© Bert De Deken

Lekkere feestwijnen vindt u in deze winkels

CittA gaat elke week op zoek naar zeven topadresjes. Deze week: wijnwinkels in de Kempen.

Guy Van Nieuwenhuysen

1. The Winehouse, Rubensstraat 144, 2300 Turnhout

Om na een succesvolle carrière als bakker niet in een zwart gat te vallen, volgde Rob Janssens in 2001 een wijncursus. “Zowat de enige hobby die met het werk in de bakkerij te combineren was”, lacht Rob. Nadat hij de bakkerij had verkocht, stond het tweede verkooppunt, een winkel in de Rubensstraat leeg. Het lag voor de hand dat Rob er zijn ondertussen uit de hand gelopen hobby zou voortzetten. Door de dood van zijn zoon Maarten, die dit jaar aan kanker overleed, stonden de zaken enkele maanden op een laag pitje, maar ­ondertussen heeft Rob het gamma ­alweer aangevuld en zijn de herfstproeverijen al achter de rug. Rob heeft ongeveer 150 wijnen in het gamma. Bij elke degustatie kan hij een tiental nieuwe wijnen aanbieden. The Winehouse werkt met een beperkt aantal importeurs. “Ik heb nooit grote voorraden in huis, maar ben wel ­verzekerd van een snelle levering.” Enkele wijnen uit de Veneto in Italië, met ingedroogde druiven, doen het heel goed in de verkoop. “Die zijn niet de goedkoopste, maar deze wijnen verkoop ik het hele jaar door.”

2. Gust Wijn & Meer, Hoogzand 49, 2235 Westmeerbeek (Hulshout)

Gust is een niet-alledaagse naam voor een wijnhandel, maar ook deze naam is een hommage. “Degusteren lees je ook als ‘de Gust eren’”, schrijft zaakvoerder Tom Huijsmans op zijn website. “Gust overleed toen ik mijn zaak opende en ik heb hem twaalf jaar geleden goede wijn leren drinken. Bovendien klinkt ‘ik ga bij de Gust wijn halen’ beter dan ‘bij den Tom’. Tom Huijsmans vond zijn passie voor wijn in de ondertussen ­gesloten Wijnkelder in Olen en bouwde zelf een wijnhandel met een gamma van ruim driehonderd wijnen uit. “Meer dan op onze webshop staat, want die moeten we dringend eens updaten.” Ook zijn nieuwste wijn, die hij zelf uit het Spaanse Navarra importeert, staat nog niet op de site.

© Bert De Deken

3. Wijnen Jacobs, Poederleeseweg 66-68, 2275 Lille

“Wat is de definitie van een goede wijn? Die zou moeten beginnen en eindigen met een glimlach”, staat te lezen boven de toonbank van Wijnen Jacobs. Frank Jacobs opende zijn wijnzaak negentien jaar geleden. Ondertussen is deze de grootste wijnhandel in de Kempen. “We hebben een vierhonderdtal wijnen in o,s gamma, maar belangrijker is dat er voor iedereen iets is. Uit verschillende landen, voor een klein of een groot budget. Elk jaar ­komen zo’n veertig nieuwe wijnen in het assortiment. “Dit jaar zijn de wijnen uit de Spaanse wijnregio Allicante een ontdekking.”

© Bert De Deken

4. A Demain, Wenen 30, 2470 Retie

A Demain is niet de meest voor de hand liggende naam voor een wijnhandel. “Het waren tien jaar geleden de laatste woorden van mijn vader”, zegt Tom Van den Eynde. Sinds zes jaar leeft de herinnering aan zijn vader, en aan de reizen naar de Bourgognestreek die hij met hem deed, in die naam voort. De voorliefde voor pinot noir vertaalt zich ook in het aanbod, waarin ook wijnen uit de Macon en Chalon te vinden zijn. “Ik zoek graag naar wijnen die goedkoper, maar kwalitatief even goed zijn als de grote namen. Zoals de Coteaux du Giennois, vlak bij Sancerre, maar 4 euro goedkoper.”

5. Fleur de Bruyère, Weeldestraat 155, 2381 Weelde (Ravels)

Fleur de Bruyère, de wijnzaak die in een statige, neoklassieke villa is ondergebracht, bestaat al 26 jaar. Zaakvoerders zijn Frieda Bosch en Paul Jansens. Deze laatste had vroeger een restaurant en daar is de liefde voor wijn ontstaan. Fleur de Bruyère heeft een heel breed gamma met wel 450 wijnen, waaronder veel exclusieve producten die in geen enkel warenhuis te vinden zijn. “De prijzen zijn heel uiteenlopend, maar starten al vanaf minder dan 5 ­euro”, zegt Frieda Bosch. Veel wijnhuizen waarmee Fleur de Bruyère samenwerkt hebben de zaakvoerders zelf ontdekt. “Maar ondertussen komen wijnbouwers zich ook zelf ­aanbieden, het is een kleine wereld.”

© Bert De Deken

6. Chateauvin, Onze-Lieve-Vrouwstraat 25, 2400 Mol-Gompel

Luc Lodewyckx is al 35 jaar actief in de wijnbranche. Ondertussen werkt ook zijn zoon Gert in de zaak. Het begon als een hobby, uit een voorliefde voor Franse wijnen. “Toen kostte een fles uit de Loirestreek 17 Franse frank”, herinnert Luc zich. Al zijn vrije tijd stak hij in proeverijen en ontdekkingsreizen in diverse Franse wijnregio’s. Ook nu nog koopt hij zelf aan bij Franse wijnbouwers, vaak kleine eigenaars met verrassend lekkere wijnen. “Tussen 5 en 12 euro is hier nog veel lekkers te vinden, en ik heb alles geproefd. Ik heb in mijn leven al een zwembad of vier gedronken.”

© Bert De Deken

7. Huis Manendonckx, Stationsstraat 54, 2440 Geel

Huis Manendonckx heeft een rijke voorgeschiedenis, waarin zowel café Het Wijnhuis als Koffiebranderij De Maan een plaats hebben. Maar de geschiedenis van de wijnzaak start eigenlijk in 2006, wanneer Frederik en Filip Manendonckx Wijnimport Saillart overnemen. “En dat is wat uit de hand gelopen”, lacht Frederik, want wat we er aanvankelijk bij­namen, is nu een voltijdse bezigheid. Naar een favoriete wijn moet je Frederik niet vragen: “Alle wijnen tussen 6 en 8 euro. Mensen denken dat wijn duur is, maar wij tonen aan dat dit niet het geval is. Kom gerust eens proeven.”