Direct naar artikelinhoud

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel

Zoete crêpes, exotische planten, hoge kliffen en middeleeuwse stadjes: Bretagne heeft het allemaal

Of je nu een foodie, een sportaddict, een natuurliefhebber of een culturo bent: Bretagne ontgoochelt nooit. Alles is er nog authentiek en achter elke hoek schuilt een verrassing. Wij lijsten de grootste troeven voor ieder vakantietype op. Eén ding is zeker: genieten zal je!

Zoete crêpes, exotische planten, hoge kliffen en middeleeuwse stadjes: Bretagne heeft het allemaal
Beeld Simon Bourcier

Fijn nieuws voor foodies

Kraakverse schaal- en schelpdieren en typisch Bretonse crêpes: het zijn slechts twee voorbeelden van de heerlijke lokale keuken. Hier eet je oesters recht van de oesterbanken en koop je mosselen en sint-jacobsschelpen rechtstreeks bij de producent in de baai van de Mont Saint-Michel en van Saint-Brieuc.

Maar ook de hartige ‘galettes’ van boekweitmeel en de zoete Bretonse crêpes zijn om duimen en vingers bij af te likken. Benieuwd naar het recept? Leer gewoon zelf deze specialiteit bereiden op een traditionele crêpeplaat! Dat kan in Saint-Quay-Portrieux en Bénodet.

GalettesBeeld Gratien Jean Patrick

Voor wie kickt op ongerepte natuur

Zeg het jachtige stadsleven vaarwel, adem de zilte zeelucht in, vaar naar een van de 300 eilandjes die voor de Bretonse kust liggen, en waan je in een andere wereld. Een wereld van vogelparadijzen, fijne zandstranden, tropische landschappen.

Waar je moet zijn? Op het eiland Bréhat, op 10 minuutjes van het vasteland, dat opvalt door zijn vele exotische planten. Op de eilanden voor de prachtige roze Granietkust, waar je samen met een gids papegaaiduikers, jan-van-genten en zeehonden kan spotten. Op de archipel van Ouessant, het uiterste westelijke punt van Frankrijk, waar de sterke stromingen en ruige rotskliffen mooi contrasteren met de groene akkerlandschappen. Puur genieten.

OuessantBeeld Emmanuel Berthier

Voor liefhebbers van grote en kleine cultuur

Historische steden en mooie dorpen zijn er in overvloed in Bretagne. Zo is het heerlijk om door de straten van Rennes en Quimper te slenteren. De Bretonse hoofdstad Rennes is de ideale plek om lokale producten op de kop te tikken. Wist je dat de markt op de Place des Lices de tweede grootste van heel Frankrijk is?

Wie van historische steden houdt, brengt best eens een bezoek aan het middeleeuwse Dinan. Je krijgt een perfect idee van de stad als je een wandeling maakt van de jachthaven naar het 14e-eeuwse kasteel. Of verken Rochefort-en-Terre, een van de mooiste dorpen van Bretagne. Wedden dat je je door de bloemenweelde en de talrijke oude woningen helemaal zult laten betoveren door dit dorp in Morbihan?

Actie please!

Wie op zoek is naar onvergetelijke ervaringen en niet te beroerd is om zich daar moe voor te maken: Bretagne is een waar fiets- en wandelparadijs. Aan de kustlijn kan je een stevige wandeling maken langs de kliffen op de GR34, het oude Douanepad. Fietsers hebben l’embarras du choix met meer dan 1300 km fietspaden. De vlakke wegen zijn alvast ideaal voor een tocht met het hele gezin.

Op zoek naar een echt authentieke ervaring? Ga dan samen met een local op stap en ontdek wat de streek zo bijzonder maakt. Met zeehonden duiken, oesterkwekerijen ontdekken, het magische bos van Brocéliande verkennen, zelf aan het roer van een zeilschip staan of een prachtige zonsondergang bewonderen: locals doen het je graag voor en tonen je met plezier de mooiste plekjes.

Neem een kijkje op de website www.tourismebretagne.com voor meer tips in Bretagne.

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel