© Jan Van der Perre

Kinderen spelen ‘het videospel waar je niet dik van wordt’: “Soep, dat is toch ongezond?”

De kinderen van het eerste leerjaar van De Luchtballon in Merksem zagen woensdag cola, fruitsap en koeken vliegen. Ze kregen de kans om het nieuwe spel ‘Yum Runner’ uit te testen. In het spel leren ze wat gezond is en waar je beter niet te veel van kunt eten.

Rebecca Van Remoortere

© Jan Van der Perre, De Voorzorg

Al vanaf de eerste minuut tijdens het spelen van ‘Yum Runner’ is het duidelijk. Het is heel verleidelijk voor de jonge spelertjes om het blikje cola te kiezen en de banaan voorbij te lopen, maar dan geraakt het figuurtje in het spel niet aan het volgende level. In ‘Yum Runner’ vertrekt een figuurtje, dat de speler helemaal kan opmaken naar het evenbeeld van zichzelf, op een tocht door de straten van de stad. Onderweg verzamelt het figuurtje maaltijden en moet het een wijze keuze maken tussen verschillende ingrediënten. Kiest het figuurtje gezonde producten, dan loopt het sneller en sneller. Gaat het voor cola en koeken, dan vertraagt het en begint het te zweten door de inspanning.

Het spel werd ontworpen door Ziekenfonds De VoorZorg. Op het eerste gezicht lijkt een videospel tegen overgewicht tegenstrijdig, maar dat spreekt Bart Bruynseels van Joetz, de jeugddienst van De VoorZorg tegen. “Met dit spel betreden we laagdrempelig de leefwereld van de kinderen die ook op jonge leeftijd al goed overweg kunnen met de tablet of smartphone. Wanneer ze ongeveer twintig minuutjes aan het spelen zijn, moedigt het figuurtje in het spel de kinderen aan om te bewegen. Het figuurtje toont een paar yogaoefeningen op kindermaat dat het kind kan nadoen. Zo worden ze aangezet tot regelmatig bewegen”, aldus Bruynseels.

In het eerste leerjaar in Merksem bewegen de kinderen vanzelf veel bij het spelen van Yum Runner

om aan elkaar te tonen wat ze gevangen hebben. Iman toont vooral koeken. Zij mag nog niet over naar het volgende level. “Soms weet ik niet goed wat het gezondst is, dus heb ik de lekkerste dingen gekozen. Ik eet zelf ook heel graag koekjes”, zegt ze. Met haar medeleerlingen ontstaat een discussie over gezond eten. “Ik eet veel soep”, klinkt het bij een klasgenoot. “Dat is niet gezond, daar zit veel suiker in denk ik”, reageert iemand anders. Nadat Bart Bruynseels nog eens benadrukt wat de gezonde producten zijn, probeert Iman het nog eens. Deze keer gaat ze voor fruit en water.

© Jan Van der Perre

De juf van de klas, Natacha Provost, juicht het spel toe. “Een keer per week mogen de kindjes in de klas op de tablet, we hebben er maar een per klas. Nu kunnen ze even allemaal tegelijk op de tablet spelen. Spelletjes waarin figuurtjes lopen en dingen moeten vangen zijn enorm populair, ik zie dat het een spel is dat op maat van de leerlingen gemaakt is. In het spel krijgen ze achteraf een evaluatie over wat ze gekozen hebben en wat gezond is en wat niet. Dat is een goede manier om bij te leren. De boodschap komt zeker over”, aldus juf Natacha.

‘Yum Runner’ is gratis te downloaden via de App Store, zowel voor Android, als voor iOS.