Direct naar artikelinhoud
LiveblogCrisis Midden-Oosten

Live - Crisis Midden-Oosten. Wallonië verbiedt alle doorvoer van wapens richting Israël • Netanyahu erkent ‘tragische fout’ bij luchtaanval op tentenkamp Rafah

Protest tegen de wapentransporten aan de luchthaven van Bierset bij Luik.Beeld BELGA

De strijd tussen Israël en Hamas is geëscaleerd sinds de bloedige aanval door Hamas op 7 oktober 2023. Intussen slaat het conflict over naar andere gebieden van het Midden-Oosten, zoals Iran, Libanon en Jemen. Lees hieronder de belangrijkste ontwikkelingen in de oorlog en download de app van De Morgen om meteen een bericht te krijgen bij belangrijk nieuws.

• Interview. Actievoerende studenten UGent na beslissing tot ontruiming: ‘De rector liegt’

• Achtergrond. Gaza ligt volledig in puin, maar Hamas-leider Sinwar loopt er nog steeds levend rond

Tijdlijn. ‘De Nakba duurt tot vandaag voort’: tijdlijn van het Israëlisch-Palestijns conflict.

Live

  1. Wallonië verbiedt alle doorvoer van wapens richting Israël

    Een nieuw besluit van het Waalse Gewest verbiedt voortaan de doorvoer van wapens, met of zonder overlading, naar Israël. Dat schrijft Le Soir. Bedoeling is om een blinde vlek in de regionale wetgeving te sluiten.

    Sinds 7 oktober is door een maas in de wet rond de transit van wapens minstens 70 ton aan munitie en explosieven gepasseerd via de luchthaven van Luik, zo schreef onder andere De Morgen vorige week. Luchtvaartmaatschappij Challenge, geleid door de Israëliër Yossi Shoukroun, voerde het militaire materiaal in vanuit New York naar Israël, zelfs al had de Waalse regering begin februari opnieuw toegezegd om geen doorvoer- of exportvergunningen voor Israël meer af te leveren.

    Challenge maakte gebruik van een blinde vlek: 'de doorvoer zonder overslag'. Tot nu was er geen vergunning nodig wanneer een vliegtuig een korte tussenstop maakte in de luchthaven van Luik, zonder de vracht uit het ruim te halen. Minister-president Elio Di Rupo tekende maandag een ministerieel besluit waarin alle wapendoorvoer naar Israël wordt verboden, met of zonder overlading, bevestigde zijn kabinet aan Le Soir.

    "De ngo's hebben verschillende keren publiekelijk moeten ingrijpen, zelfs al waren de bewijzen beschikbaar", reageert Amnesty International.

    Lees ook. De Luikse draaischijf voor Israël: meer dan 70 ton aan munitie en explosieven sinds start oorlog

  2. EU houdt samenwerking met Israël tegen het licht

    De Europese Unie roept de raad die haar samenwerking met Israël regelt uitzonderlijk bijeen. De EU wil Israël tot de orde roepen nu het, in weerwil van internationale juridische stappen en toenemende kritiek, doorvecht in de Gazastrook. Dat is "een zwaar politiek middel", zegt de Nederlandse ontslagnemende buitenlandminister Hanke Bruins Slot, die zich inspande om de verdeelde EU-landen zover te krijgen.

    De EU-landen denken vanouds heel verschillend over Israël en wat het zich mag permitteren in het conflict met de Palestijnen. Maar het ongeduld groeit nu Israël ook de opdracht van het Internationaal Gerechtshof negeert om de strijd in het met vluchtelingen volgepakte Rafah te staken. Zondagavond kwam daar ook nog een bloedige aanval op een vluchtelingenonderkomen bovenop.

    Daardoor neemt de EU nu een zeldzaam besluit, zegt Bruins Slot. "Dit is echt iets wat ook door Israël als een behoorlijke zware klap gezien gaat worden." De Europese Commissie en buitenlandchef Josep Borrell gaan de zogeheten associatieraad bijeenroepen, en daar "mogen ze geen minuut meer mee wachten".

  3. Hezbollah vuurt raketten af op noorden van Israël als vergelding voor dodelijke aanval

    De Libanese islamitische beweging Hezbollah heeft maandag een reeks raketten afgevuurd op het noorden van Israël. Het gaat om een vergelding voor een Israëlische aanval op een ziekenhuis in het zuiden van Libanon, waarbij een dode viel.

    De Israëlische aanval viseerde maandagochtend het ziekenhuis Martyr Salah Ghandour in de stad Bent Jbeil. De aanval doodde "een martelaar en verwondde verscheidene anderen", bericht het Libanese persagentschap ANI. Het is niet duidelijk of het slachtoffer een burger is of niet.

    Het ziekenhuis wordt gerund door het Islamitisch Gezondheidscomité, dat gelieerd is aan Hezbollah. Volgens ziekenhuismedewerkers raakten tien mensen gewond. Vier onder hen zouden in kritieke toestand zijn.

    Israëlische soldaten kijken naar de schade aan een huis in Dovev in het noorden van het land na een raketaanval vanuit Libanon.Beeld AFP

    In een verklaring veroordeelde het Libanese ministerie van Volksgezondheid de "brute Israëlische aanval" op het ziekenhuis en sprak het over een "oorlogsmisdaad". Een fotograaf van het Franse persagentschap AFP zag ter plaatse een uitgebrande motor bij de ingang van het ziekenhuis.

    Zondag kwamen in Libanon nog zeker zeven mensen om het leven bij Israëlische aanvallen, twee burgers en vijf Hezbollah-strijders.

    Sinds het begin van de oorlog in de Gazastrook tussen de extremistische Palestijnse beweging Hamas en Israël op 7 oktober zijn er ook dagelijks vuurgevechten tussen het Israëlische leger en Hezbollah. Het gaat om de zwaarste escalatie van het conflict tussen beide partijen sinds de twee Libanonoorlog in 2006.

  4. Hamas schort gesprekken over bestand op

    Na de dodelijke Israëlische aanval op een tentenkamp met ontheemden aan de noordrand van Rafah, schort de Palestijnse beweging Hamas naar eigen zeggen de onderhandelingen over een eventueel bestand in de Gazastrook voorlopig op.

    De onderhandelingen zouden deze week weer worden hervat na gesprekken tussen gezanten van onder meer Israël, Qatar en de VS vrijdag in Parijs. Qatar onderhandelt namens Hamas. Qatar noemde de aanval op het tentenkamp Tal al-Sultan een bloedbad dat de onderhandelingen kan ondermijnen.

    Bij de Israëlische aanval op het kamp zijn volgens de autoriteiten in de Gazastrook 45 mensen om het leven gekomen onder wie veel vrouwen en kinderen. Velen zijn verbrand in hun tent, aldus de Palestijnse Rode Halve Maan (Palestijnse Rode Kruis).

    In heel de wereld is geschokt gereageerd, inclusief door de VN. Premier Benjamin Netanyahu van Israël noemde het "een tragische vergissing". Ook een Israëlische militaire magistraat noemde het incident zeer ernstig en zei dat Israël geen mensen wil treffen die niet zijn betrokken bij de strijd.

    Er wordt door Israël een onderzoek ingesteld "naar de ernstige en verschrikkelijke gevolgen voor Palestijnse burgers". Volgens het leger was de aanval bij Rafah gericht op twee leden van Hamas.

  5. Netanyahu noemt aanval op tentenkamp 'tragische fout'

    De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zegt dat de aanval van het Israëlische leger op een tentenkamp in Rafah gisterenavond "een tragische fout" is, en kondigt een onderzoek aan. 

    "We hebben een miljoen inwoners uit Rafah geëvacueerd, maar ondanks alle voorzorgen heeft er zich gisteren een tragische fout voorgedaan", aldus Netanyahu in de Knesset. "We onderzoeken we er gebeurd is en zullen er conclusies uit trekken."

    Eerder vandaag zei een regeringswoordvoerder al dat er een onderzoek loopt naar wat er gebeurd is. "We onderzoeken de zaak", aldus woordvoerder Avi Hyman. "Elk verlies van mensenlevens, van burgerlevens, is een ernstige en verschrikkelijke zaak." Ook zei Hyman dat Israël "het aantal burgerslachtoffers probeert te beperken".

    Volgens het Israëlische leger was de aanval van zondagavond gericht op een complex in Rafah "waar belangrijke Hamas-terroristen actief waren".

    Palestijnen bij de plek waar gisteren tientallen burgers omkwamen na een Israëlische luchtaanval.Beeld AFP
  6. Dode bij Israëlische aanval op Libanon, stellen Libanese autoriteiten

    Bij een aanval van het Israëlische leger op Zuid-Libanon is ten minste één dode gevallen. Ook zouden er enkele gewonden zijn gevallen. Dat melden lokale gezondheidsautoriteiten.

    Het zou gaan om een aanval nabij een ziekenhuis, waarbij een motorrijder werd geraakt. De motorrijder zou daarbij zijn omgekomen. Alle slachtoffers zouden burgers zijn.

    De aanval valt momenteel niet onafhankelijk te verifiëren; het Israëlische leger heeft de aanval nog niet bevestigd. Sinds 7 oktober vallen Israël en de Libanese militante beweging Hezbollah elkaar regelmatig aan, met name in het grensgebied. Wat de directe aanleiding is voor deze Israëlische aanval, is nog onbekend.

    Dylan van Bekkum

  7. Egyptische soldaat gedood bij 'incident' tussen Israëlische en Egyptische troepen

    Het Israëlische leger zegt een "incident" waarbij maandag "schoten" werden gelost aan de grens tussen de Gazastrook en Egypte te onderzoeken. Volgens Israëlische media kwam een Egyptische soldaat om het leven bij een vuurgevecht met Israëlische troepen aan de grensovergang van Rafah.

    "Een paar uur geleden vond er een incident met schoten plaats aan de Egyptische grens. Het incident wordt onderzocht en er zijn gesprekken gaande met de Egyptenaren", stelt het leger in een verklaring.

    Times of Israel schrijft dat er maandag aan de grensovergang een vuurgevecht heeft plaatsgevonden tussen Israëlische en Egyptische troepen, waarbij een Egyptische soldaat omkwam.

    Volgens de Israëlische nieuwssite Ynet beschuldigt Israël de Egyptenaren ervan de schietpartij te hebben gestart. Volgens anonieme militaire bronnen openden Egyptische troepen het vuur op de Israëli's, die met schoten reageerden. Caïro heeft nog niet gereageerd.

    Begin deze maand startte het Israëlische leger een militaire operatie in de buurt van Rafah. Die stad ligt in het zuiden van de Gazastrook, bij de grens met Egypte. Inwoners van de Gazastrook waren de afgelopen maanden massaal naar die stad gevlucht, weg van gevechten in andere delen van het kustgebied. Israël heeft aangegeven de extremistische Palestijnse beweging Hamas ook in Rafah te willen uitschakelen.

  8. België maakt 5 miljoen euro extra vrij voor Palestina

    België maakt 5 miljoen euro extra steun vrij voor Palestina. Dat heeft minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez (Vooruit) maandag bekendgemaakt na een ontmoeting met de Palestijnse premier Mohamed Mustafa en leden van de Palestijnse Autoriteit. Het geld zal dienen om geplande hervorming in het onderwijs te ondersteunen.

    Palestina is een partnerland van de Belgische ontwikkelingssamenwerking. De extra 5 miljoen euro wordt aan het huidige samenwerkingsprogramma toegevoegd. Dat programma loopt van 2022 tot en met 2027 en is goed voor 70 miljoen euro.

    Het geld gaat naar een speciaal fonds waartoe ook andere Europese donoren zoals Finland, Ierland, Noorwegen en Duitsland zullen bijdragen. Bedoeling is om de toegang tot het onderwijs te verbeteren, zeker in de gebieden die het hard te verduren hebben onder de Israëlische bezetting, en om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. Als en wanneer er een staakt-het-vuren komt in Gaza kunnen met het geld ook schoolgebouwen worden hersteld.

    Ons land maakte eerder geld vrij voor humanitaire hulpverlening in Gaza. "Maar na de dienstreis naar Palestina eerder deze maand werd ook duidelijk dat de situatie op de West Bank in sneltempo escaleert", legt Gennez uit. "De Israëlische kolonisten worden steeds gewelddadiger en verdrijven elke dag Palestijnse families uit hun huizen en dorpen. De extreem-rechtse Israëlische regering weigert Palestijnse belastinginkomsten door te storten naar de Palestijnse Autoriteit."

    Minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez (Vooruit) tijdens een bezoek in Ramallah.Beeld BELGA

    Het gevolg is dat ambtenaren en leerkrachten niet meer betaald worden en de gezondheidszorg onder zware druk komt te staan. "Sinds 7 oktober (de dag waarop Hamas zijn aanval tegen Israël inzette, red.) hebben bijna een half miljoen Palestijnen hun job verloren, en zitten ze dus zonder inkomen. De Palestijnse samenleving op de West Bank wordt op deze manier territoriaal en financieel in een wurggreep gehouden. Daarom is het belangrijk dat we nu actie ondernemen", aldus Gennez.

    Ze benadrukt dat de Palestijnse regering buitenlandse steun nodig heeft om haar hervormingsplannen door te voeren. Zoniet dreigt die regering haar plannen te moeten staken, maar zal ze ook haar kerntaken niet meer kunnen uitvoeren. "Als dat gebeurt, zal ze haar geloofwaardigheid bij de bevolking voorgoed verliezen en dreigt de samenleving op de West Bank in elkaar te stuiken. Hamas en andere extremistische partijen staan dan klaar om in dat gat te springen", waarschuwt Gennez.

  9. Israël zegt feiten rond aanval in Rafah te onderzoeken

    Israël onderzoekt de feiten van een Israëlische aanval op een vluchtelingenkamp zondag, in de humanitaire zone van Rafah. Dat meldt een regeringswoordvoerder maandag. Bij die aanval vielen volgens het door Hamas gecontroleerde ministerie van Volksgezondheid zeker 45 doden.

    "We onderzoeken de zaak", aldus woordvoerder Avi Hyman. Hij wijst erop dat de aanval "ernstig" was. "Elk verlies van mensenlevens, van burgerlevens, is een ernstige en verschrikkelijke zaak." Verder benadrukt hij dat Israël "het aantal burgerslachtoffers probeert te beperken".

    Volgens het Israëlische leger was de aanval van zondagavond gericht op een complex in Rafah "waar belangrijke Hamas-terroristen actief waren".

  10. Dodentol stijgt naar 45 na Israëlische aanvallen nabij Rafah

    Bij de Israëlische luchtaanvallen op een vluchtelingenkamp zondag, in de humanitaire zone van Rafah, zijn al minstens 45 doden geteld. Dat meldt het Gazaanse ministerie van Volksgezondheid maandag.

    Door de aanvallen vlogen de tenten in het Tal Al-Sultan-kamp in brand. Tientallen vluchtelingen zijn gewond geraakt door de branden.

    "Het bloedbad in Rafah resulteerde in de dood van 45 martelaren, onder wie 23 vrouwen, kinderen en ouderen. In totaal raakten 249 mensen gewond," zegt het ministerie in een persbericht.

    Het Israëlische leger heeft zondagavond bevestigd dat het een aanval heeft gelanceerd, naar eigen zeggen op een complex in Rafah "waarin belangrijke Hamas-terroristen actief waren".

    Het ministerie van Volksgezondheid maakte maandag ook bekend dat meer dan 36.050 mensen zijn overleden in de Gazastrook, meer dan zeven maanden na het begin van de oorlog tussen Israël en de Palestijnse islamitische beweging.

    Beeld AFP
  11. België wil grote groep landen verzamelen met oog op erkenning Palestina

    België wil een grote groep Europese landen verzamelen die een proces op gang wil brengen dat moet leiden tot een einde van het geweld in Israël en Palestina. De erkenning van de Palestijnse Staat moet deel uitmaken van dat proces. Dat heeft premier Alexander De Croo maandag verklaard na afloop van een onderhoud in Brussel met zijn Palestijnse collega Mohammad Mustafa.

    De ontmoeting vond plaats daags na de Israëlische aanval op een vluchtelingenkamp in Rafah. Daarbij vielen tientallen doden. "Totaal onaanvaardbaar", noemde premier De Croo de aanval. "Je leidt mensen naar een veilige zone en die wordt dan aangevallen met bommen."

    Minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR), de Palestijnse premier Mohammad Mustafa en Alexander De Croo (Open Vld). Beeld BELGA

    Het bevestigt volgens De Croo dat een einde aan het geweld, een staakt-het-vuren en de vrijlating van de Israëlische gijzelaars door Hamas de enige prioriteit kan zijn. Uit het conflict raken "zal enkel lukken als er langs beide kanten verantwoordelijke en redelijke leiders rond de tafel zitten", luidt het. "Als ik hier luister naar de eerste minister en zijn ministers, dan zie ik van de Palestijnse kant absolute bereidheid dat soort gesprek te hebben. Ik hoop dat er binnenkort van Israëlische kant ook bereidheid is om redelijke en verantwoordelijke mensen rond de tafel te zetten."

    Vorige week kondigden Spanje, Ierland en Noorwegen aan dat ze de Palestijnse Staat zullen erkennen. België volgde dat voorbeeld niet. Maar die erkenning was volgens de premier vandaag geen echt gespreksthema. "Er was vooral appreciatie voor de rol die België gespeeld heeft, omdat wij een van de eerste landen waren die een onmiddellijk staakt-het-vuren hebben gevraagd en die de gewelddadige kolonisten een halt toeriepen."

    Volgens de premier is er langs Palestijnse zijde ook "honderd procent begrip" voor de rol die België wil spelen in het samenbrengen van een grote groep Europese landen die een proces inzet, dat moet leiden tot een staakt-het-vuren en een vrijlating van de gijzelaars, en waarvan de erkenning van de Palestijnse Staat deel moet uitmaken.

    Dat bevestigde ook premier Mustafa, die zei het Belgische standpunt tegenover het conflict te "appreciëren". "We hebben een lange relatie met België, dat al lang de Palestijnse zaak steunt en we appreciëren zijn standpunt over wat er gebeurt in Gaza en op de Westelijke Jordaanoever", aldus de Palestijnse eerste minister.

    Een van de punten die ter sprake kwamen, was de financiële toestand van de Palestijnse Autoriteit. Die zit in een wurggreep van Israël, dat weigert het geld uit Palestijnse belastingen door te sluizen. "Israël heeft beslist al ons geld in te houden, waardoor we onze leerkrachten, verpleegkundigen en agenten niet kunnen betalen. Dit kunnen we niet aanvaarden", aldus Mustafa.

  12. EU-leiders roepen Israël op tot naleving ICJ-uitspraak

    Israël slaat de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in de wind, constateert EU-buitenlandchef Josep Borrell. Zo gaat Israël door met zijn offensief tegen de met vluchtelingen volgepakte Gazaanse stad Rafah. Ook Hamas, dat gisteren een rakettenregen richting Tel Aviv lanceerde, gaat volgens hem niet vrijuit. "Beide partijen respecteren de uitspraak van het hof niet", aldus Borrell.

    Het ICJ bepaalde afgelopen vrijdag dat Israël het militaire offensief in de Palestijnse stad Rafah onmiddellijk moet staken. Die beslissing nam het hof in een tussenuitspraak in een overkoepelende zaak die Zuid-Afrika tegen Israël heeft aangespannen. Daarin beschuldigt het Afrikaanse land Israël van schending van het Genocideverdrag van de VN.

    De hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid, Josep Borrell.Beeld AFP

    De buitenlandministers van de EU-landen zullen daarom vandaag bespreken hoe ze ervoor kunnen zorgen dat de uitspraak van het hof wordt nageleefd, aldus Borrell, die het ICJ het hart van het internationaal recht noemt.

    Bij die bespreking zullen ook de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Annalena Baerbock, en de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, José Manuel Albares, aanwezig zijn. Beiden zeggen dat de uitspraak van het ICJ bindend is en moet worden gerespecteerd. "Als Israël blijft doorgaan tegen het advies van het hof in, zullen we proberen de juiste maatregelen te nemen om dat besluit af te dwingen", zegt Albares.

    Sebas van Aert

  13. ▶ Al 40 doden geteld bij Israëlische aanvallen op tentenkamp in Rafah

    Bij de Israëlische luchtaanvallen op een vluchtelingenkamp, in de humanitaire zone van Rafah, zijn al zeker 40 doden geteld. Dat meldt de Palestijnse civiele verdediging maandag gezegd, daags na de aanval. Er vielen ook 65 gewonden.

    Vanuit Caïro kwam er zware kritiek op een "doelbewust bombardement van de Israëlische troepen op tenten van vluchtelingen". Het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken roept Israël in een persbericht op "de maatregelen uitgevaardigd door het Internationaal Gerechtshof, over een onmiddellijke stopzetting van de militaire operaties, uit te voeren".

    Video wordt geladen...

    Beeld AP
    Beeld AP
  14. Activisten verplaatsen tenten en bouwen houten verdedigingswal in UFO-gebouw UGent

    Aan de UGent zijn nog steeds tientallen activisten aanwezig in het UFO-gebouw, ondanks de vraag van de universiteit om de bezetting stop te zetten. Een deel van de centrale hal is wel ontruimd. Tenten zijn verplaatst en met houten paletten is een kleine verdedigingswal opgetrokken, er hangen Palestijnse vlaggen. 

    Vrijdag gaf UGent-rector Rik Van de Walle het bevel om het universiteitsgebouw te ontruimen nadat een groep activisten zonder toelating het rectoraat had betreden. Het kwam toen tot strubbelingen met de politie, die een tiental activisten heeft opgepakt. Er was sprake van slagen en verwondingen ten aanzien van universiteitspersoneel.    

    Van de Walle zette vrijdag de procedure in gang om een uitzetting af te dwingen, maar het voorbije weekend werd de situatie gede-escaleerd. De politie heeft nog niet ingegrepen en de bezetters, die sinds 6 mei met enkele honderden in het UFO-gebouw hebben overnacht, zijn nog steeds aanwezig.   

    Beeld AP

    Al lijkt het aantal actievoerders maandagochtend wel iets lager dan voor het weekend. Het is te vroeg om te concluderen dat de steun voor de actievoerders afgenomen zou zijn. Heel wat activisten en sympathisanten zijn niet permanent aanwezig bij het protest en er zijn sinds vanochtend examens aan de Gentse universiteit. De bezetters zeggen dat de tenten langs de zuidelijke ingang van het UFO-gebouw verplaatst zijn om de doorgang van studenten te vrijwaren. 

    Maandag waren examens in het gebouw voorzien. Maar die gaan uiteindelijk toch niet door in het bezette UFO-gebouw maar in De Brug, een studentenrestaurant op wandelafstand van de examenlocatie. De universiteit zegt maandag dat studenten worden verwittigd over eventuele aanpassingen door de bezetting. "Wat de examens betreft: het nodige is en wordt gedaan om de examens te laten doorgaan."

  15. VN-afgevaardigden reageren geschokt op nieuwe Israëlische luchtaanvallen Rafah

    Verschillende VN-afgevaardigden hebben met verontwaardiging gereageerd op de Israëlische luchtaanvallen van gisteravond op een tentenkamp in Rafah. "Deze wreedheid, samen met het schaamteloos negeren van het internationaal recht en het internationale systeem, is onacceptabel", schrijft Francesca Albanese, de speciale VN-rapporteur voor de mensenrechten in de Palestijnse gebieden, op X. Ze pleit voor nog meer internationale druk op Israël.

    Twitter bericht wordt geladen...

    Ook Balakrishnan Rajagopal, de speciale VN-rapporteur voor het recht op huisvesting, heeft na de aanval opgeroepen tot "wereldwijde actie" tegen Israël. "Het aanvallen van vrouwen en kinderen terwijl ze ineengedoken zitten in hun schuilplaatsen in Rafah is een monsterlijke gruweldaad", zo schrijft hij op X.

    Sebas van Aert

  16. Zeker 35 doden door Israëlische luchtaanval op tentenkamp in Rafah, Hamas roept op tot actie

    Zeker 35 Palestijnen zijn gedood door Israëlische luchtaanvallen op een vluchtelingenkamp in Rafah, in het uiterste zuiden van de Gazastrook. Door de aanvallen vlogen diverse tenten in brand, zo melden Palestijnse hulpdiensten. Een definitief dodental in het Tal Al-Sultan-kamp moet nog worden vastgesteld, aldus een arts van de Rode Halve Maan. Tientallen vluchtelingen zijn gewond geraakt door de branden, die hulpverleners en bewoners nog proberen te blussen.

    Brand in het Palestijnse Tal Al-Sultan-vluchtelingenkamp na Israëlische luchtaanvallen.Beeld REUTERS

    Het Israëlische leger heeft zondagavond bevestigd dat het een aanval heeft gelanceerd, naar eigen zeggen op een complex in Rafah "waarin belangrijke Hamas-terroristen actief waren". Volgens de troepen was het een aanval met "legitieme doelwitten onder internationaal recht", waarbij gebruik werd gemaakt van "nauwkeurige munitie op basis van nauwkeurige inlichtingen".

    De Israëlische aanval op het tentenkamp was mogelijk een vergeldingsactie. Hamas had eerder op de dag vanuit Rafah raketten afgevuurd op doelen in Centraal-Israël, waaronder Tel Aviv.

    Het Palestijnse presidentschap verwijt Israël een "afschuwelijk bloedbad" te hebben aangericht in het kamp. Hamas roept de Palestijnen "op de Westelijke Jordaanoever, in Jeruzalem, de bezette gebieden en in het buitenland" op om "massaal op te staan en te protesteren tegen het aanhoudende zionistische bloedbad tegen ons volk".

  17. Groot aantal slachtoffers bij Israëlische aanval op humanitaire zone bij Rafah, aldus Palestijnse Rode Halve Maan

    Bij een Israëlische aanval op een humanitaire zone in de buurt van de stad Rafah, in het zuiden van de Gazastrook, is een "groot aantal" doden en gewonden gevallen. Dat heeft de Palestijnse Rode Halve Maan zondagavond bekendgemaakt.

    "Ambulancepersoneel van de Palestijnse Rode Halve Maan vervoert een groot aantal martelaren en gewonden nadat de bezetting (Israël, red.) de tenten van ontheemden in de buurt van het hoofdkwartier van de Verenigde Naties, ten noordwesten van Rafah, onder vuur heeft genomen", zegt de Rode Halve Maan op X. De organisatie voegt eraan toe dat "deze locatie door de Israëlische bezetting was aangeduid als humanitaire zone".

  18. Gesprekken in Brussel over status van Palestina en tweestatenoplossing

    De Palestijnse premier Mohammad Mustafa, de Noorse minister van Buitenlandse Zaken Espen Barth Eide en andere vertegenwoordigers van Arabische, Europese en EU-landen zijn zondagavond in Brussel bijeengekomen om te bespreken hoe ze hun krachten kunnen bundelen om te komen tot een tweestatenoplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) zondag gezegd in een persmededeling.

    "Ons doel is duidelijk: een tweestatenoplossing waarbij Israëliërs en Palestijnen zij aan zij leven in veiligheid en vrede. Omdat de tweestatenoplossing de enige manier is om vrede tussen Palestijnen en Israëliërs te garanderen, om te voorkomen dat het conflict escaleert en om stabiliteit en coëxistentie tussen de volkeren in de regio tot stand te brengen", zei minister Lahbib.

    "Ik ben hier ook om samen met onze partners de kalender en de criteria te bepalen die van de erkenning van Palestina een nuttige hefboom voor vrede zullen maken", vervolgde ze. "Erkenning met rechten en vrijheden voor de Palestijnen. Erkenning met een legitieme Palestijnse Autoriteit die in staat is om voor bestuur te zorgen, met de steun en inzet van de Arabische landen en de Europese Unie."

    "Humanitaire hulp en de vrijlating van de gijzelaars is urgent, maar we moeten het politieke proces voor een tweestatenoplossing nieuw leven inblazen", had de hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlands beleid Josep Borrell voor de bijeenkomst al verklaard.

  19. Palestijnen melden minstens 13 burgerdoden bij Israëlische luchtaanval op Jabalia

    Zeker 13 Palestijnse burgers zijn gedood bij een bombardement door Israëlische vliegtuigen op een huis in Jabalia, een stad in het noorden van de Gazastrook. Dat meldt het Palestijnse persbureau Wafa. Ook zouden er tientallen gewonden zijn gevallen.

    Getuigen vertelden Wafa dat reddings- en civiele beschermingsploegen blijven zoeken naar overlevenden en lichamen van burgers onder het puin. Het huis zou volledig verwoest zijn.

    Op Instagram geplaatste beelden van de Palestijnse journalist Fadi al Wahidi tonen de nasleep van de aanval. Daarop is te zien hoe mensen het puin doorzoeken. Al Jazeera heeft de video geverifieerd.

  20. Hamas claimt grote raketaanval op Tel Aviv

    De Palestijnse beweging Hamas zegt zondag een grote raketaanval op Tel Aviv te hebben uitgevoerd. Voor het eerst sinds maanden ging het luchtalarm in de Israëlische stad en omgeving af. Het Israëlische leger meldt dat er zeker acht raketten zijn afgeschoten vanuit Rafah in het zuiden van de Gazastrook. De projectielen zouden zijn afgevuurd op slechts honderden meters van Israëlische militairen in Rafah.

    Inwoners meldden explosies te hebben gehoord, maar het is nog niet duidelijk waar de projectielen zijn neergekomen. Volgens de Jerusalem Post zijn er explosies gehoord in Tel Aviv, Petah Tikva, ten oosten van Tel Aviv, Herzliya aan de kust ten noorden van de stad en in Ramat Hasharon, ook ten noorden van Tel Aviv.

    Een correspondent van persbureau AFP zag dat raketten werden afgevuurd vanuit Rafah, in het zuiden van de Gazastrook. Israëlische media berichtten dat meerdere projectielen zijn neergehaald door de luchtverdediging. Er vielen voor zover bekend geen slachtoffers. Wel raakten twee vrouwen volgens een ambulancedienst lichtgewond doordat ze ten val kwamen terwijl ze naar een schuilkelder renden, berichtte nieuwssite Times of Israel. Meerdere mensen moesten worden behandeld voor paniekaanvallen.

    De gewapende tak van Hamas noemde de aanval op Telegram een reactie op Israëlische "gruweldaden tegen burgers". De Israëlische strijdkrachten deelden een foto van de lanceringen op berichtendienst X. Die zou genomen zijn bij de grensovergang bij Rafah in de Gazastrook. "Vanochtend ging humanitaire hulp naar Gaza via grensovergang Kerem Shalom. En nu worden raketten afgevuurd op centraal-Israël", staat in het bericht.

  21. Hulpgoederen gaan Gaza binnen via grensovergang Kerem Shalom

    Trucks met hulpgoederen zijn zondagochtend de Gazastrook binnengegaan via grensovergang Kerem Shalom. Een Egyptische televisiezender bericht dat zo'n tweehonderd vrachtwagens naar die grenspost worden gereden.

    De aanvoer van hulpgoederen via Kerem Shalom is belangrijk omdat een andere belangrijke aanvoerroute al weken is gesloten. Dat is de grensovergang bij Rafah, die de zuidelijke stad in de Gazastrook verbindt met Egypte. Israël heeft de controle overgenomen over de Palestijnse kant van die overgang.

    De VS en Egypte spraken afgelopen week af Kerem Shalom voorlopig te gebruiken als alternatief voor Rafah. De grensovergang van Kerem Shalom verbindt Israël met het zuiden van de Gazastrook. De grenspost ligt ook in de buurt van de grens met Egypte.

    Egypte heeft het gebruik van Kerem Shalom omschreven als een tijdelijke maatregel tot een nieuwe regeling is getroffen voor het gebruik van grensovergang Rafah. President Joe Biden zei ook achter pogingen te staan om die grenspost te heropenen op een manier "die acceptabel is voor zowel Egypte als Israël".

    Het is onduidelijk hoeveel van de vrachtwagens met hulpgoederen de Gazastrook zondag al hebben bereikt. Het zou in elk geval gaan om vier trucks die brandstof vervoerden. Die zijn volgens Egyptische media onderweg zijn naar ziekenhuizen.

    Beeld REUTERS
  22. Activisten willen nog niet in gesprek met Gentse rector

    De pro-Palestijnse actievoerende studenten aan de UGent willen zondag nog niet in gesprek met rector Rik Van de Walle. Dat laten ze weten in een mededeling.

    Van de Walle liet zaterdagmiddag op X weten dat hij bereid is om morgen/zondag rond 12 uur in gesprek te gaan met de studenten die het UFO-gebouw van de Gentse universiteit bezetten. Hij gaf de bezetters tot 20 uur zaterdagavond de tijd om daarop te reageren.

    Maar de studenten gaan niet op de uitnodiging in, zeggen ze in een persbericht. Ze hebben "meer tijd nodig" omdat ze "de voorwaarden van het gesprek willen bepalen", en stellen dat ze "moeten bekomen van de disproportionele aanpak en de bedreiging tot uitzetting van gisteren", toen de politie een tiental activisten uit het rectoraat verwijderde.

    De actievoerders spreken ook van "misleidende communicatie van de rector", omdat er zaterdag een bemiddelaar zou zijn voorgesteld en die niet op de hoogte zou zijn geweest van de vraag van Van de Walle. "De rector heeft via de pers gezegd dat we nog niet hebben gereageerd, terwijl wij ervan uitgingen dat wij op dat eigenste moment al in dialoog waren via de bemiddelaar. Waarbij we de ruimte of tijd niet hebben gekregen om daarop te reageren."

    De studenten wijzen de dialoog niet resoluut af, maar "het valt niet binnen onze capaciteiten om het morgen al te doen", klinkt het. "In de toekomst willen we zeker in dialoog gaan met de rector en de bemiddelaar."

    De actievoerende studenten verblijven al sinds 6 mei in het UFO-gebouw. Ze eisen dat de UGent alle academische banden met Israël verbreekt. De universiteit zette al drie samenwerkingen stop onder druk van de activisten, maar tot een algemene academische boycot kwam het niet.

    Beeld BELGA
  23. Hamas zegt Israëlische soldaten te hebben gevangen, Israël ontkent

    De militaire tak van Hamas heeft zaterdag naar eigen zeggen Israëlische soldaten "gevangengenomen" tijdens een hinderlaag in het vluchtelingenkamp Jabalia in de Gazastrook. Het Israëlische leger ontkent dit.

    De geviseerde Israëlische troepen bevonden zich in een tunnel in het Jabalia-kamp en "al hun leden werden gedood, gewond of gevangengenomen". Hamas heeft de tunnel hierna doen ontploffen, zegt Abou Obeida, woordvoerder van de gewapende vleugel van de Palestijnse islamistische beweging.

    Op een video van Hamas is te zien hoe een soldaat - volgens Hamas een Israëliër - over de grond wordt gesleept, maar de beelden konden niet onafhankelijk worden gecontroleerd. Maar volgens het Israëlische leger was er geen incident waarbij een Israëlische soldaat werd meegenomen.

    In weerwil van het verzoek van het Internationaal Gerechtshof om de militaire interventie in Rafah meteen stop te zetten, hebben de Israëlische strijdkrachten hun operatie in de zuidelijke stad van de Gazastrook zaterdag voortgezet.

  24. 4 Amerikaanse schepen met noodhulp door hevige zee losgebroken

    ier Amerikaanse schepen met noodhulp voor Gaza zijn zaterdagochtend door de hevige zee losgebroken. Dat heeft Centcom, het Amerikaanse militaire commando voor het Midden-Oosten, bekendgemaakt.

    Twee schepen werden vastgemaakt op het strand nabij het drijvende ponton dat werd gebouwd om noodhulp in de zwaar belegerde Gazastrook binnen te krijgen. De twee overige schepen bevinden zich aan de Israëlische kust, klinkt het.

    Samen met het Israëlische leger zouden de vier schepen opnieuw naar het ponton worden gebracht, aldus Centcom. Er vielen geen gewonden en het ponton blijft operationeel, klinkt het.

    Een week geleden kwamen de eerste vrachtwagens via de tijdelijke drijvende haven van het Amerikaanse leger aan in Gaza.

    Israeli's kijken naar pogingen om een vastgelopen schip los te weken voor de kust van Ashdod. (25/05/24)Beeld AFP
  25. Activisten vragen meer tijd voor gesprek met Gentse rector

    De pro-Palestijnse actievoerende studenten aan de UGent willen zondag nog niet in gesprek met rector Rik Van de Walle. Dat laten ze weten in een mededeling. Van de Walle liet zaterdagmiddag op X weten dat hij bereid is om zondag rond 12 uur in gesprek te gaan met de studenten die het UFO-gebouw van de Gentse universiteit bezetten. Hij gaf de bezetters tot 20 uur zaterdagavond de tijd om daarop te reageren.

    De studenten gaan niet op de uitnodiging in, zeggen ze in een persbericht. Ze hebben "meer tijd nodig" omdat ze "de voorwaarden van het gesprek willen bepalen", en stellen dat ze "moeten bekomen van de disproportionele aanpak en de bedreiging tot uitzetting van gisteren", toen de politie een tiental activisten uit het rectoraat verwijderde.

    De actievoerders spreken ook van "misleidende communicatie van de rector", omdat er vandaag een bemiddelaar zou zijn voorgesteld en die niet op de hoogte zou zijn geweest van de vraag van Van de Walle. "De rector heeft via de pers gezegd dat we nog niet hebben gereageerd, terwijl wij ervan uitgingen dat wij op dat eigenste moment al in dialoog waren via de bemiddelaar. Waarbij we de ruimte of tijd niet hebben gekregen om daarop te reageren."

    De studenten wijzen de dialoog niet resoluut af, maar "het valt niet binnen onze capaciteiten om het morgen al te doen", klinkt het. "In de toekomst willen we zeker in dialoog gaan met de rector en de bemiddelaar."

    De actievoerende studenten verblijven al sinds 6 mei in het UFO-gebouw. Ze eisen dat de UGent alle academische banden met Israël verbreekt. De universiteit zette al drie samenwerkingen stop onder druk van de activisten, maar tot een algemene academische boycot kwam het niet.

  26. Rector van UGent wil in dialoog gaan met pro-Palestijnse activisten

    De rector van de UGent Rik Van de Walle is bereid om zondag in dialoog te gaan met de pro-Palestijnse activisten aan de universiteit. Dat laat hij weten in een bericht op X. "Ik vond en vind het belangrijk om de kansen op interne dialoog maximaal open te houden", schrijft Van de Walle.

    De bezetters verblijven al sinds 6 mei in het UFO-gebouw in Gent en vragen dat de UGent alle academische banden met Israël verbreekt. De UGent onderhoudt een 20-tal samenwerkingen met Israëlische universiteiten en kennisinstellingen. Eerder werden drie samenwerkingen onder druk van de activisten stopgezet. Maar een algemene academische boycot kwam er niet.

    Vrijdag kwam de Gentse politie naar het rectoraat na een oproep van de universiteit. Daarop nam de politie het initiatief om een tiental activisten die het gebouw hadden betreden, op te pakken. Ze wilden zich niet identificeren of hadden zich gewelddadig gedragen.

    "We vinden het disproportioneel gebruik van intimidatie en geweld van de universiteit, security en politie totaal onaanvaardbaar", reageerde de woordvoerster van de actiegroep nadien. "Wij willen vreedzaam protesteren en de universiteit toont haar ware gelaat. Dat de universiteit de speciale eenheden van de politie afstuurt op haar eigen studenten is onaanvaardbaar. Eén van onze studenten die binnen in het rectoraat was, is gewond geraakt en we zijn van plan om een klacht in te dienen voor slagen en verwondingen. Dat de rector ons nu op basis van leugens wil uitzetten terwijl hij zelf niet in het land is, is volledig in lijn met zijn wereldvreemde beleid."

    De rector laat nu via X een opening voor dialoog op zondag. Na zijn werkbezoek aan Zuid-Korea is hij bereid om rechtstreeks naar het UFO-gebouw te komen en in gesprek te gaan om 12 uur. De manifestanten hebben tot zaterdagavond 20 uur de tijd om in te gaan op de uitnodiging.

  27. Israël wil volgende week opnieuw onderhandelen over vrijlating van gijzelaars

    Israël wil in de loop van de komende week opnieuw onderhandelen over de vrijlating van Israëlische gijzelaars in de Gazastrook. Dat is de uitkomst van gesprekken tussen Qatar, de Verenigde Staten en Israël in Parijs.

    David Barnea, de chef van de Israëlische inlichtingendienst Mossad, heeft daarover een akkoord gevonden met CIA-topman William Burns en de Qatarese minister-president Mohammed bin Abdulrahman al-Thani.

    Een vertegenwoordiger van de Palestijnse militante beweging Hamas, die in Gaza de plak zwaait, was daar niet bij. Begin mei sprongen indirecte gesprekken tussen Tel Aviv en Hamas onder de auspiciën van de VS, Qatar en Egypte nog af. Er lagen toen voorstellen op tafel om Israëlische gijzelaars en Palestijnse gevangenen uit te wisselen en om over te gaan tot een staakt-het-vuren in de Gazastrook, maar een akkoord kwam er toen niet uit de bus.

  28. UNRWA kan weer op steun rekenen van Italië

    Italië heeft besloten zijn financiering aan de VN-vluchtelingenorganisatie voor Palestijnen UNRWA te hervatten. UNRWA krijgt 5 miljoen euro van de Italiaanse regering, als onderdeel van een steunpakket van 35 miljoen euro dat ten goede moet komen aan de Palestijnen. 30 miljoen gaat naar een voedselprogramma van andere VN-organisaties in Gaza waar Italië al bij betrokken is.

    De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Antonio Tajani deed die toezeggingen tijdens een bezoek van premier Mohammad Mustafa van de Palestijnse Autoriteit aan Rome. De Palestijnse Autoriteit is het internationaal erkende gezag, maar heeft geen macht in Gaza.

    Net als Nederland en nog een reeks westerse landen, zette Italië de hulp aan UNRWA stop na Israëlische beschuldigingen eerder dit jaar. Werknemers van UNRWA, dat de belangrijkste hulporganisatie is in Gaza en op de Westelijke Jordaanoever, zouden betrokken zijn geweest bij de aanval van Hamas op 7 oktober. In afwachting van verder onderzoek, ontsloeg UNRWA al twaalf mensen.

    Vooralsnog is er geen bewijs voor de beweringen van Israël dat er systematische banden bestaan tussen Israël en Hamas, concludeerde een onafhankelijk onderzoek een maand geleden. Die deed wel aanbevelingen waarmee UNRWA zijn eigen onafhankelijkheid kon garanderen. Na dat onderzoek hebben veel landen hun financiering van de organisatie weer voortgezet.

    Italië doet dat dus wel, maar stelt als voorwaarde dat met het geld "alleen specifieke projecten worden gefinancierd die Palestijnse vluchtelingen helpen, maar na strikte controles die garanderen dat geen cent bijdraagt aan het steunen van terrorisme".

    Joram Bolle

  29. Ondanks beslissing Internationaal Gerechtshof zet Israël militaire operatie in Rafah voort

    In weerwil van het verzoek van het Internationaal Gerechtshof om de militaire interventie in Rafah meteen stop te zetten, hebben de Israëlische strijdkrachten hun operatie in de zuidelijke stad van de Gazastrook zaterdag voortgezet. Israëlische soldaten doodden verscheidene gewapende Palestijnen die op Israëliërs hadden geschoten, zo deelde het leger mee.

    Daarnaast werden in Rafah nieuwe wapenopslagplaatsen en tunnels gevonden. Bij een Israëlische luchtaanval op Rafah werd een burger gedood, meldde het Palestijnse persbureau Wafa onder aanhaling van ziekenhuismedewerkers. De berichten konden niet onafhankelijk geverifieerd worden.

    Het zwaartepunt van de gevechten lag net als de voorbije dagen in het vluchtelingenkamp van Jabalia in het noorden van Gaza. Israëlische soldaten doodden er de voorbije 24 uur volgens het leger tientallen vijandelijke strijders, deels in lijf-aan-lijfgevechten, deels met gerichte luchtaanvallen. De Israëlische troepen vernielden naar verluidt tunnels en stellingen voor het afvuren van raketten, en vonden een groot aantal wapens.

    Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag oordeelde vrijdag dat Israël zijn militair ingrijpen in Rafah meteen moet beëindigen. De hoogste rechtbank van de Verenigde Naties ging daarmee in op een eis van Zuid-Afrika. Volgens de rechters is de humanitaire toestand in Rafah ondertussen rampzalig. Bijkomende maatregelen zijn nodig om verdere schade voor de burgerbevolking te verhinderen.

  30. Dodentol in Gazastrook opgelopen tot bijna 36.000

    Sinds het begin van het Israëlisch offensief in de Gazastrook zijn er daar al minstens 35.903 doden gevallen. Dat blijkt zaterdag uit een nieuwe balans van het ministerie van Volksgezondheid van de Gazastrook. De afgelopen 24 uur werden 46 doden genoteerd. Daarnaast maakt het ministerie ook melding van minstens 80.420 gewonden sinds het begin van de oorlog op 7 oktober.

  31. Achttiende editie fietstocht ViaVelo Palestina van start aan Jubelpark in Brussel

    Aan het Jubelpark in Brussel is zaterdag de 18de editie van ViaVelo Palestina van start gegaan, een jaarlijkse fietstocht ter ondersteuning van de Palestijnse zaak. Die staat dit jaar in het teken van de genocide die op dit moment aan de gang is in de Gazastrook, aldus de organisatie.

    Tussen de 50 en 100 fietsers vertrokken om 10.30 uur aan het Jubelpark. Ze fietsen de hele dag door de hoofdstad en moeten rond 16.00 uur aankomen op het Anneessensplein.

    Met de actie willen de organisatoren de "apartheidspolitiek van Israël tegenover de Palestijnen" en "de medeplichtigheid van Europese leiders aan Israëls misdaden tegen de menselijkheid" aan de kaak stellen.

    "De afgelopen 17 jaar zijn de 2,3 miljoen inwoners van de Gazastrook door Israël onderworpen aan een wrede blokkade, waardoor er ernstige tekorten zijn aan essentiële goederen. Op 7 oktober 2023 reageerde Hamas met extreem geweld op deze ondraaglijke situatie - geweld waarvan Israëlische burgers het slachtoffer waren", betreurt het burgercollectief ViaVelo Palestina.

    De demonstranten noemen de Israëlische reactie na 7 oktober een "genocide" en wijzen op de "ongekende" vernietiging van Gaza. "De doden en gewonden - voornamelijk burgers, onder wie veel kinderen - lopen in de tienduizenden. De inwoners worden systematisch beroofd van drinkwater, voedsel en medische zorg. Geen enkel type gebouw is gespaard gebleven bij de bombardementen", aldus de organisatie.

    "Met ontkenning van het internationaal recht en VN-besluiten is de staat Israël al lang vogelvrij", besloot ViaVelo Palestina.

  32. Rector van UAntwerpen gaat volgende week in gesprek met bezettende studenten

    De studenten van UAntwerpforPalestine hebben maandag een gesprek met de ethische commissie van de Universiteit Antwerpen, waarin ze meer transparantie zullen eisen over de manier waarop dit orgaan werkt. Een dag later gaan ze ook in dialoog met rector Herman Van Goethem en rector elect Herwig Leirs. Dat melden de studenten in een persmededeling.

    De studenten houden de Agora van de UAntwerpen intussen al bijna twee weken bezet. Ze zijn naar eigen zeggen teleurgesteld door het gebrek aan communicatie. "Vorige week gaf Herman Van Goethem de lijst van samenwerkingen met Israëlische entiteiten vrij met een daarbij horend statement. We hebben niet veel later teruggemaild, maar zonder reactie. Pas na twaalf dagen bezetting en protesten wordt nu op onze uitnodiging voor een openbaar gesprek ingegaan", zegt Mo.

    Ze zullen daarin vijf eisen verdedigen. Zo willen de studenten volledige transparantie over alle samenwerkingen met Israëlische instellingen, verwachten ze vanuit de UAntwerpen een statement waarin "de genocide en het apartheidsregime van Israël" wordt afgekeurd en een volledige academische boycot van Israëlische universiteiten. De studenten willen ook dat de UAntwerpen Palestijnse studenten ondersteunt door onder meer het 'scholars at risk network' uit te breiden, digitale lespakketten beschikbaar te stellen en massaal te investeren in Palestijnse onderwijsinstellingen. Tot slot eisen ze ook dat Palestijnse vluchtelingen in België ondersteund worden met financiële en psychologische hulp.

    "We willen dat de rector handelt in lijn met de veroordeling van Israël door het Internationaal Gerechtshof en daarmee de mensenrechten waarborgt", stelt Charlotte. "Alleen door zich uit te spreken, kan de rector het actieve pluralisme garanderen dat de UAntwerpen zo hoog in het vaandel draagt."

    Van de ethische commissie verwachten de studenten meer transparantie over de werking. Het is volgens hen onduidelijk hoe dossiers kunnen worden ingediend, waarom er geen studenten in vertegenwoordigd zijn, waarom er niet naar een breder publiek wordt gecommuniceerd en het is ook onduidelijk of hun besluiten al dan niet bindend zijn.

    Ook aan andere universiteiten zijn er studentenbezettingen bezig. De rectoraten van de KU Leuven en de UGent werden vrijdag ontruimd door de politie.

  33. Israël valt Rafah aan ondanks bevel van VN-gerechtshof om offensief te staken

    Israël heeft zaterdag de Gazastrook gebombardeerd, inclusief Rafah, ondanks een bevel van het Internationaal Gerechtshof (ICJ), het hoogste hof van de VN, om het militaire offensief in de zuidelijke stad “onmiddellijk stop te zetten”, meldt persagentschap AFP.

    Israël voerde de aanvallen uit terwijl er gevechten woedden tussen het Israëlische leger en de gewapende vleugel van Hamas. Palestijnse getuigen en AFP-teams meldden Israëlische aanvallen in Rafah en de centrale stad Deir al-Balah.

    “We hopen dat de beslissing van de rechtbank Israël onder druk zal zetten om een einde te maken aan deze uitroeiingsoorlog, want er is hier niets meer over,” vertelde Oum Mohammad al-Ashqa, een Palestijnse vrouw uit Gaza-Stad die door de oorlog naar Deir al-Balah is verdreven.

    Mohammed Saleh, ook geïnterviewd door AFP in de centrale stad van Gaza, zei: “Israël is een staat die zichzelf boven de wet plaatst. Daarom geloof ik niet dat het schieten of de oorlog zal stoppen, behalve met geweld."

    Israël gaf na het VN-bevel van gisteren geen aanwijzingen dat het van koers zou veranderen in Rafah en hield vol dat het hof het bij het verkeerde eind had.

    Het ICJ, wiens bevelen juridisch bindend zijn maar dat geen directe handhavingsmechanismen heeft, droeg Israël ook op om de grensovergang Rafah tussen Egypte en Gaza open te houden.

  34. Egypte en VS: grenspost Kerem Shalom als alternatief voor Rafah

    De komende tijd moet de grenspost van Kerem Shalom, die grenst aan Egypte, de Gazastrook en Israël, een belangrijk doorvoerpunt worden voor humanitaire hulp aan Gaza. Dat hebben de Amerikaanse president Joe Biden en de Egyptische president Abdel-Fattah al-Sissi afgesproken in een telefoongesprek. 

    Ook de Palestijnse Autoriteit zei tegen Egypte akkoord te zijn met Kerem Shalom als voorlopige humanitaire grensovergang als alternatief voor Rafah.

    Het is volgens Biden en al-Sisi een tijdelijke oplossing in afwachting van de heropening van de belangrijke grensovergang bij Rafah, waarlangs eerder de meeste hulp Gaza binnenging. Die ging dicht op 7 mei, toen Israël de Palestijnse zijde ervan innam.

    Wagen met humanitaire hulp aan de grenspost van Kerem Shalom.Beeld REUTERS
  35. Offensief in Rafah vormt geen risico voor Palestijnse burgers, zegt Israël

    Het offensief in de Palestijnse grensstad Rafah brengt het voortbestaan van de Palestijnse burgers niet in gevaar. Dat zegt het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdagavond.

    Israël reageert daarmee op een beslissing van het Internationaal Gerechtshof (ICJ). Dat oordeelde vandaag dat Israël de aanval op Rafah onmiddellijk moet beëindigen. Volgens het VN-hof is de humanitaire situatie in de Palestijnse grensstad verergerd sinds de laatste beslissing van het hof en wordt de situatie nu als "rampzalig" beschouwd. 

    "Israël heeft geen militaire operaties in het gebied van Rahaf uitgevoerd die levensomstandigheden doen ontstaan die waarschijnlijk leiden tot de vernietiging van de Palestijnse burgerbevolking, geheel of gedeeltelijk", meldt het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag in een persbericht.

    De Israëlische premier Netanyahu dringt al maanden aan op een grondoffensief in de zuidelijke stad Rafah. Daar houden zich volgens hem de laatste Hamas-strijders schuil, die Israël op 7 oktober 2023 aanvielen.

  36. Na bevel tot ontruiming UGent: politie draagt twintigtal studenten naar buiten na bezetting KU Leuven

    Het rectoraat van de KU Leuven is ontruimd. De ongeveer 25 studenten die er aanwezig waren om te protesteren, zijn naar buiten gedragen. Dat meldt Radio 1 en bevestigt de lokale politie.

    Om 17.00 uur sluit het rectoraat in Leuven de deuren. Aan de protesterende studenten werd gevraagd of ze vrijwillig wilden vertrekken. Een drietal is daar op ingegaan, de rest is blijven zitten. 

    Politieagenten zijn nadien, na nogmaals te vragen om te vertrekken, gestart met de studenten naar buiten te dragen. Omstreeks 17.30 uur was het gebouw leeg. 

    Volgens de politie is de ontruiming "sereen en rustig" verlopen. De bezetting van het rectoraat was omstreeks 10.00 uur vrijdag gestart.

    Studenten bezetten rectoraat van de KU Leuven.Beeld Vertommen
  37. Israëlische politici over uitspraak Gerechtshof: ‘Geen staakt-het-vuren tot gijzelaars terug zijn’

    Israël zal de strijd tegen Hamas vooralsnog niet staken. Dat zegt de Israëlische minister Benny Gantz in een verklaring. ‘Israël zal blijven vechten om de gijzelaars terug te brengen, waar en wanneer dat nodig is – inclusief Rafah’, aldus Gantz. Vorige week dreigde Gantz nog uit het kabinet te stappen, als Netanyahu geen werk zou maken van de terugkeer van de gijzelaars.

    Volgens de Israëlische minister van Cultuur en Sport, Miki Zohar, zal Israël druk blijven uitoefenen op Hamas zolang de Israëlische gijzelaars niet terugkeren. Dat schrijft Zohar op X. ‘De rechters van het Internationaal Gerechtshof zijn welkom om naar Gaza te komen en Hamas te overtuigen de gijzelaars vrij te laten’, schrijft Zohar. Vanochtend berichtte het Israëlische leger nog over de vondst van drie lichamen van gijzelaars in het noorden van de Gazastrook.

    Benny Gantz.Beeld AP

    De extreemrechtse Israëlische minister van Nationale Veiligheid, Itamar Ben-Gvir, wil de militaire druk op Rafah nog verder opvoeren, in reactie op de ICJ-uitspraak. Dat meldt de Israëlische nieuwszender N12. Ook de Israëlische oppositieleider Yair Lapid is verbolgen over het feit dat het ICJ niet aan Hamas opdraagt de Israëlische gijzelaars vrij te laten. Hij noemt de beslissing een ‘morele ramp’.

    In eerdere vredesonderhandelingen weigerde Israël al een permanent staakt-het-vuren. Het is van plan Hamas militair te verslaan, en eist alle levende gijzelaars terug. De onderhandelingen liggen door de onenigheden tussen Israël en Hamas al enige weken zo goed als stil. Of de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof daadwerkelijk iets zal veranderen aan de houding van Israël, is vooralsnog niet duidelijk.

    Dana Holscher

  38. Internationaal Gerechtshof draagt Israël op het offensief in Rafah te staken

    Het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag draagt Israël op om zijn offensief in Rafah te staken. Dat oordeelt het hof in een tussenuitspraak in de genocidezaak die Zuid-Afrika vorig jaar tegen Israël heeft aangespannen. Zuid-Afrika had het hof vorige week in een aanvullende petitie verzocht om Israël te bevelen zich direct terug te trekken uit Rafah, een stad in het zuiden van de Gazastrook.

    Lees het volledige artikel.

  39. UGent-rector Van de Walle wil einde van studentenbezetting

    In de gesloten Facebook-groep voor personeelsleden van de UGent schrijft rector Rik Van de Walle, die momenteel in Zuid-Korea is, dat hij geschokt is door de gebeurtenissen aan het rectoraat. "Vandalisme, materiële schade én lichamelijk geweld: dit is volstrekt onaanvaardbaar en op geen enkele manier te verantwoorden."

    Om die redenen wil de rector de bezetting van het UFO-gebouw onmiddelijk stopzetten. Sinds begin mei hebben enkele tientallen studenten daar hun tenten opgeslagen om onder andere een einde te vragen van de academische samenwerkingen met Israëlische universiteiten. Die bezetting was nooit toegelaten, maar werd wel gedoogd, mits enkele voorwaarden. 


    Het gebouw werd beklad met rode verf en een klein deel van de studenten drong binnen in het rectoraat. Beeld Hannes Blockx

    "Vandaag is die afspraak manifest geschonden", schrijft Van de Walle in een persmededeling, die ook naar het personeel vertrok. "De grenzen van de redelijkheid en van het legitieme protest zijn hiermee ver overschreden. Bijgevolg dient – na overleg met en op (zeer terechte) vraag van onze veiligheidsdiensten – aan de bezetting van het Ufo onmiddellijk een einde te komen. Ik heb de bevoegde juridische diensten gevraagd om daartoe het nodige te doen."

    Nadat actievoerende studenten het gebouw van het rectoraat op vrijdagochtend hadden beklad en waren binnengedrongen, schakelde de UGent de politie in. De universiteit wilde deze groep van actievoerders kunnen identificeren. De rector stelt nu dat collega's "werden bedreigd of zelfs met lichamelijk geweld te maken kregen". Werknemers die zich door de situatie niet meer veilig voelen, mogen thuiswerken.

    "Hoewel vandaag het vertrouwen zwaar op de proef is gesteld, durf ik toch de hoop uit te drukken dat redelijkheid en sereniteit snel terug zullen terugkeren", sluit Van de Walle af.

    Rector Rik Van de Walle.Beeld Wannes Nimmegeers
  40. Man gooit airsoftgranaat naar Israëlische ambassade in Ukkel

    In Ukkel heeft een man deze ochtend een airsoftgranaat gegooid naar de Israëlische ambassade. Dat meldt het Brusselse parket, dat een onderzoek heeft geopend naar de feiten.

    "De politie kwam ter plaatse en bracht de dienstdoende parketmagistraat op de hoogte", klinkt het bij het parket. Het laboratorium van de federale gerechtelijke politie kwam ter plaatse net als DOVO. 

    "Het onderzoek loopt en in het belang daarvan zal het parket hierover niet verder communiceren."

  41. Even onrust bij actie studenten aan UGent

    Deze voormiddag hadden de studenten die al negentien dagen demonstreren aan de UGent verzameld voor het rectoraat. Ontevreden met de reactie van de universiteit tot nu toe - die schroefde na veel vijven en zessen drie samenwerkingsverbanden met Israëlische universiteiten terug - bezetten ze de parking, maar lieten personeel wel passeren.

    Studenten klimmen op het dak van het rectoraat van de UGent.Beeld SVWG

    Het gebouw werd beklad met rode verf en een klein deel van de studenten drong binnen in het rectoraat. Over wat daar gebeurde, verschillen de meningen. In elk geval kwam het tot strubbelingen met het personeel. Een veiligheidsagent raakte gewond en heeft klacht ingediend. Omgekeerd zeggen ook de studenten dat een van hen zonder waarschuwing hardhandig werd aangepakt door het veiligheidspersoneel. Ook zij zijn van plan een klacht in te dienen.

    Het gebouw is ook beklad.Beeld SVWG

    Tien studenten zijn opgepakt door de politie. Zij zijn later weggevoerd naar het politiecommissariaat. De politie laat aan persagentschap Belga weten dat het de feiten onderzoekt. De UGent zelf komt later vandaag met een reactie.

    De demonstranten zijn niet te spreken over het feit dat de universiteit politie belde tegen haar eigen studenten. “We laten ons niet intimideren en blijven druk zetten om een volledige academische boycot te bereiken”, klinkt het. “Net zoals de studenten hun campussen hebben bezet tegen de oorlog in Vietnam en tegen het Apartheidsregime in Zuid-Afrika, doen wij dit nu tegen de genocide in Palestina. Wij staan aan de juiste kant van de geschiedenis, en we dringen aan dat de universiteit zich ook aan deze kant schaart.”

  42. Israëlisch leger vindt lichamen van drie gijzelaars in de Gazastrook

    Het Israëlische leger zegt in de Gazastrook de lichamen te hebben gevonden van drie gijzelaars. De lichamen werden aangetroffen in Jabalia, in het noorden van de Gazastrook. Het gaat om twee Israëliërs en een Fransman, die bij de aanval van Hamas op 7 oktober werden gedood en daarna zijn meegenomen naar de Gazastrook.

    Vorige week vond Israël de lichamen van drie andere gijzelaars, die eveneens al op 7 oktober waren gedood. In totaal ontvoerde Hamas op 7 oktober ongeveer 250 mensen uit Israël, van wie er zich nog zo’n 130 in de Gazastrook bevinden. Het is onduidelijk hoeveel gijzelaars nog in leven zijn.

    De laatste dagen vinden zware gevechten plaats in Jabalia. Het Israëlische leger zag zich gedwongen terug te keren naar het noorden van de Gazastrook, nadat het eerst had gesteld dat het Hamas uit het gebied had verdreven.

    Daan de Vries

  43. Netanyahu uitgenodigd om 'binnenkort' Amerikaans Congres toe te spreken

    De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zal "binnenkort" het Amerikaanse Congres toespreken. Dat heeft de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Mike Johnson, gisterenavond aangekondigd. Volgens Johnson gaat het om een "sterke steunbetuiging" te midden van de oorlog in Gaza.

    "Vanavond ben ik verheugd om iets anders aan te kondigen: we zullen binnenkort premier Netanyahu verwelkomen in het Capitool voor een gezamenlijke zitting van het Congres", zei Johnson tijdens een receptie op de Israëlische ambassade in Washington. "Het zal een noodzakelijke en, denk ik, zeer sterke blijk van steun zijn voor de Israëlische regering op een moment dat ze die het meest nodig heeft."

    Israëlisch premier Benjamin Netanyahu sprak het Amerikaanse Congres in 2015 al eens eerder toe.Beeld REUTERS

    De uitnodiging, aan de Israëlische premier gedaan door de Republikeinse oppositie tegen president Joe Biden, komt na een dubbele tegenslag voor Israël deze week: de erkenning door drie Europese landen van de staat Palestina en de beslissing van de aanklager van het Internationaal Strafhof, Karim Khan, om arrestatiebevelen aan te vragen tegen Netanyahu voor vermeende "misdaden tegen de menselijkheid", en tegen de leiders van Hamas.

    Het komt ook op een moment dat de Amerikaanse president publiekelijk heeft verklaard tegen een grootschalig grondoffensief in Rafah te zijn, waar meer dan een miljoen burgers vastzitten, en heeft gedreigd bepaalde wapenleveringen aan Israël stop te zetten als zijn waarschuwing niet wordt opgevolgd.

    Die beslissing leidde tot kritiek in Washington van zijn Republikeinse tegenstanders, die hem ervan beschuldigden Israël in de steek te laten.

    Er is nog geen datum voorgesteld voor het bezoek van de Israëlische premier aan Washington. Netanyahu moet ook nog akkoord gaan.

  44. ‘CIA-baas wil met ontmoeting Mossad-leider gesprekken over gijzelaars heropenen’

    CIA-directeur Bill Burns reist binnenkort af naar Europa voor een ontmoeting met David Barnea, leider van de Mossad, de Israëlische geheime dienst. Het kopstuk van de Amerikaanse geheime dienst zal proberen de gesprekken over de gijzelaars in Gaza nieuw leven in te blazen. Dat zeggen Amerikaanse en Israëlische functionarissen tegen het Amerikaanse onderzoeksplatform Axios.

    CIA-baas Bill Burns.Beeld AFP

    De onderhandelingen tussen Israël en Hamas liggen al twee weken stil, al lijkt Israël de gesprekken weer te willen openen. Eerder vandaag schreven Israëlische media dat Israëlische onderhandelaars groen licht hebben gekregen om meer concessies te doen aan Hamas. Het is niet duidelijk wat die concessies inhouden.

    Sinds de aanval van Hamas op 7 oktober en de oorlog die daarop volgde, voeren de topmannen van de CIA en de Mossad regelmatig gesprekken met elkaar.

    Jasper Daams

  45. Israëlische grondtroepen dringen dieper Rafah binnen

    Israëlische troepen rukken op en zitten nu aan de rand van een druk district in het hart van Rafah, zeggen inwoners van de stad in het uiterste zuiden van Gaza. Volgens de Verenigde Naties hebben al ruim 800.000 inwoners Rafah verlaten.

    Israëlische tanks hebben posities ingenomen langs de zuidelijke grens van Gaza met Egypte. Ze staan nu aan de rand van de wijk Yibna in het centrum van Rafah, maar zijn het district nog niet binnengedrongen.

    Volgens Palestijnse getuigen begonnen Israëlische troepen van de ene op de andere dag op Yibna en ook op vissersboten te schieten, waardoor sommige boten in brand vlogen. De opmars volgde op een van de meest intense nachten van bombardementen ooit door het Israëlische leger op Rafah. Het Israëlische vuur zou van drones, helikopters, gevechtsvliegtuigen en tanks afkomstig zijn geweest.

    Rafah was een van de laatste toevluchtsoorden voor meer dan een miljoen Palestijnse burgers in Gaza. Israël zegt de stad te moeten aanvallen om de laatste bataljons Hamas-strijders in Gaza uit te roeien. De aanval is breed veroordeeld door de internationale gemeenschap en humanitaire groeperingen.

  46. Hamas beweert doodverklaarde Israëlische kolonel vast te houden

    Hamas claimt een Israëlische kolonel vast te houden die op 7 oktober gevangen werd genomen. De beweging specificeert niet of de 41-jarige Asaf Hamami nog in leven is, en levert ook geen bewijs voor de bewering dat hem in handen te hebben. In december meldde het Israëlische leger dat de 41-jarige Hamami op 7 oktober was gedood.

    Hamami was kolonel van de zuidelijke brigade van de Gaza-divisie, en werd vermoedelijk gedood tijdens gevechten in de kibboets Nirim, vlakbij de grens met de Gazastrook. Op basis van bevindingen van het Israëlische leger werd hij in december doodverklaard door een rabbijn, zodat zijn familie een begrafenis kon houden volgens de Joodse wet.

    Kolonel Asaf Hamami.Beeld IDF

    Het enige dat de gewapende vleugel van Hamas, de Al Qassam-brigades, deelt over de situatie van de Israëlische kolonel, is dat hij gewond raakte tijdens zijn gevangenneming.

    Jasper Daams

  47. VN-hof besluit morgen over maatregelen wegens Rafah-offensief Israël

    Het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag besluit morgen of het Israël aanvullende maatregelen oplegt vanwege het offensief in Rafah. Zuid-Afrika heeft het VN-hof verzocht om actie te ondernemen, omdat er een genocide zou dreigen in de Gazastrook.

    Volgens Zuid-Afrika schendt Israël het genocideverdrag bij de oorlog in Gaza. Het ICJ oordeelde in januari al dat Israël er alles aan moet doen om genocide op de Palestijnse bevolking te voorkomen, maar volgens Zuid-Afrika is de situatie nu veranderd doordat Israël Rafah is binnengevallen. In die stad zitten veel Palestijnse burgers, die juist gevlucht waren voor de oorlog in andere delen van de Gazastrook.

    Israël ontkent dat er sprake is van een genocide en noemt de klacht van Zuid-Afrika "totaal losgezongen van de feiten en omstandigheden". Volgens de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zitten er veel strijders van de extremistische Palestijnse beweging Hamas in Rafah en is het dus nodig om Rafah binnen te vallen. Hij heeft opgeroepen tot een gedeeltelijke evacuatie van de stad. Volgens humanitaire organisaties zijn er nauwelijks gebieden waar de vluchtelingen naartoe kunnen als ze Rafah moeten verlaten.

  48. 26 doden bij twee Israëlische luchtaanvallen op moskee en school in Gaza

    Bij twee Israëlische luchtaanvallen op Gaza-Stad donderdag in de vroege ochtend zijn 26 doden gevallen. Dat meldt de civiele bescherming van Gaza.

    Bij de eerste aanval op een huis kwamen zestien personen om. Bij de tweede aanval op een moskee en een school stierven tien personen.

  49. Israëlische grondtroepen dringen dieper Rafah binnen

    Israëlische troepen rukken op en zitten nu aan de rand van de wijk Yibna in het hart van Rafah, zeggen inwoners van de stad in het uiterste zuiden van Gaza. Israëlische tanks hebben posities ingenomen langs de zuidelijke grens van Gaza met Egypte, maar zijn het drukke district nog niet binnengedrongen.

    Volgens Palestijnse getuigen begonnen Israëlische troepen van de ene op de andere dag op Yibna en ook op vissersboten te schieten, waardoor sommige boten in brand vlogen. De opmars volgde op een van de meest intense nachten van bombardementen ooit door het Israëlische leger op Rafah. Het Israëlische vuur zou van drones, helikopters, gevechtsvliegtuigen en tanks afkomstig zijn geweest.

    Rafah was een van de laatste toevluchtsoorden voor meer dan een miljoen Palestijnse burgers in Gaza. Israël zegt de stad te moeten aanvallen om de laatste bataljons Hamas-strijders in Gaza uit te roeien. De aanval is breed veroordeeld door de internationale gemeenschap en humanitaire groeperingen.

  50. Colombia gaat ambassade openen in Palestijnse stad Ramallah

    De Colombiaanse president Gustavo Petro heeft opdracht gegeven tot de opening van een ambassade in de Palestijnse stad Ramallah. Dat zegt minister van Buitenlandse Zaken Luis Gilberto Murillo. Ramallah, waar de Palestijnse Autoriteit is gevestigd, fungeert als de administratieve hoofdstad van de Palestijnse gebieden.

    Petro uitte eerder zware kritiek op de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en heeft verzocht of Colombia zich bij het Internationaal Gerechtshof kan aansluiten bij de Zuid-Afrikaanse zaak waarin Israël wordt beschuldigd van genocide in Gaza. Begin mei kondigde hij aan de diplomatieke betrekkingen met Israël te verbreken.

    Tientallen landen hebben een diplomatieke missie in Ramallah. Slechts vier landen hebben er een ambassade: Nicaragua, Oman, Uruguay en Venezuela.