LIVE. Vier Israëlische gijzelaars levend bevrijd uit Gazastrook

Benny Gantz.© X

De oorlog tussen Israël en Hamas in de Gazastrook blijft duren, terwijl de spanningen ook hoog oplopen in de rest van het Midden-Oosten. Volg alle ontwikkelingen hier live.

jvh, gjs, tg, mtm, wver, lto, sgg, gli, mts, adb
Lien Lammens

Tienduizenden Israëli's betogen voor vrijlating gijzelaars

In Israël hebben zaterdag na de bevrijding van vier gijzelaars opnieuw tienduizenden Israëli's betoogd voor een akkoord met Hamas over de vrijlating van de 120 personen die nog gegijzeld worden in de Gazastrook.
Volgens lokale media daagden bij de voornaamste betoging in Tel Aviv tienduizenden mensen op. Maar ook in Haifa en Jeruzalem bliezen duizenden mensen verzamelen. Het gaat om critici van de regering van premier Benjamin Netanyahu. Ze eisen een deal over de vrijlating en vervroegde verkiezingen. Ook in Caesarea, Beër Sjeva en vele andere plaatsen trokken mensen de straat op.
Het massaprotest tegen de regering en voor de vrijlating van alle gijzelaars die nog in de Gazastrook zijn, houdt al maanden aan. De zoon van een man die in gevangenschap gedood werd, vroeg in een toespraak vergiffenis voor het falen van het land en van premier Netanyahu om zijn vader en alle andere gijzelaars te bevrijden. Het Israëlische leger had onlangs meegedeeld dat de gijzelaar in kwestie en drie anderen overleden zijn.
Volgens de Israëlische media kwam het in Tel Aviv tot een confrontatie met de politie toen betogers een snelweg wilden blokkeren. De politie zette het waterkanon in.
Volgens het leger bevinden zich nog 120 Israëlische gijzelaars in de Gazastrook sinds de zeer bloedige inval van Hamas in Israëlische gebieden nabij de landstrook. Sindsdien voert Israël aanvallen uit in de Gazastrook met zeer veel burgerslachtoffers tot gevolg, ondanks veel internationale kritiek. 
Lien Lammens

Palestijnse president wil Veiligheidsraad bijeen over "slachting"

De president van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, heeft opgeroepen tot een spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad over "de bloedige moordpartijen in het vluchtelingenkamp Nuseirat" in de Gazastrook. Hij heeft het volgens het officiële Palestijnse persbureau WAFA over honderden doden bij de aanvallen zaterdag van Israël op Nuseirat en omgeving.
Abbas voert volgens WAFA intensieve diplomatieke contacten met "Arabische en internationale belanghebbenden" om een spoedzitting bijeen te roepen. Die moet een antwoord bieden op de "aanhoudende Israëlische agressie tegen het Palestijnse volk" en Israël onder meer dwingen om gehoor te geven aan de oproepen voor een onmiddellijk staakt-het-vuren.
Er moet volgens hem dringend internationale actie komen om de voortdurende humanitaire ramp in de Gazastrook, op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem te stoppen. Israël gebruikt "het internationale zwijgen en de steun van de Verenigde Staten om door te gaan met het plegen van misdaden die alle internationale resoluties en al het internationale recht schenden".
Israël heeft naar eigen zeggen een grote militaire operatie uitgevoerd, die goed zou zijn voorbereid. Daarbij zijn vier Israëlische gijzelaars in handen van Hamas bevrijd. Ze zaten vast op twee verschillende plekken in woonwijken in of bij Nuseirat. Israël spreekt van een gecompliceerde operatie in de dichtbevolkte gebieden, maar is trots op de bevrijding van de vier gijzelaars in de leeftijd van 21 tot 40 jaar. Ze zaten sinds 7 oktober vast in de Gazastrook. Maar bij de operatie lieten ook tientallen Palestijnse burgers het leven. Een ziekenhuisdirecteur sprak bijvoorbeeld van minstens 94 doden. 
Mahmoud Abbas
Mahmoud Abbas
Lien Lammens

Colombia schort levering van steenkool aan Israël op

Colombia gaat geen steenkool meer leveren aan Israël uit protest tegen het geweld in Gaza. Dat heeft de Colombiaanse president Gustavo Petro zaterdag aangekondigd.
"We schorten de export van steenkool aan Israël op tot de genocide stopt", aldus de president op X. Eerder verbrak het land al alle diplomatieke banden met Israël.
Colombia is de grootste leverancier van steenkool aan Israël. Vorig jaar leverde Bogota voor 450 miljoen dollar steenkool aan de Israëli. 

Lien Lammens

Presidenten Joe Biden en Emmanuel Macron blij met bevrijding Israëlische gijzelaars

De Amerikaanse president Joe Biden en de Franse president Emmanuel Macron hebben in Parijs verheugd gereageerd op de bevrijding van vier Israëlische gijzelaars. Zij werden sinds 7 oktober in de Gazastrook door de Palestijnse beweging Hamas vastgehouden.
Biden brengt zaterdag een officieel staatsbezoek aan Frankrijk na dagenlang in Normandië de landingen in 1944 te hebben herdacht tijdens plechtigheden voor D-day (6 juni 1944). Hij zei in het gezelschap van zijn Franse ambtgenoot dat "we niet zullen stoppen te werken tot alle gijzelaars thuis zijn en er een wapenstilstand is bereikt".
Het Israëlische leger heeft zaterdag in een lang voorbereide operatie een dichtbevolkt stuk van het midden van de Gazastrook aangevallen vanuit de lucht, vanaf zee en met grondtroepen. Daarmee zijn op twee verschillende plekken in of bij Nuseirat de vier gijzelaars in de leeftijd van 21 tot 40 jaar bevrijd. Ze lijken in goede conditie. Talrijke Palestijnen, onder wie veel burgers, zijn gedood of gewond geraakt.
Volgens Hamas zijn er circa 210 mensen gedood en raakten er meer dan vierhonderd gewond. Hamasleider Ismail Haniyeh zei dat "het Palestijnse volk zich niet overgeeft en het verzet doorgaat om onze rechten te verdedigen tegen de criminele vijand". 

Lien Lammens

Directeur Al Aqsa-ziekenhuis: "Minstens 94 Palestijnen gedood bij bevrijding van gijzelaars"

Bij de bevrijding van vier Israëlische gijzelaars in Nuseirat, in het centrale deel van de Gazastrook, zijn volgens Palestijnse bronnen veel mensen om het leven gekomen. De directeur van het Al Aqsa-ziekenhuis spreekt van minstens 94 doden en 200 gewonden.
Eerder spraken medische bronnen al van minstens 50 doden. De informatie is niet onafhankelijk te verifiëren. Het Israëlische leger zei desgevraagd de informatie te controleren, meldt het Duitse persbureau DPA.
Volgens de Israëlische nieuwswebsite The Times of Israel erkent het leger dat bij de gevechten veel Palestijnse burgers om het leven kwamen, maar verwijt het Hamas dat het gijzelaars vasthoudt in een civiele omgeving. De reddingseenheid werd zwaar onder vuur genomen, waarop grondtroepen en de luchtmacht grote aanvallen uitvoerden om hen en de gijzelaars te beschermen, zo valt te lezen.
Ismail Haniyeh, de Hamas-topman die in Qatar verblijft, spreekt intussen van een "bloedbad" bij de jongste aanvallen in de Gazastrook. "De vijand zet zijn bloedbad gericht tegen ons volk, onze kinderen en vrouwen voort in Nuseirat en Deir al-Balah." Hij spreekt ook van een "militair, politiek en moreel" falen. Het is in de mededeling niet duidelijk of Haniyeh rechtstreeks naar de operatie voor de bevrijding van de vier gijzelaars verwijst.
In een persbericht maakt de Hamas-regering van de Gazastrook gewag van minstens 210 doden en meer dan 400 gewonden bij aanvallen in vluchtelingenkamp Nuseirat. De bevrijdingsactie wordt niet an sich vermeld in de mededeling.
Op beelden die de toestand in het Al Aqsa-ziekenhuis in Deir al-Balah zouden weergeven, zijn bebloede slachtoffers, overleden personen en gewonde kinderen te zien. Volgens berichten zou er veel chaos uitgebroken zijn in het ziekenhuis.
De voorbije dagen waren er reeds aanvallen op Nuseirat. Er werd ook een school van VN-organisatie UNRWA getroffen. Hierbij vielen minstens 37 doden, meldde het lokale ziekenhuis. 

Ismail Haniyeh
Ismail Haniyeh
Lien Lammens

Veel Palestijnen en agent gestorven bij bevrijding gijzelaars in Gaza

Tijdens de bevrijding van vier gijzelaars in de Gazastrook is een agent om het leven gekomen, zo meldt de Israëlische politie zaterdag. Maar tijdens de operatie kwamen volgens Israëlische media ook veel Palestijnse burgers om het leven.
De agent raakte dodelijk gewond bij de operatie in het centrale deel van de Gazastrook om de vier gijzelaars terug naar Israël te brengen, klinkt het in een persbericht. Eerder verklaarde een woordvoerder van het leger reeds dat iemand zwaargewond geraakt was bij de legeroperatie.
Volgens nieuwswebsite The Times of Israel was de overleden agent een commandant van een antiterreureenheid van de grenspolitie, een onderdeel van de Israëlische politie. De man leidde de operatie in een van de twee betrokken gebouwen in Nuseirat, maar raakte zwaargewond door geweervuur van Hamas, klinkt het. Het ging om een gezamenlijke operatie van het leger, de politie en Shin Bet, de binnenlandse veiligheidsdienst van Israël.
The Times of Israel meldt ook dat de reddingseenheid zwaar onder vuur genomen werd, waarop grondtroepen en de luchtmacht grote aanvallen uitvoerden om hen en de gijzelaars te beschermen. Het leger erkent dat bij de gevechten veel Palestijnse burgers om het leven kwamen, maar verwijt Hamas dat het gijzelaars vasthoudt in een civiele omgeving, zo valt te lezen.
De voorbije dagen waren er aanvallen op Nuseirat. Er werd ook een school van VN-organisatie UNRWA getroffen. Hierbij vielen minstens 37 doden, meldde een lokaal ziekenhuis. 

Jef Van Hoofstat

Bevrijding van gijzelaars is "miraculeuze triomf" voor organisatie van familieleden

 De bevrijding van vier gijzelaars door het Israëlische leger is een "miraculeuze triomf". Dat zegt het Forum van familie van gijzelaars. "De heroïsche operatie van het Israëlische leger waarbij Noa Argamani, Shlomi Ziv, Andrey Kozlov, en Almog Meir Jan bevrijd zijn en terug naar huis gebracht is een miraculeuze triomf", klinkt het in een persbericht. De organisatie herinnert de Israëlische regering ook aan "haar engagement" om alle personen die nog vastgehouden worden in de Gazastrook te bevrijden.
Een woordvoerder van Hamas stelt dat de bevrijdingsactie "na bijna negen maanden, eerder een teken van falen dan van succes is".
Lien Lammens

Premier Benjamin Netanyahu: "Israël buigt niet voor terrorisme"

