Chef van de regionale politie van Peel, Nishan Duraiappah, spreekt op een persconferentie.© REUTERS

Verdachten aangehouden na enorme goudroof op grootste luchthaven van Canada: “Inside job die in Netflix-serie thuishoort”

Vijf verdachten zijn opgepakt in Canada en één in de Verenigde Staten na een enorme goudroof een jaar geleden op Toronto Pearson International Airport, de grootste luchthaven in Canada.

adb
Bron: BELGA, Guardian

De politie heeft in totaal negen verdachten geïdentificeerd, mannen van tussen de 25 en 43 jaar, allemaal uit de buurt van Toronto. Onder de verdachten zijn twee werknemers van Air Canada. Eén van hen, en twee andere verdachten, zijn nog voortvluchtig en tegen hen zijn arrestatiebevelen uitgevaardigd, zo is woensdag bekendgemaakt. In totaal worden de verdachten van 19 aanklachten beschuldigd.

De “zeer goed georganiseerde groep criminelen” pleegde volgens de politie een uitermate geraffineerde georganiseerde goudroof. De politie spreekt, door de betrokkenheid van de twee Air Canada-werknemers, van een “inside job”. “Dit verhaal is sensationeel en hoort waarschijnlijk thuis in een Netflix-reeks, grappen wij.” Dat zei de politiechef van Peel, Nishan Duraiappah, tijdens een persconferentie met achter hem de gebruikte vrachtwagen.

(Lees verder onder de video)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

400 kilo goud, 50 kilo cash

Het was woensdag precies een jaar geleden dat uit een vrachthal van Air Canada 6.600 goudstaven, met een gewicht van ruim 400 kilogram, en ruim 50 kilo aan cash geld werden gestolen.

De kostbare lading was net uit Zurich, Zwitserland, gearriveerd op de luchthaven Pearson aan de westrand van Toronto. Het goud en het geld in verscheidene valuta zouden bij elkaar meer dan 23 miljoen Canadese dollar, ruim 15,5 miljoen euro waard zijn.

(Lees verder onder de video)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De diefstal in de avond werd gepleegd door een man met een truck en vervalste papieren: hij bood zich aan met een echt orderblad, maar voor een lading zeevruchten die de dag voordien opgehaald was. De lading werd door de man in zijn eigen truck geplaatst en verdween zo van de luchthaven als een container met visproducten. Die 25-jarige man zit gevangen in de VS. Hij werd gevat bij een verkeerscontrole in Pennsylvania, met 65 illegale vuurwapens in zijn bezit.

“Ik ben trots te kunnen zeggen dat we met succes deze internationale wapenhandel uit de wereld hebben geholpen – in dit geval door 65 vuurwapens van de straat te houden en te voorkomen dat ze worden gebruikt bij geweldsdelicten”, zei AFT-agent Eric J. DeGree op een persconferentie.

Slechts 6 armbanden gevonden

Van de totale buit heeft de Canadese politie uiteindelijk slechts 1 kilo goud in de vorm van zes gouden armbanden teruggevonden, ter waarde van 90.000 Canadese dollar, ruim 61.000 euro. Dat terwijl de totale goudbuit maar liefst 20 miljoen Canadese dollar, ruim 13,5 miljoen euro waard was. Van het geld ter waarde van 2,5 miljoen Canadese dollar, zo’n 1,7 miljoen euro, werd 430.000 Canadese dollar teruggevonden, ruim 290.000 euro.

(Lees verder onder de foto)

© Peel Police

De politie kon ook smeltpotten, gietvormen en mallen in beslag nemen. Volgens de politie zou het goud omgesmolten zijn om de aankoop van vuurwapens te financieren die verkocht zouden worden in Canada, als onderdeel van een smokkelbende.

Het “enorme en complexe” internationale onderzoek wordt, in samenwerking met het Amerikaanse ATF-agentschap, voortgezet.

Het gebruikte orderblad.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER