maandag 15 oktober 2018 - Nieuws
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Veerle Heeren. 

Sint-Truiden

Vandenhove populairste politicus

Coalities:

CD&V, Open Vld en N-VA

Schepencollege:

Veerle Heeren blijft burgemeester, de schepenambten zijn nog niet ingevuld.


De Winnaar:

Veerle Heeren kan burgemeester blijven.


De verliezer:

Ludwig Vandenhove heeft de meeste stemmen. Zijn partij haalt ook een zetel extra, maar dat levert hem – alweer – alleen maar een plek op in de oppositie.

In Sint-Truiden kunnen CD&V (10), Open Vld (7) en N-VA (7) rustig samen besturen. Ze hebben een comfortabele meerderheid. Hun zetelverdeling blijft ook dezelfde als die van de uittredende coalitie. Al verliest CD&V wel zo’n 2 procent en zelfs N-VA boert iets meer dan een procent achteruit. “Het bekendmaken van het voorakkoord zal ons parten hebben gespeeld”, denkt Jelle Engelbosch (N-VA). “Dus die les hebben we dan ook geleerd.”

Maar CD&V en Open Vld moesten er wel een derde partner bij halen, want ze hadden samen geen meerderheid meer. In de stad zijn er deze keer namelijk twee zetels extra te verdelen, 35 in plaats van 33. Van die twee zetels gaat er een naar Groen en een andere naar sp.a.

Ludwig Vandenhove (sp.a) is met 4.084 stemmen de populairste politicus in Sint-Truiden en zijn partij haalt een zetel meer dan in 2012, toch wordt hij verbannen naar de oppositie. Veerle Heeren is met 3.793 stemmen de nummer twee, Jelle Engelbosch met 2.613 de nummer drie en Pascy Monette met 2.181 is nummer vier. Opvallend: Jef Cleeren (CD&V) is weer verkozen en hij heeft vanop de lijstduwersplaats meer stemmen dan schepen Bert Stippelmans.

Veerle Heeren. 

“Ik vind het jammer dat ze ons niet hebben meegenomen”, reageert Vandenhove. Maar hij voorspelt dat de meerderheid binnen de kortste keren in de problemen zal zitten. “Dat werd maandag al duidelijk tijdens het debat op TVL. Daar ging Jelle Engelbosch duidelijk tegen de huidige meerderheid in.” (lc/jcr)

Bekijk hier alle uitslagen van de verkiezingen in uw gemeente

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws