© Photo News

Rouches na rust vernederd door superieure Spanjaarden: “Groep is niet klaar voor Europa”

Standard is donderdagavond keihard geconfronteerd met de wetten van het moderne voetbal. In een snikheet Sevilla werd het na een degelijke eerste helft overklast en vernederd door een superieur Sevilla. “We hebben slaag gekregen. Deze groep is nog niet klaar voor een Europese competitie”, vatte trainer Michel Preud’homme de avond samen.

Bob Faesen

Michel Preud’homme zei een dag voor de wedstrijd nog dat hij zelfs bij een verlies tevreden zou zijn, als zijn ploeg maar vooruitgang toonde ten opzichte van de 3-0-pandoering tegen Ajax in de Champions League-voorronde. IJdele hoop. In de eerste tien minuten kregen we voor het eerst Amsterdamse flashbacks. Sevilla ging furieus van start, gesteund door een fanatieke aanhang - ook al was die niet eens massaal aanwezig. Met een temperatuur van 33 graden in zo’n typisch Spaans stadion, met supersteile tribunes die niet overdekt zijn, want het regent er toch bijna nooit.

© REUTERS

In een onuitgegeven formatie met vijf verdedigers wisten ze bij Standard even niet waar ze het zoeken moesten. Van overal kwamen de Andalusiërs vandaan. Een eerste vrije trap van Banega kon Ochoa niet verontrusten. Vijf minuten later plaatste de Argentijnse artiest zijn stilliggende bal wel raak. Op fenomenale wijze, alsof hij een balletje op het strand trapte.

Degelijke eerste helft

De Spanjaarden namen gas terug en kregen in de eerste helft eigenlijk nog amper een kans bij elkaar gevoetbald. En Standard? Dat stabiliseerde en loerde op de tegenaanval. Het kreeg een reeksje hoekschoppen die zelfs iets opleverden. Met het nodige geluk kwam de bal na een corner voor de voeten van Djenepo en de 19-jarige Malinees tikte van dichtbij binnen. Een hold-up in de maak? Neen, Vazquez scoorde meteen heerlijk tegen. In plaats van 1-1 gingen de Rouches rusten met een 2-1-achterstand. Een wereld van verschil.

“Ik denk dat de eerste helft oké was”, zei Preud’homme na afloop. “Het plan werd goed gerespecteerd. De twee goals die we incasseerden, kwamen voort uit individuele klasse, maar het is moeilijk om daar iets tegen te doen. Het beste bewijs dat we het Sevilla moeilijk maakten, was dat ze voor rust vier gele kaarten pakten.”

© AFP

Rampzalig na rust

Maar na een behoorlijke eerste volgde een desastreuze tweede helft. Meteen sneed de 3-1 van Ben Yedder de Luikenaars de adem af. Vervolgens werden ze op alle fronten overklast. Het middenveld was onbestaande. Cimirot, Marin,... het niveauverschil met Banega en co was immens. Hoe Marin kinderlijk eenvoudig de bal weggaf bij de 4-1 of de manier waarop Cavanda wandelvoetbal speelde.

© BELGA

Zelfs een Sevilla dat niet in topvorm is, bleek geen referentie voor dit Standard, maar het kreeg van de Luikenaars wel een vrijgeleide om zich uit die lonkende crisis te voetballen. Van die typische Standard-grinta was geen sprake. De teller bleef uiteindelijk staan op 5-1. Een vernedering, maar ook een score die veel hoger had kunnen uitvallen.

“We hebben slaag gekregen”, besefte MPH. “Deze groep is nog niet klaar voor deze Europese competitie. Ons probleem is dat we het technisch, tactisch en fysiek niet kunnen volhouden. We speelden tegen Ajax en Sevilla, maar dat is te hoog gegrepen.”

En dan wacht zondag nog een uitmatch tegen Anderlecht. Ook niet meteen de makkelijkste om het vertrouwen weer op te krikken.

HERBELEEF. Sevilla maakt brandhout van Standard

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer