© rr

Rechtbank bekrachtigt deal tussen diamantsmokkelaar en Antwerps parket

In Antwerpen heeft de correctionele rechtbank dinsdag de Israëliër Haim Y. veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 maanden waarvan 18 met uitstel en het betalen van een verbeurdverklaring van 174.537 euro. Die straf was vooraf overeengekomen tussen de beklaagde en het Antwerps parket.

De 51-jarige Israëliër Haim Y. stond terecht voor het smokkelen van diamanten van Brazilië naar Antwerpen. Nadat het dossier door de raadkamer naar de rechtbank was verwezen, stapte de man zelf naar het parket, waar hij zijn schuld erkende en tot een overeenkomst kwam. Volgens die “plea bargain” zou hij 75 procent van de witgewassen bedragen uit de dagvaarding betalen, wat op 174.537 euro neerkomt. Dat bedrag staat al op de derdenrekening van zijn advocaat. Daarnaast neemt hij ook 75 procent van de gerechtskosten op zich, 15.784 euro.

Voor het eerst koppelde het Antwerps parket ook een gevangenisstraf aan de overeenkomst. Haim Y. verklaarde zich akkoord met 30 maanden cel, waarvan 18 maanden met uitstel.

De correctionele rechtbank bekrachtigt dinsdag de overeenkomst. De zaak van de vijf andere beklaagden wordt behandeld op 7 maart.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER