Supermarkten schenken 7,5 miljoen maaltijden aan Voedselbanken

© Photo News

De supermarkten schenken steeds meer voedingswaren aan de Voedselbanken. Vorig jaar was dat al meer dan 3.700 ton, goed voor 7,5 miljoen maaltijden. Dat meldt handelsfederatie Comeos zondag. De supermarkten zijn daarmee goed voor ongeveer een kwart van alle schenkingen aan de Voedselbanken.

In 2014 werd 3.000 ton onverkoopbare maar nog perfect eetbare voedingswaren geschonken. Vorig jaar liep dat op tot 3.700 ton en ook dit jaar zal de bijdrage vanuit de handel opnieuw stijgen, zegt Jef Mottar, gedelegeerd bestuurder van de Belgische Federatie van Voedselbanken. “Dat is voornamelijk te danken aan een intensere en verbeterde samenwerking met winkelketens. Het gebeurt niet meer enkel vanuit centrale depots, maar ook vanuit de winkelpunten zelf. Zij monitoren nauwgezet wat in aanmerking komt, schenken dat dan rechtstreeks aan ons en wij komen het lokaal ophalen.”

Voor de supermarkten zijn de schenkingen ook een belangrijk middel in de aanpak van voedseloverschotten en vooral de strijd tegen voedselverspilling. Dominique Michel, CEO van de handelsfederatie Comeos: “Volgens het rapport over Voedselreststromen is de handel verantwoordelijk voor 2 pct van de voedselverspilling. De grootste verspilling situeert zich elders, bij de industrie en bij de consument thuis. Maar we willen die 2 pct nog doen dalen door onze winkels warm te maken om mee te werken aan de voedselschenkingen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen