De brand ontstond in één wooneenheid in het appartementsblok, maar verspreidde zich via het dak snel naar de naburige woonsten.© RR

Acht getroffen gezinnen vinden nieuw onderkomen na verwoestende brand

Geel -

Voor alle acht getroffen gezinnen die vorige woensdag bij een zware uitslaande brand hun woonst verloren in de Verbueckenstraat in Geel is intussen herhuisvesting geregeld. Sociale woonmaatschappij LeefGoed heeft hen een andere woning in Geel aangeboden.

Hans Otten

Het vuur woedde een week geleden hevig in een groot woonblok met twaalf sociale huurappartementen in de Verbueckenstraat. De brand was in één woonst op de bovenverdieping ontstaan, maar wist via het dak snel uitbreiding te nemen naar de naburige wooneenheden. Iedereen kon tijdig het pand verlaten zodat er geen gewonden vielen te betreuren, maar liefst acht gezinnen waren hun thuis kwijt. De getroffen huurders werden op het moment van de brand zelf opgevangen door de sociale diensten van de stad Geel en de medewerkers van woonmaatschappij LeefGoed, die ontstond na de fusie van enkele Kempense sociale huisvestingsmaatschappijen. Ook Geelse Huisvesting, de bouwheer van het appartementsgebouw in de Verbueckenstraat, is daarin opgenomen.

LEES OOK. Zes appartementen onbewoonbaar na hevige brand in Geel

Kringloopwinkel Sjans leverde begin deze week meubels voor de nieuwe woningen waar de slachtoffers van de brand in de Verbueckenstraat terecht kunnen.© RR

“Het gebouw telt twaalf woningen, zes op het gelijkvloers en zes op de bovenverdieping”, klinkt het bij de communicatiedienst van LeefGoed. “Tijdens een informatievergadering vorige vrijdag hebben vier van die twaalf gezinnen het goede nieuws te horen gekregen dat ze naar hun vertrouwde woning mochten terugkeren. Voor de acht andere gezinnen is herhuisvesting nodig omdat hun woonst verwoest is. In één geval gaat het om een tijdelijke herhuisvesting, voor de zeven andere om een definitieve verhuis. Voor alle gezinnen is een oplossing gevonden.”

“Voor acht gezinnen is herhuisvesting nodig omdat hun woonst verwoest is. In één geval gaat het om een tijdelijke herhuisvesting, voor de zeven andere om een definitieve verhuis”

Paul Deckers

Directeur LeefGoed

Grote wijk

De Verbueckenstraat tegenover het Ziekenhuis Geel, met woningen uit de jaren 90, is maar het begin van een grote sociale woonwijk van de Geelse Huisvesting, waarvan de laatste straten pas enkele jaren geleden zijn opgeleverd. Een aantal slachtoffers van de brand kan daar deze week zijn intrek nemen, enkele anderen krijgen een plekje wat verderop in Geel. “We moeten ook in deze situatie rekening houden met de wettelijke voorschriften rond toewijzing”, klinkt het.

De woonmaatschappij is vol lof over de inspanningen van de hulpdiensten tijdens de brand en over de samenwerking met de stad Geel. “Kort na de brand werkten we al een concrete taakverdeling uit en vanaf dat moment stonden we continu in verbinding met elkaar. Een dergelijke samenwerking is bij een ingrijpende gebeurtenis als deze cruciaal”, zegt algemeen directeur Paul Deckers van LeefGoed.

Kringloopwinkel

Die taakverdeling bestaat erin dat de sociale dienst van stad Geel zorgt voor de persoonlijke en psychosociale begeleiding van de getroffen bewoners. Zij biedt onder meer ondersteuning bij de aangifte van schade aan hun inboedelverzekering. Bewoners kunnen ook beroep doen op slachtofferhulp via het CAW. LeefGoed regelt alles wat met de verhuis te maken heeft, van het vinden van een andere woning over het begeleiden van bewoners bij praktische zaken als de overname van energiecontracten tot het voorzien van een verhuisvergoeding.

“Zo leverde kringloopwinkel Sjans begin deze week meubelen en huisraad op de nieuwe adressen van onze bewoners. Die kunnen ze gebruiken in afwachting van recuperatie van hun eigen meubels of de aankoop van andere. Medewerkers van onze eigen technische dienst en stad Geel zorgen voor de montage van de meubels. We bekijken nog met de stad hoe we bewoners kunnen helpen bij de verhuis van andere spullen”, stelt Paul Deckers.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners