een breekpunt voor na de verkiezingen.

Van Peteghem ziet geen heil in besparingen in de sociale zekerheid. “De N-VA wil 9 miljard euro schrappen in de sociale uitkeringen. Zo willen ze het verschil tussen werken en niet-werken groter maken. Heeft u zich al gewaardeerd gevoeld omdat er bij iemand anders iets wordt afgepakt? Dat is niet de manier. Er moet een evenwichtige fiscale hervorming komen."

"Zonder fiscale hervorming doen wij niet mee", zei CD&V-voorzitter Sammy Mahdi eerder al in De Standaard.
Valerie Droeven
Valerie Droeven

Georges-Louis Bouchez (MR): “ Viviane Teitelbaum kreeg doodsbedreigingen na debat erkenning Palestina”

In het RTBF-programma Jeudi en Prime werd MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez donderdagavond het vuur aan de schenen gelegd. De eerste vraag die voorgeschoteld kreeg is waar MR dwars is gaan liggen bij  een beslissing over de erkenning van Palestina. Bouchez zegt dat zijn partij wel degelijk vrede wil in Gaza. “Maar nu Palestina erkennen zou puur symbolisch geweest zijn. Bovendien zou België in één klap uitgesloten worden als vredesbemiddelaar.”

Volgens Bouchez wilden PS, Ecolo en PTB door er op aan te dringen alleen maar stemmen ronselen. “Het conflict wordt geïnstrumentaliseerd. Ahmed Laaouej (Brussels PS-kopstuk, red.) maakt alleen nog maar video’s over het Midden-Oosten. Ik vraag me af of hij geen kandidaat is om secretarisgeneraal van de VN te worden. Ik dacht dat hij kandidaat was om Brussels parlementslid te worden. Die partijen doen dit omdat ze denken dat het hun stemmen kan opleveren.”

“Zo brengen ze geen vrede ter plaatse”, zegt Bouchez nog. “Sterker nog, ze veroorzaken geweld en spanningen bij ons. Een van onze parlementsleden was er slachtoffer van: Viviane Teitelbaum heeft doodsbedreigingen gekregen. Dat is onaanvaardbaar.”
Peter De Lobel
Peter De Lobel

PS schakelt Stranger things en Dune in voor campagne

Heeft u de nieuwste afleveringen van Better things al gezien? Of de kaskraker Thune? Neen?  Uiteraard niet. Want die bestaan alleen op PSflix, de mock-up van Netflix die de PS net online heeft gegooid. Met een knipoog naar bestaande reeksen en films zoals Stranger things en Dune, en met behulp van een hele hoop AI, proberen de Franstalige socialisten hun programma te slijten bij het digitale publiek. Op de site van PSflix zijn de eerste twee teasers te vinden. In die van Better things zijn een uitgeregende PS-voorzitter Paul Magnette en Caroline Désir (PS), de Franse Gemeenschapsminister van Onderwijs, op de fiets op zoek naar hun verdwenen vriend Will, net als in Stranger things. Ze beseffen al snel "dat Will vinden een stuk eenvoudiger zou zijn als alle openbaar vervoer gratis zou zijn". Toch wel geen programmapunt van de PS, zeker!

Op dezelfde manier worden de gezichten van Magnette en Brussels PS-lijsttrekker Ahmed Laaouej in de affiche van Thune gemorft. Een verbastering van Dune, en schoon Frans voor geld, centen, fric, pognon. De boodschap is simpel. "In een wereld waar macht veel te vaak gemeten wordt in rijkdom, beginnen Paul en Ahmed een moedige en belangrijke queeste: de superrijken belasten om de sociale en klimaattransitie te financieren."

De volgende reeksen die er zitten aan te komen zijn Health education" met Frédéric Daerden (PS), minister van Begroting in de Franse Gemeenschapsregering, en Culture ball Z, met voor zover we kunnen zien een jeugdige manga-versie van de Waalse minister-president Elio Di Rupo (PS). De partij kan maar beter hopen dat haar kiezers nu niet plots besluiten om op 9 juni alles te gaan bingen in plaats van te gaan stemmen. 
Bart Brinckman
Bart Brinckman

Open VLD denkt luidop aan heruitgave Zweeds, aangevuld met Les Engagés

Aan het werk in de beenhouwerij.
Aan het werk in de beenhouwerij. . © bbr
"De N-VA moet kiezen tussen het communautaire en het sociaal-economische,” zei Vincent Van Quickenborne woensdag in de marge van een perscontact, waarbij de Open VLD zijn plannen voor de zelfstandigen bekendmaakte. De voormalige minister van Justitie zakte daarvoor af naar slagerij Goeminne in de Antwerpse Hoogstraat. Om de plannen alle kracht bij te zetten, maakte hij samen met partijvoorzitter Tom Ongena flink wat hamburgers.
 
In een gesprek achteraf speculeerden de twee liberalen luidop over een nieuwe regering zonder de socialisten. Van Quickenborne sprak het N-VA-mantra tegen dat er niets meer kan in België en dat daarom een nieuwe staatshervorming noodzakelijk blijft. De Kortrijkzaan ziet bijvoorbeeld een kern van eensgezindheid rond het beperken van de werkloosheid in de tijd. In Vlaanderen verdedigen N-VA, Open VLD en CD&V deze optie. In Wallonië tonen de MR en Les Engagés (de christendemocratische tegenhanger van CD&V) zich voorstander. 
 
Volgens Van Quickenborne, bijgetreden door Ongena, opent het voorbeeld de weg naar meer sociaal-economische hervormingen, geanimeerd door een centrumrechts kabinet. Het impliceert dat de N-VA, net als in 2014, het communautaire in de koelkast moet steken. Momenteel geeft die partij andere signalen. Van Quickenborne gaf toe dat de boutade dat een regering zonder de PS een staatshervorming op zich betekent, flink aan glans heeft ingeboet. De Zweedse regering (N-VA, CD&V, Open VLD en MR onder leiding van Charles Michel (MR)) eindigde in chaos na het voortijdige vertrek van de N-VA over het Marrakech-pact.
 
Toch blijft het virtuele gehalte van de denkoefening hoog, zelfs met de komst van Les Engagés. In 2014 kon de regering rekenen op een meerderheid van 86 zetels (op 150). Vooral de N-VA woog met haar 33 zetels zwaar door. Peilingen voorspellen flink wat minder. Ruwe schattingen (een landelijke peiling als basis voor een zetelverdeling volgens kieskringen blijft hachelijk) resulteren in drie blokken van zowat twintig zetels: de N-VA en de christendemocratische familie elk 20 zetels, de liberale familie wellicht iets meer. Dat blijft een eind verwijderd van de noodzakelijke 76 zetels voor een meerderheid. 

Als de betrokken partijen op 9 juni boven elke verwachting presteren, kan het mathematisch nog. Open VLD trekt alvast naar de oppositie wanneer de dubbele cijfers niet worden gehaald.   
Christof Vanschoubroek
Christof Vanschoubroek

PS wil ook in Franstalig België kopers van een elektrische wagen belonen met een premie

In Vlaanderen werd er door de linkse oppositie schande gesproken over de premie van 5.000 euro die de Vlaamse regering uitkeert bij de aankoop van een elektrische auto van minder dan 40.000 euro. Met de maatregel zou geld uitgedeeld worden aan mensen die het strikt genomen niet nodig hebben.

De Franstalige krant La Libre ging na hoe de Franstalige partijen staan tegenover de invoering van zo'n premie in Wallonië en Brussel. Opmerkelijke voorstander is de PS. De Franstalige socialisten vinden samen met Les Engagés en MR zo'n premie een goed idee. Ecolo, Défi en PVDA/PTB zijn tegen.

Christof Vanschoubroek
Christof Vanschoubroek

David Leisterh (MR): "Palestina erkennen zonder vredesproces is Hamas belonen"

De federale regeringskern raakte het gisteren niet eens over de erkenning van Palestina als staat, nadat Noorwegen, Ierland en Spanje dat wel deden. De liberale partijen MR en Open VLD vinden het daarvoor nog te vroeg. David Leisterh, de MR-kandidaat om Brussels minister-president te worden, erkende vanmorgen op Radio 1 "dat erkenning de richting is waarnaar de geschiedenis zal leiden." Maar hij acht de tijd nog niet rijp. "Symbolische acties gaan Palestina niet concreet helpen. Na een erkenning zullen er niet minder doden vallen in Palestina. De sleutel tot vrede is onderhandelen." En dat gebeurt volgens Leisterh achter de schermen. "Zo werkt diplomatie nu eenmaal. En achter die schermen wordt hard gewerkt."