De bevrijding van vier gijzelaars in de Gazastrook door het Israëlische leger is een bewijs dat "Israël niet buigt voor terrorisme". Dat heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zaterdag verklaard na de legeroperatie.
"Jullie hebben bewezen dat Israël niet buigt voor terrorisme en creatief en met een grenzeloze moedigheid optreedt om onze gijzelaars terug naar huis te brengen", richtte de  premier zich in een persbericht tot het leger.
"We zullen niet opgeven zolang we niet in onze missie geslaagd zijn en al onze gijzelaars, de levenden en de overledenen, naar huis zullen brengen", dixit Netanyahu.
Bij de aanval door Hamas- en andere Palestijnse strijders op 7 oktober op Israëlisch grondgebied rond de Gazastrook zijn ruim 250 mensen ontvoerd en naar de Gazastrook meegenomen. Eerder zijn gijzelaars vrijgelaten bij een uitwisseling tijdens een bestand eind november. Volgens schattingen in Israël zijn er nog zeker 116 gijzelaars in de Gazastrook, maar daarvan zouden er rond de veertig niet meer in leven zijn.

Lien Lammens

Benny Gantz annuleert persconferentie over mogelijk ontslag uit regering

Benny Gantz, een minister in het Israëlische oorlogskabinet, heeft zijn geplande persconferentie van zaterdagavond geannuleerd. Dat meldt een woordvoerder. Verschillende Israëlische media hadden verwacht dat hij zijn ontslag uit de regering zou aankondigen.
De annulatie komt er nadat het Israëlische leger had aangekondigd vier gijzelaars te hebben gered die al acht maanden werden vastgehouden in de Gazastrook, klinkt het. 
Benny Gantz is de leider van de centrumrechtse Partij van Nationale Eenheid en is oud-minister van Defensie in Israël. De oppositieleider stapte in een noodregering van nationale eenheid na de Hamas-aanval van 7 oktober 2023. Gantz dreigde midden mei er mee uit de noodregering te stappen als premier Benjamin Netanyahu niet met een concreet plan komt voor naoorlogs Gaza. Gantz gaf Netanyahu tot vandaag de tijd. 
Jef Van Hoofstat

Vier Israëlische gijzelaars levend bevrijd uit Gazastrook, Hamas heeft het over "tientallen doden" bij operatie

Het Israëlische leger heeft vier gijzelaars levend bevrijd op twee verschillende locaties in het centrum van de Gazastrook. Dat meldt het IDF. Het gaat om Noa Argamani (25), Almog Meir Jan (21), Andrey Kozlov (27), en Shlomi Ziv (40). De drie mannen en één vrouw werden op 7 oktober ontvoerd door Hamas op het Nova-festival in het zuiden van Israël. "Ze bevinden zich in goede medische toestand", aldus het IDF. Het kwartet werd voor de zekerheid wel door het leger overgebracht naar een ziekenhuis in Tel Aviv voor een medische controle. "We zullen elke mogelijke inspanning blijven leveren om de gijzelaars naar huis te brengen", klinkt het verder.

Volgens het IDF ging het over een "moeilijke speciale operatie gericht tegen Hamas" in samenwerking met de politie en de veiligheidsdiensten", die plaatsvond in of nabij de vluchtelingenwijk Nuseirat ten zuidwesten van Gaza-stad. De operatie werd uitgevoerd met hevige bombardementen als steun aan grondtroepen, klinkt het. Volgens het door Hamas gecontroleerde gezondheidsministerie in de Gazastrook kwamen daarbij tientallen mensen om het leven.
Jef Van Hoofstat

VS vernietigen raketten en drones van Houthi-rebellen

De Verenigde Staten hebben vier drones en twee antischeepsraketten vernietigd in door de Houthi-rebellen gecontroleerde gebieden in Jemen. Dat heeft het Amerikaanse militair commando in het Midden-Oosten (Centcom) bekendgemaakt. Daarnaast vernietigden de VS ook een drone die de Houthi's gelanceerd hadden naar de zeestraat Bab el Mandeb, luidt het. In de Rode Zee vernietigden Amerikaanse strijdkrachten ook een patrouilleboot van de Houthi's.
Volgens Centcom ging van de vernietigde wapens "een nakende dreiging" uit. "Deze actie werd ondernomen om de navigatievrijheid te beschermen en internationale wateren veiliger te maken", klinkt het. Nog volgens Centcom vuurden de Houthi's in de voorbije 24 uur vier antischeepsraketten af op de Rode Zee. Er zijn geen gewonden of schadegevallen gerapporteerd.
De rebellen zelf hadden eerder via hun tv-kanaal Al-Masirah al gezegd "twee operaties tegen twee schepen in de Rode Zee" te hebben uitgevoerd. Ze meldden ook Amerikaanse-Britse aanvallen op Sanaa en Hodeida.
Jef Van Hoofstat

Nederlandse universiteiten willen banden met Israël niet verbreken

De Nederlandse universiteiten zijn niet van plan hun samenwerking met alle Israëlische partners stop te zetten, schrijven ze in een brief in Trouw. De rectoren van de vijftien universiteiten laten daarin weten "de individuele academische vrijheid van onderwijs en onderzoek" te beschermen.
Op veel universiteiten vonden de afgelopen tijd protesten plaats, waarin studenten eisten dat de onderwijsinstellingen de banden met Israël verbreken. Dat ontaardde in een aantal gevallen in vernielingen. "Dit betreuren wij ten zeerste", aldus de universiteiten. "Niettemin: de vraag achter al deze protesten is legitiem: hoe verhouden wij ons tot onze zusterinstellingen in gebieden waar zich een grootschalig conflict afspeelt?"
Daarover schrijven de rectoren: "Als de in het academische ethos verankerde waarden, met de mogelijkheid tot een open en academisch debat als minimale vereiste, samenwerking met Israëlische en Palestijnse universiteiten niet in de weg staan, zien wij geen reden om die banden te heroverwegen of te verbreken. Wij vinden het belangrijk kritische Israëlische wetenschappers niet te isoleren, net zo goed als wij er sterk aan hechten onze Palestijnse collega's te steunen."
De universiteiten laten verder weten dat zij "sowieso" nooit banden met een heel land zullen verbreken, tenzij de overheid dat oplegt, zoals bij Rusland het geval was. In de brief schrijven ze zich te houden aan een protocol waarbij ze zusterinstellingen die kernwaarden schenden daarop aanspreken, en zich van deze organisaties distantiëren "als zo'n gesprek niet mogelijk blijkt". 
Wim Verhaert

Benny Gantz houdt morgen persconferentie: "Neemt ontslag uit noodregering"

De Israëlische politicus Benny Gantz, die lid is van het oorlogskabinet, kondigt mogelijk zaterdag zijn ontslag uit de Israëlische regering aan. Hij houdt zaterdagavond een persconferentie en diverse Israëlische media vermoeden dat hij dan zijn ontslag aankondigt.
Benny Gantz is de leider van de centrumrechtse Partij van Nationale Eenheid en is oud-minister van Defensie in Israël. De oppositieleider stapte in een noodregering van nationale eenheid na de Hamas-aanval van 7 oktober 2023. De drie belangrijkste leden van het oorlogskabinet zijn premier Benjamin Netanyahu, Gantz en minister van Defensie Yoav Gallant.
De partij van Gantz eiste eind mei dat er nieuwe parlementsverkiezingen uitgeschreven worden. De Partij van Nationale Eenheid diende op 30 mei een wetsvoorstel in om de Knesset te ontbinden. Gantz dreigde midden mei er mee uit de noodregering te stappen als de Netanyahu niet met een concreet plan komt voor naoorlogs Gaza. Gantz gaf Netanyahu tot zaterdag 8 juni. De persconferentie van Gantz start zaterdag om 20.40 uur.
Wim Verhaert

Blinken pleit volgende week in Midden-Oosten voor vredesvoorstel

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken reist volgende week naar het Midden-Oosten om te pleiten voor een voorstel voor vrede in de Gazastrook. Hij bezoekt Israël, Egypte en Qatar. De Amerikaanse president Joe Biden presenteerde vorige week een vredesvoorstel. Dat gaat over onder meer een permanent staakt-het-vuren, de terugtrekking van Israëlische militairen uit Gaza en de vrijlating van de laatste gijzelaars door Hamas. Het wordt Blinkens achtste bezoek aan de regio sinds de oorlog in Gaza op 7 oktober begon. De minister reist door vanuit Frankrijk, waar hij nu is voor herdenkingen van D-day. Er wordt al maanden onderhandeld over een akkoord, waarbij Egypte, Qatar en de Verenigde Staten als bemiddelaars optreden. Een doorbraak blijft uit omdat de twee strijdende partijen vasthouden aan hun eisen. Zo is Hamas voor een permanente wapenstilstand in Gaza, terwijl Israël de Palestijnse groepering wil blijven aanvallen.
Wim Verhaert

Israël "walgt" van plaatsing op zwarte lijst Verenigde Naties: "Schandalige beslissing die Hamas beloont"

Israël vindt het volkomen onterecht dat zijn strijdkrachten op een zwarte lijst komen van landen en legers die falen bij het beschermen van kinderen tijdens oorlog. De Israëlische gezant bij de Verenigde Naties (VN) zegt ervan te walgen dat het Israëlische leger op de jaarlijkse lijst van de VN wordt geplaatst, die naar verwachting eind juni verschijnt.

"Ik ben volslagen geschokt en walg van deze schandelijke beslissing", aldus VN-ambassadeur Gilad Erdan in een verklaring. "Het leger van Israël is het moreelste ter wereld en dat weten jullie. Dit is een immorele beslissing die terrorisme alleen maar steunt en Hamas beloont." Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken zal de stap gevolgen hebben voor de Israëlische banden met de VN.
Wim Verhaert

Demonstranten in Tel Aviv roepen Duitsland op wapenexport te stoppen: "Hebben jullie niet genoeg bloed aan jullie handen?"

afp
Demonstranten hebben zich verzameld voor de Duitse ambassade in Tel Aviv om van de Duitse regering te eisen de wapenexport naar Israël stop te zetten.

Bij de ingang van de ambassade hielden demonstranten borden vast met slogans als: “Stop met het bewapenen van Israël”, “Hebben jullie niet genoeg bloed aan je handen?” en “Sta voor één keer aan de goede kant van de geschiedenis”. Ze scandeerden ook: “Duitsland, je kunt je niet verbergen, je bent medeplichtig aan genocide.”

De Israëlische politie verwijderde de demonstranten met geweld en hield vijf personen aan.
afp
Wim Verhaert

Tijdelijke aanlegsteiger in Gaza hersteld na storm

De tijdelijke aanlegsteiger die de Verenigde Staten hebben gebouwd aan de kust van de Gazastrook is gerepareerd. Dat heeft het Amerikaanse leger vrijdag bekendgemaakt. De steiger, die dient om hulpgoederen aan land te brengen, raakte eind mei beschadigd door een stom. "Op 7 juni om ongeveer 14.15 uur lokale tijd (13.15 uur Belgische tijd) heeft de U.S. Central Command (CENTCOM) met succes de tijdelijke pier in Gaza hersteld, waardoor de broodnodige humanitaire hulp aan de mensen in Gaza kan worden geleverd", aldus CENTCOM op het socialemediakanaal X.
Wim Verhaert

Rector Van de Walle: "We beraden ons over verdere stappen"

"We hebben kennis genomen van het vonnis van de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg in Gent. We beraden ons over verdere stappen die wel of niet zullen worden gezet", zo heeft Rik Van de Walle, rector van UGent, gereageerd op de beslissing van de rechtbank dat UGent de bezetters van het UFO voorlopig niet mag laten uitzetten.
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen