“Het uitvoeren van dierproeven is nog altijd van levensbelang”

Om het protest tegen dierproeven onder de aandacht te brengen is het vandaag Wereldproefdierendag. Zowel aan de Universiteit Antwerpen als bij Janssen Pharmaceutica zien ze zichzelf echter nog altijd genoodzaakt om in bepaalde onderzoeksfasen dierproeven toe te passen.

Wereldproefdierendag wordt jaarlijks gehouden op 24 april. De Verenigde Naties hebben deze dag erkend om proefdieren onder de aandacht te brengen. Uit de meest recente cijfers voor Vlaanderen blijkt dat in 2016 in totaal 245.758 dierproeven zijn uitgevoerd. In 68% van deze gevallen ging het om knaagdieren.

Onderzoekers van de Universiteit Antwerpen gebruiken dierproeven onder andere in het onderzoek naar neurologische aandoeningen, zoals parkinson en alzheimer, metabole aandoeningen (aandoeningen aan de stofwisseling), hart- en vaatziekten en kanker. Zij gebruiken vooral ratten en muizen, fruitvliegen, embryo’s van zebravissen en zebravinken.

Exacte aantal onbekend

“We proberen zo weinig mogelijk dierproeven uit te voeren en zoeken vervanging indien mogelijk”, zegt Pieter De Meyer, woordvoerder van de universiteit. “Onderzoekers die onderzoek met dieren doen, moeten ook eerst toestemming krijgen van de Ethische Commissie Dierproeven.”

Hoeveel proefdieren onderzoekers van de Universiteit Antwerpen jaarlijks gebruiken, is niet bekend. “De onderzoekers moeten individueel aan de Dienst Dierenwelzijn van de Vlaamse Overheid rapporteren hoeveel dierproeven zij uitvoeren, niet aan ons. Wij weten dus niet precies hoeveel dierproeven er worden uitgevoerd”, verklaart De Meyer.

Maatschappelijk gevoelig

Naar aanleiding van Wereldproefdierendag verwijt dierenrechtenorganisatie Animal Rights het bedrijf Janssen Pharmaceutica dat het meer honden als proefdier heeft gebruikt in 2017 dan in 2016. Animal Rights voert al jarenlang actie tegen dierproeven bij het farmaciebedrijf. Het bedrijf zelf laat weten in dat jaar 282 honden gebruikt te hebben voor onderzoek. Dat is volgens hen noodzakelijk voor onderzoek naar Alzheimer.

Ook aan de Universiteit Antwerpen zijn ze van mening dat dierproeven noodzakelijk zijn. Zij ondertekenden in 2016 als een van 21 universiteiten en onderzoeksinstellingen een ‘verklaring ter ondersteuning van dierproeven’ naar aanleiding van Wereldproefdierendag. “Het uitvoeren van dierproeven ligt maatschappelijk gevoelig”, zegt De Meyer. “Maar het is wel van levensbelang. De uitdagingen van onze tijd, zoals de ziekte van Parkinson en kanker, kunnen de wereld niet uit worden geholpen zonder dierproeven.”

Aangeboden door onze partners
Binnenland
Buitenland
Cultuur en media
Biz
Opinies
Sport
Life & Style

Niet te missen