Direct naar artikelinhoud

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel

De ultieme uitrustvakantie? Doe aan slow living in Bretagne

Soms voelt het leven als rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan. Om niet helemaal gek te worden, trek je best nu en dan naar een vakantiebestemming waar je volledig tot rust komt. Zoek niet ver(der): Bretagne is your place to be. 

Golf van MorbihanBeeld Emmanuel Berthier

Water zo blauw als een lagune, een ruige kust en een ongerept binnenland: het klinkt paradijselijk, en het is ook een paradijs op aarde. Je vindt het in het uiterste westen van Frankrijk, en als we je één tip mogen geven: neem je tijd ervoor. Race niet vlug-vlug langs de obligatie top 10 van must-sees, maar dompel je onder in het landschap en verken het op je gemak en op de wijze die jou het meest aanspreekt: te voet, met de boot of per fiets. Slow living: yes you can!

Geniet al wandelend van de prachtige uitkijkpunten op het Douanepad

Gek op wandelen? Dat heb je geluk want de allermooiste route vind je toevallig in Bretagne. Vorig jaar verkozen de Fransen de GR34, oftewel het Douanepad – dat bovendien dit jaar zijn 50ste verjaardag viert – tot mooiste wandelroute van Frankrijk. 1800 km lang kan je hier wandelen langs de Bretonse kust. Onderweg kom je iconische plekken tegen, zoals de Mont Saint-Michel, de dam van Arzal, de kliffen van Cap Fréhel en de woeste kust van Quiberon.

DouanepadBeeld Guillaume Prie

Het mooiste gedeelte vind je in de Baai van Morlaix. Vanaf het strand van Tahiti heb je er een weergaloos zicht op de vele eilandjes in de baai. En mocht je de zeezichten beu zijn, zet je wandelschoenen dan richting binnenland en ga op verkenning in het sprookjesachtige bos van Brocéliande. Hier zouden ooit Merlijn de Tovenaar, ridder Lancelot en koning Arthur nog rondgedwaald hebben.

Met de boot of te voet: hop van eiland naar eiland

Waterratten, zonnekloppers en natuurliefhebbers opgelet! 2700 km kustlijn en 300 eilanden: need we say more? Als je houdt van een vakantie vol afwisseling en als je je graag laat verrassen door het spel van eb en vloed, dan is eilandhopping helemaal jouw ding.

Warm aanbevolen: de boottocht naar île de Sein of île de Ouessant in het uiterste westen. Of verken de zeven eilanden voor de roze Granietkust. Maar helemaal Bretons wordt het natuurlijk als je je laat meevoeren op het ritme van de getijden. Sommige eilandjes kan je immers alleen bereiken bij laag water.

Zo kan je bijvoorbeeld bij eb over de dijk naar île Callot in de Baai van Morlaix of île Berder in de Golf van Morbihan wandelen. In Saint-Malo kan je dan weer de grootste getijdenverschillen van heel Europa bewonderen. Bij hoogtij zie je de golven tegen de muren van de vesting slaan, terwijl je bij laagtij samen met een gids het strand kan verkennen voor een portie gezonde oceaanlucht.

Zelf fietsen of naar coureurs kijken: het kan allebei

Voel jij je pas helemaal zen als je op een fiets zit? Dat treft, want er zijn hier maar liefst 1700 km fietsroutes. Kiezen is verliezen, zeker in Bretagne, want je kan hier met je neus in de wind langs de kust fietsen, of het heuvelachtige binnenland verkennen, of van het ene gezellige historische dorpje naar het andere fietsen.

Wat denk je van deze drie toppers? De Tour de Manche volgt de noordkust van Bretagne en komt langs de roze Granietkust, charmante vissersplaatsjes, het natuurreservaat van Saint Brieuc en het indrukwekkende uitzichtpunt Cap Fréhel. De langste fietsroute van Frankrijk, de Vélodyssée, doorkruist de regio en al fietsend ontdek je zo de moerassen bij Redon, het meer van Guerlédan en Roscoff. Voor mountainbikers is de Côtes d’Armor dan weer de perfecte bestemming, met terreinen voor beginners, gevorderden en gezinnen.

Nog een kleine tip: wie tussen 10 en 13 juli in Bretagne is, moet beslist eens proberen het Tour de France-spektakel mee te maken. Tijdens de 4 etappes fietsen de renners langs de Golf van Morbihan, door Lorient en Quimper en naar de ‘top’ van de Mûr-de-Bretagne. Stuk voor stuk adembenemende stukjes natuur, waar de zalige rust weerkeert zodra de renners gepasseerd zijn.

Op zoek naar nog meer plekken in Bretagne om helemaal tot rust te komen? Check dan de site www.tourismebretagne.com.

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel