zaterdag 20 januari 2018 - Halen
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

if

Kwart nieuwe oma’s en opa’s heeft gevoel niet aan verwachtingen te voldoen

Op grootmoeders wijze werkt niet meer (en dat geeft hen stress)

halen Naar schatting één op de tien mama’s krijgt een postnatale depressie, maar ook voor kersverse oma’s kan de ‘plotse’ komst van een baby mentaal zwaar doorwegen. Uit nieuw onderzoek van de Gezinsbond blijkt dat vier op de tien nieuwe grootouders vreest tekort te schieten. De Halense vroedvrouw Erna Desiron begeleidt straks zelfs oma’s die worstelen met hun nieuwe rol. “Veel adviezen van vroeger zijn achterhaald”, zegt Desiron. “Dat wringt.”

De 58-jarige Erna Desiron uit Halen is al meer dan 35 jaar vroedvrouw. Ze volgt op dit ­moment een opleiding om moeders met psychologische problemen beter te begeleiden. De kennis die ze tijdens de cursus ­opdoet, wil ze echter ook gebruiken om grootmoeders op te vangen die kort na de geboorte van hun kleinkind moeilijk hun draai vinden. Een vroedvrouw voor oma dus. “Iemand die alles vanuit hun perspectief bekijkt, naar oplossingen zoekt of bemiddelt.”

“Sommige vrouwen zijn er nog niet klaar voor om oma te worden. Hun kleinkind komt vroeger dan ze zelf hadden gewild”, zegt Erna. Tegelijk wordt er meer dan vroeger een beroep gedaan op hen. “Later, voor naschoolse opvang, maar ook kort na de geboorte al.”

Mama’s zijn tegenwoordig al na drie nachten in het ziekenhuis opnieuw thuis. Al in die eerste dagen rekenen veel nieuwe mama’s op de steun en raad van hún moeder. Zij heeft het tenslotte al minstens één keer voorgedaan, zo’n kind verzorgen en grootbrengen. “Maar veel adviezen van vroeger zijn intussen verouderd. En dat wringt.”

Deden wij dan alles verkeerd?

Kind&Gezin bevestigt dat oma’s vaak fronsen als ze de huidige ­adviezen horen of lezen. “Nochtans is elke wijziging wetenschappelijk onderbouwd”, klink het daar. Maar dan nog is het soms moeilijk te plaatsen dat er zoveel zo snel is veranderd.

Sommige vrouwen zijn er nog niet klaar voor om oma te worden Erna DESIRON

“Voor sommige grootmoeders voelt het aan alsof zij het destijds helemaal verkeerd deden”, zegt Joke Muyldermans, voorzitter van de Vlaamse beroepsvereniging voor vroedvrouwen. “Ook al is dat natuurlijk niet zo. Naarmate de tijd vordert, komen er nieuwe inzichten. Dat geldt voor de risico’s van rijden zonder gordel, maar ook voor het verzorgen van baby’s.”

Oma’s hoeven zich dus niet schuldig te voelen, maar mogen zich ook niet opdringen. “Het is belangrijk dat ouders hun eigen keuzes maken en daarin op een positieve manier ondersteund worden.” Een moeilijke spreidstand.

Muyldermans nuanceert de mate waarin grootmoeders in de knoei raken. “Ik zie er zelf weinig die een depressie nabij zijn.” Maar bij de Gezinsbond, die zich ook over grootouders ontfermt, zijn ze wel blij met het nieuwe initiatief in Limburg. Uit een onderzoek bij Vlamingen die onlangs hun eerste kleinkind kregen, blijkt dat er inderdaad een probleem is. “Een kwart heeft het gevoel dat ze niet voldoen aan de verwachtingen van hun kinderen”, zegt woordvoerder Dieter Stynen.

Dat heeft niet per se met veranderde adviezen te maken. “Wat vooral moeilijk ligt, is dat ouders – die werk en privé moeilijk gecombineerd krijgen – automatisch verwachten dat oma en opa de gaatjes dichtrijden.” Iets wat zij niet altijd willen of kunnen. “Ze werken vaak zelf ook nog én ze hebben een druk sociaal leven.”

Oma en opa nemen hun kinderen niets kwalijk en zien hun kleinkinderen heel graag, zegt de Gezinsbond. Toch wringt er iets. “Liefst acht op de tien voelt zich soms overbevraagd. Zoiets ter sprake brengen, blijft heel ­moeilijk.”

 HBVL

Andere tijden, andere adviezen

Samen slapen

Officieel advies Een baby tot een jaar slaapt het beste in de kamer waar de ouders zijn. ‘s Nachts is dat dus in de slaapkamer van mama en papa. Zo kan je het kind beter opvolgen, wat het risico op wiegendood verkleint.

Vroeger Een kind dat in een aparte kamer ligt, leert sneller zelfstandig inslapen. Bovendien zijn ouders ’s anderdaags beter uitgerust.

Op de rug slapen

Officieel advies Leg een baby de eerste maanden op zijn rug. Dat vermindert de kans op wiegendood. Sinds ouders en begeleiders deze en andere nieuwe aanbevelingen toepassen, is het aantal gevallen van wiegendood zienderogen gedaald. In Vlaanderen waren er in 1993 nog 118 gevallen, in 2014 amper 11.

Vroeger Sommige baby’s slapen nu eenmaal slecht op hun rug. Iedereen wil toch een baby die ­genoeg slaapt?

Badje geven

Officieel advies Een baby hoef je niet dagelijks te wassen met zeep, op de billetjes na dan. Te veel zeep kan ­irritatie veroorzaken. Ook de billetjes insmeren met talk of zalf hoeft niet. Alleen bij roodheid is zalf nodig.

Vroeger Baby’s genieten van een badje. Ideaal dus om ze elke avond van kop tot teen te wassen.

Flesje warmen

Officieel advies Wie flesvoeding geeft, kan dat net zo goed doen met water op kamertemperatuur. Je hoeft ’s nachts niet meer naar beneden en je kan op stap zonder flessenwarmer. Voor de spijsvertering is het net zo goed oké.

Vroeger Het water voor flesvoeding opwarmen was een must. Melkpoeder loste ­moeilijk op in water op ­kamertemperatuur.

Oppakken bij huilbui

Officieel advies Voor de leeftijd van zes maanden kan je een kind niet verwennen. Een baby huilt nooit ­zomaar, maar omdat er iets aan de hand is. Pak hem dus gerust op om te troosten. Grenzen stellen kan ook later nog.

Vroeger Grenzen stellen doe je beter vroeg dan laat. Een kind dat altijd inslaapt in de armen van mama of papa raakt dat snel gewoon.

Voeden op vraag

Officieel advies Voed de baby als hij erom vraagt. Zowel bij borstvoeding als flesvoeding kiest de baby zelf wanneer hij eet en hoeveel. Vroedvrouwen wijzen erop dat baby’s normaal gezien perfect in staat zijn hun eigen voeding te regelen.

Vroeger Eten gebeurt op vaste tijdstippen, net als slapen.

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws