Direct naar artikelinhoud
Hypersonische raket

VS willen met raket van 755 miljoen euro China en Rusland bijhouden

De Amerikaanse luchtmacht wil bijna 1 miljard dollar uitgeven aan een hypersoniche raket.Beeld Twitter

De Amerikaanse luchtmacht reikt een contract van 929 miljoen dollar (755 miljoen euro) uit aan Lockheed Martin, om een hypersonische raket te maken. De Verenigde Staten proberen op deze manier niet onder te doen voor de grote vooruitgang die Rusland en China maakten.

Een maand geleden beweerde Moskou dat het koploper is bij de ontwikkeling van razendsnelle raketten. Het Russische ministerie van Defensie stuurde beelden de wereld in, waarop hun Kinzhal-raket te zien is, die tien keer sneller zou accelereren dan de snelheid van geluid. De Verenigde Staten vrezen nu dat ook China aan raketten werkt die te snel zouden zijn voor het huidige Amerikaanse afweersysteem.

Het Pentagon laat nu weten dat Lockheed Martin 755 miljoen euro krijgt, om een “hypersonisch aanvalswapen" te ontwerpen en te bouwen. “Dit contract omvat het ontwerp, de ontwikkeling, de bouw, het testen en de integratie in een vliegtuig van een hypersonisch wapen,” verklaart het Pentagon.

Deze hypersonische technologie staat voorop in de huidige niet-nucleaire wapenwedloop. De meeste ontwikkelingen leggen de focus op ‘glijdende wapens’, die raketten gebruiken om aan de rand van de atmosfeer hun topsnelheid te bereiken. Op dat punt ontkoppelt de wapenkop en ‘glijdt’ die richting het doelwit. De raketten zijn te snel om neergehaald te worden en hun traject kan onderweg nog aangepast worden.

Technologisch overwicht

Mike Griffin, de nieuwe Amerikaanse adjunct-secretaris voor Onderzoek bij Defensie, waarschuwde al herhaaldelijk dat de Verenigde Staten het technologisch overwicht aan het verliezen zijn. “Onze tegenstanders schuiven ons een nieuwe uitdaging onder de neus, een evoluerende bedreiging,” vertelde Griffin aan de Commissie voor de Strijdkrachten. “Wij zijn op onze beurt bereid om die uitdaging aan te gaan en het Amerikaanse technologisch overwicht in ere te herstellen.”