Direct naar artikelinhoud
US OPen

Onherkenbare Federer verslagen door extreme hitte

Roger Federer, die 77 ongedwongen fouten maakte, veegt het zweet van zijn hoofd in het Arthur Ashe Stadium in New York. De temperatuur liep op tot boven de 35 graden.Beeld AFP

Roger Federer was in de vierde ronde op de US Open niet opgewassen tegen John Millman, de Australische nummer 55 van de wereld: 6-3, 5-7, 6-7, 6-7. Zo verliest het toernooi een van zijn favorieten. Ook bij de vrouwen sneuvelden toppers.

Met een fenomenale bal, vlak boven de grond en buiten de netpaal om geslagen, maakte Roger Federer (ATP 2) zaterdag een van de mooiste punten uit zijn carrière. Twee dagen later oogde 37-jarige Zwitser als een oude man, doorweekt van het zweet, fout op fout stapelend.

De beste tennisser aller tijden had in New York nog nooit van een speler buiten de top 50 verloren. De 29-jarige John Millman op zijn beurt had nog nooit van een speler uit de top 10 gewonnen en was tot afgelopen week op een grandslamtoernooi nooit voorbij de derde ronde gekomen.

Terwijl Millman de wedstrijd van zijn leven tenniste, kende Federer - die de US Open vijfmaal won, voor het laatst in 2008 - in het snikhete Arthur Ashe Stadium een offday. Bij een 1-0-voorsprong in sets en twee verspeelde setpoints in de tweede set, raakte hij de draad volledig kwijt. Dit tot ontsteltenis van het publiek, dat nauwelijks kon geloven wat zich voor hun ogen afspeelde.

Broos

De twintigvoudige grandslamwinnaar serveerde zwak, oogde broos onder druk en koos veel te snel voor het dropshot in plaats van het gevecht met Millman aan te gaan. Alsof hij niet langer in zichzelf geloofde. Volgens de oude maestro zelf had de pijnlijke nederlagen niets te maken met zijn leeftijd, maar hadden de ongewone hitte en luchtvochtigheid hem genekt.

Vanaf het begin gutste het zweet bij Federer, die bekendstaat als de tennisser die nooit zichtbaar transpireert, van zijn hoofd. "Ik had grote problemen met de omstandigheden. Dat overkomt mij eigenlijk nooit, maar nu wel. Ik kreeg het benauwd. Er was geen enkele luchtcirculatie. Volgens mij is dat het geval sinds er een dak op het stadion zit."

'Ik had grote problemen met de omstandigheden. Dat overkomt mij eigenlijk nooit, maar nu wel. Ik kreeg het benauwd'
Roger Federer

De cijfers zeiden alles: Federer sloeg 77 onnodige fouten, Millman noteerde 28 afzwaaiers. "Ik raakte alle energie kwijt. Millman ging er duidelijk beter mee om. Misschien omdat hij uit Brisbane komt, een van de meeste vochtige plaatsen ter wereld."

Millman voelde zich bijna schuldig. Ook hij zag hoe zijn idool gedurende de partij met zichzelf worstelde. "Hij was duidelijk niet in zijn beste doen. Daarvan heb ik geprofiteerd. Zo gaat dat", zei de laatbloeier, die vier jaar geleden nog voor een hypotheekmakelaar werkte om rond te kunnen komen nadat hij door een schouderblessure twaalf maanden aan de kant had gestaan.

Millman treedt nu aan tegen Novak Djokovic, de Wimbledon-kampioen die aast op zijn tweede grandslamtitel van het jaar. Federer begon het seizoen sterk. Hij won de Australian Open, maar daarna ging het minder. Op Wimbledon werd hij in de kwartfinales uitgeschakeld, gevolgd door de pijnlijke nederlaag op de US Open tegen Millman. De kans dat Federer de titel in New York ooit nog pakt, lijkt minimaal.

Sjarapova naar huis

In de vrouwentabel ligt Maria Sjarapova (WTA 22) eruit. Ze is sinds haar comeback van een dopingschorsing nog maar een verre outsider voor de grote titels, maar het was toch verrassend dat ze met 4-6, 3-6 verloor van Carla Suárez Navarro (WTA 24) omdat de Russin in twintig vorige avondmatchen op de US Open altijd had gewonnen. Als cadeau voor haar dertigste verjaardag zondag krijgt Suárez Navarro vandaag een kwartfinale tegen Madison Keys (WTA 14) aangeboden.

Gisteren ging ook titelverdedigster Sloane Stephens (WTA 3) voor de bijl. De Amerikaanse ging met 2-6, 3-6 onderuit tegen Anastasija Sevastova (WTA 18). Voor de emotionele Letse is het op haar 28ste haar eerste halve finale op grandslamniveau.