luchtbeeld van de Dampoort
© Gentspoort

Rotonde Dampoort in Gent onderbroken tijdens paasvakantie, verkeer langs R40 kan wel voorbij 

Tijdens de paasvakantie is de rotonde aan de Dampoort onderbroken voor auto's. Dat betekent dat er geen verkeer kan passeren van de binnenstad richting Sint-Amandsberg en omgekeerd. Het verkeer kan wel nog langs de rotonde heen rijden via de R40. De werken zijn helemaal af in mei. 

De hele paasvakantie werkt het Agentschap Wegen en Verkeer aan de Dampoort in Gent en kan er geen auto- en busverkeer de rotonde dwarsen. De werken aan het drukste verkeersknooppunt van de stad begonnen al in 2021 en gaan nu een definitieve fase in.

Een overzicht van de omleidingen vanaf 2 april tot het einde van de paasvakantie: 

De aannemer zal aansluitingen aanleggen om de nieuwe wegen met bestaande straten te verbinden. De volledige breedte van de weg is nodig voor de werken. Ter hoogte van de Zwaaikom gaat de Dampoort dicht. Fietsers en voetgangers kunnen er wel nog voorbij. 

Auto's en bussen die van de stad naar Sint-Amandsberg willen (en omgekeerd), zullen moeten omrijden via de R4, de E17 en de Brusselsesteenweg. De Lijn heeft een alternatieve dienstregeling ingesteld. 

Vlot verkeer vanaf midden mei

Na de paasvakantie moet de grootste verkeershinder voorbij zijn. Er volgen dan enkel nog kleine werken om de heraanleg af te ronden. Het gaat onder meer over het installeren van verkeerseilanden, de aanleg van fiets- en voetpaden en de plaatsing van verkeersborden. 

De eindfase is in zicht. Na 15 april wordt er ook enkel nog buiten de spitsuren gewerkt om de hinder te beperken. De werken zijn helemaal af midden mei. Het is de bedoeling dat het verkeer er dan vlot verloopt. 

Op naar de volgende werf

De Dampoort zal in de toekomst nog veranderen. Vanaf de zomer volgend jaar zal er minder verkeer passeren. Dan opent de Verapazbrug over het Handelsdok en komt er zo een vlottere verbinding tussen de stadsring en de R4 die de Dampoort fors zal ontlasten. 

Er starten over 3 jaar nog ingrijpende werken. De hele stad wordt hertekend en er komen ook nieuwe tramlijnen. De stadsring aan de Dampoort zal een stuk autoluw worden, er komt ook een enorme tunnel waardoor het doorgaand verkeer ondergronds gaat. 

Meest gelezen