© BELGA

130.452.532 euro aan geldboetes voor ontkleuren en doorverkopen rode huisbrandolie in Limburg

Vijf jaar, een geldboete van 21.427.323 euro en een beroeps- en koopmansverbod van tien jaar. Dat is de straf voor de Genkse M. S. (40) die samen met zijn broer maar liefst 7,1 miljoen liter rode brandstof ontkleurde en doorverkocht via tankstations in onder andere Hechtel-Eksel, Genk, Zwartberg, Beringen en Maasmechelen. Ze ontdoken zo 1,6 miljoen euro aan accijnzen en BTW. Bij het miljoenenhandeltje stonden nog dertien andere personen voor de rechter waaronder de ex-president van de Hells Angels, die samen met een andere beklaagde geniet van de vrijspraak. Voor alle overige betrokkenen samen sprak de rechter buiten gevangenisstraffen maar liefst 130.452.532 euro aan geldboetes uit.

In het voorjaar van 2012 ging Genkenaar M. S. van start met zijn lepe handel waarbij het maken van woekerwinsten het grootste doel was. Samen met zijn broer hield hij zich bezig met de ontkleuring van goedkope rode huisbrandolie. De kleurstof werd uit het goedje gehaald door de vloeistoffen te mengen met het ontkleuringspoeder Torsil. Zo werd de rode olie omgezet in glasheldere diesel, die tegen de marktprijzen doorverkocht kon worden via verschillende tankstations. Vrachtwagenchauffeurs konden zo hun tientonner voltanken en draaiende te houden. De accijnzen die de Genkenaars met Turkse origine hierdoor ontliepen, staken ze in eigen zakken. In totaal gaat het om 1,6 miljoen euro en een winst van zo’n 4,4 miljoen euro.

Sterfhuisconstructies

In het buitenland kochten de twee broers in totaal 244.600 kilogram ontkleuringsmiddel aan waarmee ze in tweeënhalf jaar tijd maar liefst 7,1 miljoen liter diesel produceerden. Op papier werd de huisbrandolie via aan frauduleus systeem aan de hand van valse facturen doorverkocht aan buitenlandse bedrijven maar in werkelijkheid kwam de witte diesel op onze zwarte markt terecht. Om de politie te snel af te zijn, bedachten de broers een plannetje om onder de radar te blijven. Het ontkleuringspoeder werd verstopt in geheime loodsen in onder andere Houthalen-Helchteren. Verder werden stromannen ingezet om de fiscale schuldenbergen als sneeuw voor de zon te laten verdwijnen door het opstellen van sterfhuisconstructies. Hierbij werd het overgebleven geld van de vennootschappen waarin alles geregeld werd keer op keer doorgesluisd naar een splinternieuwe firma waardoor de Genkenaars zonder verpinken hun handeltje verder konden zetten. Zo werden er in totaal buiten de broers nog dertien andere personen en vijf bedrijven bij de zaak betrokken. Twee beklaagden, waaronder de ex-president van de Hells Angels, kregen de vrijspraak.

Motorbrigade

Vooraleer het handeltje in 2015 door de politie werd opgedoekt, kwam de ontkleuringspraktijk op 28 januari 2013 al in het vizier van de opsporingsdiensten. De motorbrigade van Douane & Accijnzen controleerde per toeval een vrachtwagen. De brandstoftank van deze tientonner was gevuld met 420 liter rode gasolie, getankt in een tankstation in Genk. Tijdens een huiszoeking twee weken later, werd opnieuw een vaststelling gedaan toen een Roemeense chauffeur zijn vrachtwagen voltankte met deze ontkleurde brandstof. Toch konden de mannen nog enige tijd doorgaan met hun handel.

130 miljoen euro aan geldboetes

Dinsdag kwam er een half jaar na de eerste zitting waarin de zaak behandeld werd, uiteindelijk een uitspraak voor de Tongerse correctionele rechtbank. In zijn vonnis was de rechter niet mals voor de broers. Hij stuurde M. S. voor vijf jaar naar de gevangenis, waarbij tevens een onmiddellijke aanhouding bevolen werd aangezien de man momenteel in Turkije verblijft. Zijn broer werd voor vier jaar naar de cel gestuurd. De overige beklaagden werden veroordeeld tot celstraffen tussen zes en vierentwintig maanden. Vooral de geldboetes liepen zeer hoog op aangezien elke opgelegde boete vermenigvuldigd diende te worden met maar liefst vijf keer de ontdoken accijnzen. Dit wordt zo opgelegd door de wet. In totaal gaat het om een monsterbedrag van maar liefst 130 miljoen euro, te verdelen onder de veroordeelden afhankelijk van hun rol in de zaak. M. S. en zijn broer moeten elk al zo’n 21,4 miljoen ophoesten. Deze bedragen zullen hoogstwaarschijnlijk door deurwaarders geïnd worden. Wanneer de mannen de sommen niet kunnen betalen, moeten zij bovenop hun celstraf een maximale vervangende gevangenisstraf van drie maanden ondergaan.

Buiten de enorme geldboetes, werden voor de broers ook 4.092.581 euro en 308.040 euro aan winsten verbeurd verklaard. De burgerlijke partijen, waaronder verschillende curatoren, krijgen een totaalbedrag van 5,6 miljoen euro. Meester Bert Partoens, die de voorvluchtige M. S. bijstaat, wenste niet te reageren op het vonnis: “Het is natuurlijk een zeer zware straf maar ik heb mijn cliënt nog niet kunnen spreken. Of we hoger beroep aantekenen, staat niet vast.”

De diesel werd daarna ontdaan van de rode additieven om vervolgens tegen een hogere prijs verder verkocht te worden via een web van vennootschappen die verschillende tankstations beheerden in onder meer Hechtel-Eksel, Genk, Zwartberg, Beringen en Maasmechelen.

Wanneer de dienst Douane en Accijnzen hen op het spoor kwam en de betrapte vennootschap een boete oplegde, lieten de broers en hun stromannen de vennootschap failliet gaan en gingen verder met de dieselfraude in een andere vennootschap. Op drie jaar tijd ontkleurden ze in loodsen in Opglabbeek en Genk maar liefst 7.138.725 liter rode gasolie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer