© Jan Auman

Onenigheid tussen handelaars en gemeente: voor het eerst in dertig jaar geen Schilde Feest

Voor het eerst in dertig jaar zal er eind juni geen braderie plaatsvinden op de Turnhoutsebaan. Winkelcentrum Schilde gooit de handdoek. Organisator Luc Vrelust wijst naar de gemeente als dwarsligger, maar burgemeester Dirk Bauwens (N-VA) kaatst de bal terug.

Jan Auman

Schilde Feest stond jarenlang model voor vele andere braderieën in het Antwerpse. Elke vierde vrijdagavond van juni was het telkens over de koppen lopen op de Turnhoutsebaan, vanaf de Van der Wervelaan tot de Wisselstraat. De lokale handelaars, verenigd in Winkelcentrum Schilde, maakten er telkens een bruisende happening van waarvoor de mensen van heinde en verre naar Schilde kwamen afgezakt.

© Jan Auman

“We hadden diverse podia. Alle grote Vlaamse artiesten hebben hier opgetreden”, vertelt Luc Vrelust, van de gelijknamige elektronicawinkel en voorzitter van Winkelcentrum Schilde. “Gunther Neefs, Bart Kaëll, Peter Koelewijn, Mama’s Jasje en K3, bijvoorbeeld. Voor dat laatste meisjestrio alleen al kwamen 10.000 mensen naar hier. Daarnaast zorgden we voor clowns, goochelaars en allerhande straatanimatie. Het is niet evident om een braderie van die omvang, over een lengte van 2 kilometer, aantrekkelijk te houden, maar toch slaagden we daar telkens in.”

Open plekken

De ster van Schilde Feest was al enkele jaren tanend. De uitgave van vorig jaar werd het dieptepunt. Slecht weer, weinig kraampjes, weinig sfeer en weinig volk. De organisatoren kregen het steeds moeilijker om voldoende winkeliers te overtuigen tot deelname en tot het leveren van een bijdrage.

“De kritiek op de vele open plekken tijdens Schilde Leeft was terecht. We wilden de mensen dan ook geen nieuwe lege doos aanbieden”, aldus Luc Vrelust. “Om een herhaling van een sfeerloze braderie te vermijden, wilden we graag beroep doen op de markthandelaars, die vorig jaar gelijktijdig, maar even verderop in de Schoolstraat, hun avondmarkt hielden. Zij zouden zich kunnen verspreiden over de lege plekken tussen onze deelnemende winkels. Samenwerking biedt bovendien het voordeel dat we gezamenlijk promotie kunnen voeren en een aantrekkelijk programma samenstellen.”

© Jan Auman

Het bestuur van Winkelcentrum Schilde trok naar de gemeente om te bemiddelen. “Schepen van Lokale Economie Marian Van Alphen (Open Vld) zag dit wel zitten, maar van schepen van Evenementen Kathleen Krekels (N-VA) en burgemeester Dirk Bauwens (N-VA) kregen we geen enkele medewerking. We zien dan ook geen enkele andere mogelijkheid dan Schilde Feest af te gelasten”, aldus Vrelust.

Braderie is geen avondmarkt

Burgemeester Dirk Bauwens (N-VA) betreurt de beslissing van de organisatoren om Schilde Feest niet te laten doorgaan. “Vanuit de gemeente waren net als andere jaren de nodige financiële middelen voorzien, zelfs 10.000 euro of dubbel zoveel als andere jaren”, aldus Bauwens. Die zegt ook dat Winkelcentrum Schilde veel te laat met haar alternatieve voorstellen op de proppen kwam. “Onze diensten, die de ochtend na de braderie tot 4u ’s morgens in de weer zijn om de Turnhoutsebaan weer op te ruimen, moeten dit vroeger kunnen inplannen. En ook de markthandelaars hadden ‘hun’ avondmarkt in de Schoolstraat al helemaal in kannen en kruiken. Ik heb er begrip voor dat zij niet zomaar kunnen of willen verhuizen om de lege plekken op Schilde Feest op te vullen.”

© Jan Auman

“Ons voorstel om Schilde Feest samen te organiseren met onze verenigingendag, zagen de winkeliers dan weer niet zitten”, vervolgt Bauwens. “Ik ga de komende dagen nog eens bekijken of er toch geen, al is het een bescheiden, uitgave van Schilde Feest kan komen.”

Leo Fransen, oud-kaasverkoper en medeorganisator van de avondmarkt in de Schoolstraat, bevestigt het verhaal van de burgemeester. “De sfeer van een avondmarkt, die wij in Schilde al meer dan vijftig jaar met succes organiseren, zomaar overplanten naar de Turnhoutsebaan, gaat niet”, stelt Fransen. “Hier heerst een andere sfeer dan op een braderie. Die opstelling in gespreide slagorde zou niet goed zijn voor onze leden-marktkramers. Onze editie 2019, waarop alweer zeventig kramen zullen postvatten, is al helemaal voorbereid. Ik vind het zelf ook jammer dat Schilde Feest niet kan doorgaan, maar de problemen binnen hun vereniging moeten de winkeliers zelf zien op te lossen.”

Voor alle duidelijkheid: de feestelijke avondmarkt in Schoolstraat en kermis gaan wel door. De gemeente doet een warme oproep aan inwoners, winkeliers en verenigingen om Schilde Feest in een nieuw jasje te stoppen. Mogelijke voorstellen en initiatieven kunnen gemaild worden naar info@schilde.be.