Direct naar artikelinhoud
Rode Duivels

Zes weken na het WK zijn de Rode Duivels alweer on fire

Eden Hazard (midden) viert zijn doelpunt.Beeld Photo News

Zes weken na hun knappe derde plaats op het WK in Rusland focussen de Belgische internationals alweer volop op hun clubcompetitie. Voor Vincent Kompany werd zijn 250ste Premier League-wedstrijd bij Manchester City geen feest (1-1). Vier andere Rode Duivels mochten wel juichen.

, , en

Dedryck Boyata

Het was het dagje wel voor Dedryck Boyata, die de voorbije weken op ramkoers lag met Celtic Glasgow - Boyata wil al een tijdje een transfer forceren. Hoofdcoach Brendan Rodgers zette de Rode Duivel gisteren voor het eerst in de basiself tegen Hamilton.

Dedryck Boyata wordt gefeliciteerd door zijn ploeggenoot.Beeld Photo News

Boyata werd massaal uitgejouwd door de Celtic-fans, die hun onvrede over onze landgenoot ook duidelijk maakten met een spandoek. Boyata reageerde met de enige goal van de wedstrijd en deed de kritiek zo verstommen.

Celtic staat na drie speeldagen tweede in de Schotse league met zes op negen.

Axel Witsel

Axel Witsel is zijn transfersom van 20 miljoen euro helemaal aan het waarmaken bij Borussia Dortmund. Nadat de 29-jarige middenvelder al scoorde bij zijn debuut in de Duitse beker, trof hij gisteren op de eerste speeldag van de Bundesliga alweer raak.

Twee minuten voor de rust schoot Witsel een halve omhaal binnen, goed voor de 3-1 tegen Leipzig (eindstand: 4-1). Dahoud, Sabitzer en Reus scoorden de andere doelpunten voor Borussia Dortmund.

'Witsel is dé transfer van deze zomer'
Bondscoach Roberto Martínez

"Courtois en Witsel zijn de beste koopjes van deze mercato", liet bondscoach Roberto Martínez optekenen in Het Laatste Nieuws. "35 miljoen voor de beste doelman ter wereld? Een spotprijsje. Nog straffer is dat een van de beste nummers 6 in het voetbal naar Dortmund gaat voor ámper 20 miljoen. Witsel is dé transfer van deze zomer."

Eden Hazard

Zijn eerste basisplaats sinds het WK was er eentje met veel gedrum. Eden Hazard, die de Newcastle-spelers van het veld probeerden te schoppen, scoorde diep in de tweede helft de opener vanaf de stip. Het vat was toen al leeg. Enkels, hielen en onderbenen zagen even blauw als het shirt om de schouders. Vanuit stilstand trapte hij de bal hard in de hoek, zijn zeventigste in de Premier League, zijn negentigste voor Chelsea.

Perfect was Hazard zeker niet. Naast metronoom Jorginho (173 baltoetsen) kwam hij misschien wel te vaak aan de bal (134 keer). In zijn vrije rol mocht hij zwerven waar hij wou en soms had je het gevoel dat het sneller mocht en kon.

Vanuit stilstand trapte hij de bal hard in de hoek, zijn zeventigste in de Premier League, zijn negentigste voor Chelsea

Uiteindelijk bleef een leeggespeelde Hazard negentig minuten staan, uit noodzaak. Newcastle maakte gelijk uit de enige grote kans, met nog een elleboog van Yedlin onderweg. Die werkte uiteindelijk een schot van Alonso in eigen doel. Verdiende zege voor Chelsea, negen op negen voor coach Sarri.

Dries Mertens

Tweede competitiematch in de Serie A en weer moest Dries Mertens op de bank beginnen onder zijn nieuwe coach Carlo Ancelotti. Tegen Lazio Roma kreeg de 31-jarige aanvaller vorige week veertien minuten. Scoren zat er toen niet in. Zaterdag, nadat hij er in de 63ste minuut was ingekomen voor Hamsik, legde de Rode Duivel zijn eerste competitiegoal wel beheerst binnen.

'We hebben zoveel uitstekende spelers, het is normaal dat er een goede op de bank belandt. Ik was moe na een lang WK en Milik was goed op dreef'
Dries Mertens

Een winning goal tegen grootmacht AC Milan, dat verdient een basisplek. Maar Mertens liet zich het hoofd niet gek maken in het Stadio San Paolo. "We hebben zoveel uitstekende spelers, het is normaal dat er een goede op de bank belandt. Ik was moe na een lang WK en Milik was goed op dreef."

Napoli had tegen AC Milan 51 procent balbezit, maar vooral de doelpogingen geven het overwicht beter weer: 24 voor Napoli versus 8 voor de rossoneri. En toch was het Milan dat langs Bonaventura en Calabria op 0-2 klom. Zielinski met twee goals en Mertens zorgden in een halfuur voor de heropstanding.

"Milan schoot drie keer op doel en twee keer was het prijs," zei Mertens nog. "Het was uiteindelijk een verdiende zege. Het was tof om voor een vol stadion te spelen, in augustus zitten de mensen meestal nog op het strand."

Voor Ancelotti was het een emotionele zege. De 59-jarige coach was zelf coach bij Milan van 2001 tot 2009 nadat hij ook al in het Milanese shirt speelde van 1987 tot 1992. Zijn kapitein bij Milan was Gennaro Gattuso, nu trainer bij Milan

Dries Mertens.Beeld Photo News