Luister naar

Geschiedenis lire weinig reden tot nostalgie

Nieuws
‘Geen gezeik, iedereen rijk’, roepen populistische partijen in heel Europa. En dat kan simpel worden bereikt door zich te bevrijden van de knellende greep van de euro, zo willen ze doen geloven.
Peter de Waard
maandag 28 mei 2018 om 03:00

Met twee bankbiljetten van 500.000 lire konden Italianen zich twintig jaar geleden miljonair wanen, hoewel je er nog geen fatsoenlijke fiets voor kon kopen. Maar Italianen zijn romantici. In het regeerakkoord van Lega en de Vijfsterrenbeweging is een ‘Italexit’ geen doel op zichzelf, maar het kan wel de consequentie zijn, al denken de financiële markten dat de soep niet zo heet wordt gegeten als ze wordt opgediend.

Veel reden om nostalgische gevoelens te hebben naar de periode voor de invoering van de euro is er voor de Italianen niet. De lire was een monetair misbaksel. Vakantiegangers kunnen zich nog herinneren hoe ze met stapels bankbiljetten naar het Gardameer of de Adriatische kust afreisden. Het bestellen van een kopje koffie was een rekenexercitie op zich. Wat in Nederland 1,50 gulden kostte, was in Italië al gauw een getal met drie nullen. Als één land enige monetaire stabiliteit te danken heeft aan Frankfurt en Brussel, is het Italië wel.

Nu is onduidelijk wat de coalitiepartijen precies willen, behalve dat ze een ruzie met de EU op de spits willen drijven. Zo zouden ze kwijtschelding eisen van 250 miljard euro aan schulden: de Italiaanse staatsobligaties die door de Europese Centrale Bank zijn opgekocht in het kader van de zogeheten kwantitatieve verruiming (om de inflatie aan te jagen, red.). Het is een volstrekt irreële eis. Italië zou formeel in gebreke zijn en failliet gaan. Dat treft de andere EU-landen, maar nog meer de Italianen zelf, omdat 70 procent van de staatsschuld in handen is van Italiaanse pensioenfondsen en spaarders.

In het Romeinse regeerakkoord wordt het verlaten van de eurozone niet genoemd. Maar het zou ertoe kunnen leiden dat het land eruit wordt gekegeld als de nieuwe regering de budgettaire discipline laat varen. Italië heeft na Griekenland nu al de hoogste staatsschuld van de eurozone: 130 procent van het ‘nationaal inkomen’, terwijl slechts 60 procent is toegestaan.

Zelfs de Vijfsterrenbeweging en de Lega zullen beseffen dat het uittreden uit de eurozone of de EU een heilloze zoektocht is in een labyrint, zoals de Britten nog elke dag ontdekken met de Brexit. Brussel is een mooie zondebok voor de invasie van vluchtelingen. Maar als Italië echt zou willen uittreden, schiet het zichzelf in de voet. De lire mag worden gekoesterd als de sestertie uit de Asterix en Obelix-serie – een mooie herinnering die altijd tot een nederlaag tegen de Galliërs leidde. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Mosab Hassan Yousef, een ex-Hamas strijder die nu christen is. 'Ik ben de zoon van de oprichter van Hamas - opgevoed en opgeleid met als doel om Israël te vernietigen. Ik ben tot een keerpunt gekomen en heb Joden van harte lief.

Er zijn hoopvolle voorbeelden in Israël en Gaza: mensen met een trauma die elkaar willen liefhebben

David Verboom begrijpt steeds minder van wat er in Israël gebeurt. Maar een messiasbelijdende voorganger in Israël en een ex-Hamas strijder uit Gaza geven hem hoop.

column wim dekker

Waarom het mijn moeder niet lukt om over God te zwijgen als het leven haar verwondert

' Hoe vaak in het leven realiseer je je niet dat het een wonder is dat je nog leeft' , schrijft Wim Dekker. 'Dat je in deze baan terecht gekomen bent, dat je deze mensen bent tegen gekomen?'

Een demonstrant houdt de wacht op een van de barricades bij het Binnengasthuisterrein van de Universiteit van Amsterdam. Pro-Palestijnse betogers hebben de nacht van dinsdag op woensdag doorgebracht achter door hen opgeworpen barricades op het terrein.

Universiteit, wees terughoudend met je mening. Juist dát is goed voor de vrijheid van meningsuiting

Pas op met een 'officieel standpunt' van de universiteit over de Gaza-oorlog, waarschuwt Jan Bouwens nu demonstranten daar bij de leiding van de universiteiten om vragen.

Afbeelding

Het gaat bij de komende verkiezingen om Europa zonder of onder God? Dat is te simpel gezegd

Wie niet op een christelijke stemt bij de verkiezingen voor het Europees Parlement, kiest voor een Europa zonder God, lijkt René de Reuver te zeggen. Was het maar zo simpel, zegt Arie de Pater.

Net als in België en Denemarken kunnen we toewerken naar één centrale ingang voor overheidswebsites.

Als de overheid bij digitalisering de regie neemt, valt er veel vertrouwen terug te winnen

De overheid heeft een slechte reputatie als het gaat om digitalisering. Toch kan de juiste inzet van ICT het vertrouwen bij burgers en ondernemers (deels) herstellen.

Afbeelding

Wanneer krijg je eigenlijk een moreel kompas en weet je of je aan de goede kant van de streep staat?

Charlotte Goulmy was ongeveer zestien toen ze een column van Renate Rubinstein las over hoe moraal zich ontwikkelt. 'Haar woorden maakten grote indruk op me want ik was, ook toen al, bang om fout te zijn.'