© IMAGO/Metodi Popow

Duitse politie arresteert 74-jarige verdachte voor aanval op oud-burgemeester Berlijn

Een man van 74 jaar is woensdag gearresteerd voor een aanval op Franziska Giffey, oud-burgemeester van Berlijn en lid van de partij van bondskanselier Olaf Scholz. De voorbije weken, in de aanloop naar de verkiezingen, werden al heel wat verkozen functionarissen in Duitsland aangevallen.

wver
Bron: BELGA

De toename aan geweld, beledigingen en bedreigingen tegen politiek personeel zorgt voor grote ongerustheid in Duitsland. De overheid sprak woensdag van een “onaanvaardbaar klimaat van intimidatie en geweld”.

Franziska Giffey bevond zich dinsdag in een bibliotheek in het zuiden van de hoofdstad toen een man haar met een zware tas op hoofd en nek sloeg voordat hij vluchtte. Giffey is momenteel minister van Economie in deelstaat Berlijn. Ze werd met hoofdpijn naar het ziekenhuis gebracht.

Mentale ziekte

De verdachte werd woensdag gearresteerd. “Hij is 74 jaar oud en staat al bekend om daden die te maken hebben met staatsveiligheid en haatmisdrijven”, zei de politie, eraan toevoegend dat ze het motief voor de aanval aan het onderzoeken was. Het openbaar ministerie onderzoekt of de man psychiatrische hulp nodig heeft. Enkele elementen wijzen in de richting van mentale ziekte.

De voorbije weken zijn heel wat Duitse politici bedreigd of slachtoffer geworden van aanvallen. Heel wat feiten hebben te maken met de gespannen campagne voor de Europese verkiezingen op 9 juni en verschillende regionale verkiezingen in september.

De meest ernstige aanval was die op Matthias Ecke, een Europarlementariër van de partij van Olaf Scholz, die vorige week door vier mensen ernstig gewond raakte tijdens het ophangen van posters in de stad Dresden, in Saksen, in de voormalige communistische DDR. De 41-jarige Ecke moest geopereerd worden wegens verwondingen aan het gezicht. De aanval werd door Scholz aan de kaak gesteld als een bedreiging voor de democratie.

Elblandrevolte

Er loopt een onderzoek tegen vier verdachten, allen 17 tot 18 jaar. Volgens Duitse media hebben ze allemaal banden met een extreemrechtse groep die bekend staat als ‘Elblandrevolte’. Deze kleine groep zou dicht bij de jongerenorganisatie van de neonazistische NPD-partij staan, die zichzelf omgedoopt heeft tot “Die Heimat” (Vaderland).

Volgens voorlopige cijfers van de politie werden in 2023 2.790 geweldsdelicten gepleegd tegen politieke verantwoordelijken, wat meer is dan het jaar voordien (1.806) maar minder dan het jaar 2021, toen 2.840 feiten werden geregistreerd naar aanleiding van verkiezingen van de wetgevende macht.

© REUTERS

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER