© Leander Kuipers

Goed nieuws voor kersenboeren: dit jaar een recordoogst

Na twee rampzalige seizoenen stevenen de kersenboeren dit jaar af op een recordoogst. “Het droge en zonnige weer zorgt voor een excellente kwaliteit zoals we ze al enkele jaren niet meer gezien hebben”, zegt directeur Filip Lowette van de Belgische Fruitveiling.

Leander KUIPERS

Dat de kersenteelt bekendstaat als een enorm kwetsbare teelt is alombekend. Denk maar aan de lentenachtvorst van 2017 of de extreme regenval van 2016, die een groot deel van de oogst zwaar beschadigden. Een heel ander verhaal dit kersenseizoen. Zo rijden fruitboeren bijna constant af en aan bij het sorteercentrum van de Belgische Fruitveiling in Sint-Truiden. “We zitten nu op kruissnelheid, dus het vergt heel wat mankracht om de kersen op kwaliteit, dikte en kleur perfect afgeleverd te krijgen”, weet BFV-directeur Filip Lowette.

Overkappingen

Ook de fruitboeren zelf merken dat het hen dit jaar voor de wind gaat. Kersenboer Joris Vanrykel uit Zoutleeuw zag zijn oogst ruim verdubbelen ten opzichte van vorig jaar. “Op twee maanden tijd pluk ik nu zo’n 40.000 kilogram kersen terwijl dat afgelopen kersenseizoen maar 15.000 kilogram was. En ze zijn ook nog eens lekker van smaak.”

Met de hagel- en regenschade zag Bart Nicolaï uit Zepperen net als Vanrykel in 2017 de helft van zijn productie door de neus geboord. De fruitteler investeerde daarom sterk in overkappingssystemen en richtte zelfs een onderneming op ten dienste van andere fruitboeren. “Het systeem heeft alleen maar voordelen. Er is minder schade van vogels en ook voor regen zijn de kersen veilig”, aldus Nicolaï. Via een verluchtingsnok kan de warmte zelfs vanonder het zeil ontsnappen waardoor de temperatuur in de plantage koel blijft.

Turkse en Griekse kersen

De exportmogelijkheden voor kersen zijn dit seizoen wel beperkter. Door het mooie weer in heel Europa draait de productie van andere landen ook op volle toeren. De boeren en het BFV roepen daarom op om zo veel mogelijk voor kersen van eigen bodem te kiezen. “Ondanks het kwaliteitsvolle aanbod in deze regio is het jammer dat sommige ketens de voorkeur geven aan buitenlands fruit uit Griekenland of Turkije”, zeggen ze. “Net door het grote aanbod ligt de prijs nu wat lager dan normaal. Nog tot eind juli kunnen de consumenten dus iets voordeliger genieten van onze lekkernij.”