Direct naar artikelinhoud
Antwerpen

Criminele economie in Borgerhout groter dan legale, De Wever: "Nood aan meer personeel"

Criminele economie in Borgerhout groter dan legale, De Wever: "Nood aan meer personeel"
Beeld Photo News

De georganiseerde misdaad heeft zich diep ingenesteld in het maatschappelijke leven in Borgerhout. Dat concludeert onderzoek van de lokale politie en de dienst Maatschappelijke Veiligheid naar de 'ondermijnende criminaliteit' in het district. Dat schrijft Gazet van Antwerpen.

In het rapport 'Gebiedsscan, ondermijnende criminaliteit' lichten de onderzoekers de Borgerhoutse samenleving door, om een beeld te krijgen van de maatschappelijke impact van criminaliteitsfenomenen. De belangrijkste criminele fenomenen die het samenleven en de leefbaarheid binnen Borgerhout ontwrichten, zijn drugshandel, witwaspraktijken, vastgoedfraude, sociale fraude, heling, illegale kansspelen en radicalisme.

Patsers en drugscriminelen

De resultaten zijn niet echt verrassend, maar niettemin onthutsend, aldus de krant. Zo oefenen volgens de onderzoekers machtige criminele clans een grote invloed uit op de samenleving in Borgerhout. Er is de nefaste invloed op jongeren van 'patsers' en drugscriminelen. De onderzoekers hebben ook de lokale economie in Borgerhout onder de loep genomen. Zo is de illegale economie er groter dan de legale. Zelfs enkele middelgrote supermarkten en feestzalen zijn "van bedenkelijk allooi wat financiering en achtergrond van de uitbaters betreft".

De invloed van de criminele sector is in Borgerhout zo groot, dat de onderzoekers spreken van "een illegaal kansencircuit", waarbij criminaliteit in kwetsbare wijken de mogelijkheid biedt om te klimmen op de sociale ladder.

De Wever: "Meer personeel nodig"

In een reactie aan VRT erkent het kabinet van de Antwerpse burgemeester Bart De Wever het probleem van criminele handelszaken. "Het is inderdaad belangrijk dat we multidisciplinair kunnen optreden, zodat bijvoorbeeld de politie en de sociale inspectie systematisch samen kunnen binnenvallen", klinkt het op het kabinet. "Dat kan nu al, maar er is meer personeel nodig om een zaak systematisch op te kunnen volgen. Zodat we bijvoorbeeld een maand na een inval al terug kunnen gaan kijken, en niet een jaar."

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en minister van Justitie Koen Geens (CD&V) werken aan een breder wetgevend kader, dat zo'n sytematisch opvolging mogelijk moet maken, meldt VRT. "En daarnaast vestigen wij de aandacht op het probleem via het Stroomplan", klinkt het op het kabinet. "Naast Borgerhout gaan we nog de criminaliteit van alle regio's in Antwerpen in kaart brengen. Die gegevens zullen we dan bekijken, om te zien hoe we de criminaliteit het beste kunnen aanpakken. De bedoeling is dat we dat echt over de sectoren heen doen."

Van Besien: "De Wever heeft gefaald"

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) heeft gefaald op vlak van structurele bestrijding van criminaliteit. Dat zegt Groen-kopstuk Wouter Van Besien in reactie op een rapport over Borgerhout, waaruit blijkt dat de georganiseerde misdaad er zich diep heeft ingenesteld in het maatschappelijke leven, met een criminele economie die er groter is dan de legale.

Na de strijd tegen drugs, blijkt dus ook dat men de illegale economie totaal niet onder controle heeft, zegt Van Besien. "Wat heeft men eigenlijk vijf jaar op vlak van structurele bestrijding van criminaliteit gedaan? Ook nu weer worden weer haastig maatregelen in de toekomst aangekondigd. Maar wie gelooft die mensen nog?", vraagt het Groen-kopstuk zich af.

Groen vraag om de rapporten die er zijn, zowel over Borgerhout als over de andere wijken van de stad, op tafel te leggen. "Zo kunnen we evalueren welke fenomenen dit stadsbestuur allemaal gemist heeft en hoe dit komt", klinkt het.