maandag 22 januari 2018 - Ham
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Voor het eerst in 22 jaar vinden de Limburgse gezinnen geen monitoren om samen met hen op vakantie te gaan. Dick Demey

Ouders zoeken monitoren voor jaarlijkse gezinsvakantie

“Op zoek naar jeugd voor onze jeugd”

Ham

Al 22 jaar gaat een groep van Limburgse gezinnen, die elk een kind met een zware mentale en fysieke beperking hebben, samen op vakantie. Tijdens deze vakantie worden ze steeds begeleid door vrijwillige monitoren die in ruil daarvoor gratis mee op reis mogen. Dit jaar vinden ze voor het eerst in 22 jaar geen vrijwilligers. De groep is de wanhoop nabij.

Martine Dekelver, Annick Moons en Ania Lemmens coördineren met z’n drieën de jaarlijkse vakantie. “Eén week per jaar op vakantie gaan, maar ons overdag geen zorgen moeten maken over onze kinderen. Een moment alleen met onze partner en andere koppels. Dat is het doel van deze vakantie”, zegt Martine Dekelver, mama van Benjamin Hendrickx (22), die momenteel hoofdmonitor is tijdens deze vakantie, en van Annelien Hendrickx (27), die zwaar fysiek en metaal gehandicapt is.

Alleen aan tafel

“Het hele jaar door wonen onze kinderen bij ons. Dagelijks staan we dus zelf in voor de zorgen van ons kind. We helpen hen met aankleden, maar ook met eten. Ik zit bijvoorbeeld altijd alleen aan tafel omdat ik eerst Annelien eten geef en daarna pas mijn eigen eten opeet”, aldus Martine. “We zijn dit jaar met zeven gezinnen die samen op vakantie gaan. Als we tenminste monitoren vinden om mee te gaan... De voorbije jaren gingen telkens dezelfde monitoren mee, maar die zijn nu ook allemaal afgestudeerd. Voor ons betekent deze vakantie heel veel. Een moment om samen activiteiten te doen, zo onder volwassenen, en om met elkaar gesprekken te voeren. De steun van de andere koppels maakt het geheel draaglijk.”

Hechte familie

Jan Van Speybroeck, papa van Katrien (30) die een zware hersenverlamming heeft, heeft geen idee hoe het komt dat ze geen vrijwilligers vinden. “Het is nooit echt een thema geweest. Vroeger hadden we zelf ook kinderen van die leeftijd en was het gemakkelijker om jongeren te vinden die mee met ons op vakantie gingen. Ik kan alleen zeggen dat iedereen die al eens met ons mee ging, het een enorm leerrijke ervaring vond.”

Alle monitoren die al eens met ons mee gingen op vakantie, vonden het een enorm leerrijke ervaring Jan VAN SPEYBROECK papa van Katrien (30)

Concreet zijn de zeven gezinnen op zoek naar jongeren tussen 16 en 30 jaar die een studie in de sociale sector volgen. De monitoren werken telkens per twee vanaf het ontbijt tot na het avondeten. Daarna nemen de ouders het weer over en is er tijd voor ontspanning. “Het is de ideale manier om kennis te maken met deze doelgroep”, volgens Ania Lemmens. “Onze kinderen zijn heel sociaal. We vormen al jarenlang een hechte familie. De jongeren die met ons mee willen, kunnen de vakantieweek ook opnemen als stageplaats of vrijwilligerswerk.”

Geld inzamelen

“We nemen 14 jongeren mee op vakantie. Dat kost heel wat geld. Daarom organiseren we door het jaar verschillende activiteiten waarmee we geld inzamelen”, vertelt Jan Van Speybroeck. “Zo helpen we op Pukkelpop en wandelen we mee met de Dodentocht. Voor dit jaar is het geld er al. Hopelijk vinden we nu ook nog op tijd monitoren die met ons meewillen.”

Ook Annick Moons, mama van Glen Raymaekers (19), beaamt hoe fijn de vakantie samen met de monitoren is. “Ik ben er als een van de laatste bijgekomen. Toch heb ik lang getwijfeld om mij aan te melden. Gewoon uit angst en omdat ik de gezinnen niet kende. Maar het is één grote familie. We moeten maar naar elkaar kijken en we begrijpen elkaar. De monitoren die met ons meegaan op vakantie, zijn net onze eigen kinderen. Die ene week vakantie maakt ons jaar goed”, aldus Annick. “Daarom zijn we op zoek naar jeugd voor onze jeugd”, besluiten de gezinnen in koor.

De vakantie gaat dit jaar door in Middelkerke van 7 april tot 14 april. Meer info kan je krijgen bij Martine Dekelver, mede-organisator van de vakantie, op 0476/46.00.16

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws