Hier ligt de grootste sigaar ter wereld, alleen weet het Guinness Book of Records het nog altijd niet

© IF

Vijfentwintig jaar geleden werd de grootste sigaar ter wereld gerold in Onkerzele bij Geraardsbergen. Sinds 1996 ligt de sigaar in de inkomhal van het pijp- en tabaksmuseum, waar zondag de verjaardag van het pronkstuk werd gevierd met taart.

Mattias Goossens

De sigaar werd zondagvoormiddag niet aangestoken, wel de kaarsjes op de chocoladen verjaardagstaart van bakkerij WIM. “Een trekje van deze sigaar zou je zeven volle pampers opleveren”, lacht Pieter Pools. De huidige belleman van Geraardsbergen was vijfentwintig jaar geleden een van de achttien rollers van de grootste sigaar ter wereld. “Een stunt van het plaatselijke Botermelkcomité tijdens de toenmalige Botermelkfeesten. Destijds lag de grootste sigaar ter wereld in Nederland, maar wij hebben het record verpulverd.”

Toch is de gigantische sigaar — 6,34 meter lang, een diameter van 47 centimeter en 397 kilo zwaar — nooit in het Guinness Book Of Records gekomen. “Dat bleek niet zo simpel. Nochtans zijn we er zeker van dat dit de grootste sigaar ter wereld is ook al krijgen we het niet officieel bevestigd.”

In Onkerzele lag de sigaar eerst in een plaatselijke abdij, maar na verloop van tijd verhuisde ze telkens door plaatsgebrek van het gemeentelijk depot naar de koeienstal waar ze gerold werd, tot in een basisschool. Oprichter van het pijp- en tabaksmuseum Richard Thiron hoorde van de problemen en stelde voor om de sigaar naar Sint-Niklaas te brengen. Dat gebeurde met een vrachtwagen waar de sigaar diagonaal net in paste, en met elf man werd de sigaar uit de laadbak het museum in gedragen, waar ze nu nog steeds ligt. “De sigaar is hét pronkstuk van het museum”, zegt voorzitter van het museum en Richards jongste zoon Bart Thiron. “Tien jaar geleden hebben we de sigaar al een keer laten restaureren door een Cubaanse sigarenroller die speciaal daarvoor werd overgevlogen. Hij wist niet wat hij zag. Twee weken lang werkte hij aan de sigaar om deze in ere te herstellen. Daarvoor gebruikte hij zevenhonderd tabaksbladen, goed voor vijfenvijftig kilo. Want deze sigaar bestaat wel degelijk volledig uit tabak.”

Naar aanleiding van de vijfentwintigste verjaardag startte het museum opnieuw met een aanvraag voor een plaatsje het Guinness Book. “Dat verloopt moeizaam”, zucht Thiron. “Het probleem is dat we een origineel registratiedocument moeten terugvinden, en dat is een moeilijke zoektocht. Wie daar informatie over heeft, mag ons altijd contacteren. Daarnaast kregen we van de Botermelkgilde vijf labels van sigarenkisten aangeboden die dateren uit 1920. Ze krijgen een mooi plaatsje in de collectie, vlakbij de sigaar.”

Het museum in de Regentiestraat 29 is elke eerste en derde zondag van de maand geopend van 10 tot 13 uur.