© mgb

Tiszo wil homo’s vlotter bloed laten geven

Holebirechtenvereniging Tiszo heeft als jaarthema bloeddonatie gekozen. Ze krijgen daarvoor steun van Mister Gay Belgium-finalist Denley Blanchard, die als student biomedische weten-schappen al een eindwerk maakte rond bloeddonatie- en transfusie.

mgb

Door tijdens zijn campagne mensen aan te spreken over het niet voor de hand liggende thema, hoopt Denley het stigma rond bloeddonatie door homo’s weg te nemen. “Toen ik zelf bloed wou geven, kreeg ik te horen dat ik dat als holebi niet zomaar mag. Ik moet kunnen aantonen dat ik een jaar geen seks heb gehad omdat homo’s nog steeds als risicogroep beschouwd worden. Hoe kan ik dat bewijzen? En hoe weet je dat een hetero die bloed komt geven wel veilig seks heeft? Daarom pleit ik ervoor om meer te focussen op risicogedrag van een kandidaat-donor dan de geaardheid.”

Wim Raes van Tiszo pleit voor een soepeler wetsvoorstel naar het voorbeeld van Frankrijk. “Daar mag je als homo na vier maand zonder seksuele betrekkingen bloed geven, op voorwaarde dat je geregeld bloedtests aflegt. Ook in Nederland ligt een gelijkaardig voorstel op tafel. In België werd het levenslang verbod op doneren in april 2017 versoepeld naar twaalf maanden, maar dat is een versoepeling die er eigenlijk geen is. Want niemand gaat een jaar seks laten om bloed te mogen geven, terwijl er wel nood is aan donoren.”