© Shutterstock

Argentijnse senatoren verhogen eigen vergoeding met 170 procent (na debat van minder dan twee minuten)

In Argentinië - dat met een schoktherapie forse besparingen doorvoert - is vrijdag controverse ontstaan over de verloning voor senatoren. Die kenden zichzelf donderdag een salarisverhoging van liefst 170 procent toe.

mtm
Bron: BELGA

De Senaat keurde de verhoging van de nettovergoeding tot ruim 4 miljoen peso (4.300 euro) donderdag aan het einde van een normale zitting goed. Dat gebeurde na een debat van minder dan twee minuten bij een stemming met handopsteking.

De senatoren van de oppositiepartijen - die het hogerhuis domineren - stemden voor de verhoging. De vertegenwoordigers van de regeringspartijen namen niet deel aan de stemming, maar deden ook niets om te vermijden dat het quorum gehaald zou worden en vroegen geen hoofdelijke stemming.

“Totale ontkoppeling”

Vanuit de regering en pers kwam er heel wat kritiek op de ingreep. Argentinië heeft momenteel te maken met een inflatie van 288 procent en het minimumloon bedraagt er amper 202.000 peso (218 euro). Net geen 42 procent van de bevolking van het Zuid-Amerikaanse land wordt geconfronteerd met armoede.

“Dit is hoe de politieke kaste leeft”, hekelde de ultraliberale president Javier Milei op X. Ook minister van Economie Luis Caputo sprak van “een schande” en een “totale ontkoppeling met het volk en de economische toestand”.

De partij van Milei, La Libertad Avanza, en haar rechtse bondgenoot PRO hebben vrijdag laten weten dat ze een wetsvoorstel zullen indienen om de verhoging van de vergoedingen terug te draaien.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER