Er  zitten zo'n 40 flamingo's in Bellewaerde Park
Foto: Thijs Pattyn

Voor het eerst in 20 jaar leggen flamingo's ei in Bellewaerde Park in Ieper

Voor het eerst in 20 jaar tijd heeft een flamingo een ei gelegd in het Bellewaerde Park in Ieper. Het park probeert al 5 jaar om de flamingo's te laten kweken, maar dat is niet gemakkelijk omdat ze gevoelig zijn voor veranderingen in hun omgeving. Daarom heeft het park er alles aan gedaan om het verblijf van de flamingo's zo goed mogelijk te maken, om er te kweken.Ā 

Het ei is weggenomen en onder een broedlamp gelegd. Binnen 29 dagen weten we of er ook effectief een kleine flamingo uit het ei komt.

"Dit is zeer bijzonder en we zijn zeer blij", vertelt dierenverzorgerĀ Massimo Snoeck. "Het is zo'n 20 jaar geleden dat de flamingo's in dit park nog gekweekt hebben.Ā We zijn al 5 jaar bezig om het verblijf voor te bereiden en optimaal te maken om spontaan te kunnen kweken."

"Bij flamingo's zijn er veel factoren die ervoor zorgen dat ze niet kweken. We weten niet wat die precies zijn, maar bijvoorbeeld een boom snoeien in de buurt van hun verblijf kan ervoor zorgen dat ze 10 jaar lang niet kweken. Daarom zijn we zo blij dat ze nu een ei gelegd hebben, want waarschijnlijk zullen ze de komende jaren elk jaar opnieuw een ei leggen."

Foto: Thijs Pattyn

Aanpassingen voor ideale kweekomgeving

Om ervoor te zorgen dat de flamingo's zouden kweken, heeft het park de voorbije jaren verschillende inspanningen gedaan. "Eerst hebben we gekeken om de groep groot genoeg te maken. Dan voelen ze zich beter en kweken ze sneller. We hebben nu 41 flamingo's, ongeveer de helft mannetjes en de helft vrouwtjes. Als er te veel mannetjes zijn, zouden ze de vrouwen lastigvallen en niet kweken."Ā Ook het verblijf zelf werd aangepast. "We hebben een groot eiland gemaakt, met veel modder en klei om hun nesten te bouwen."

"Gisteren hebben we het ei gevonden en dan hebben we andere dierentuinen gecontacteerd om te vragen wat we moesten doen. Ik heb een cursus gevolgd over het houden en kweken van flamingo's. Zoals de meeste dierentuinen hebben we het ei weggenomen, omdat andere flamingo's het nest kunnen verstoren en het ei uit het nestĀ  kunnen gooien."

Daarom ligt er nu een vals ei in het nest.Ā "Het echte ei ligt in een broedmachine en binnen 29 dagen zou het uitkomen. Dan weten we of het ook bevrucht is. Al is de kans klein, want het bevruchtingspercentage is zeer laag, zo'n 30 procent. Maar er is een ei gelegd en andere koppels zijn ook nesten aan het maken. Als we 7 eieren hebben op een jaar tijd is de kans groter dat we een jong hebben."

Bekijk: dierenverzorger Massimo Snoeck legt uit waarom dit ei zo bijzonder is voor het park

Videospeler inladen...

Meest gelezen