COMMENTAAR. Het erge is dat er niet alleen bij de refs wrevel is. Ook bij de clubs heerst onvrede

© Photo News

Er leeft grote onvrede bij de refs. Het is de vraag of het ontslag van Johan Verbist als scheidsrechtersbaas die wrevel zal uitvlakken. Wij geloven van niet. De situatie met Verbist als chef van de refs was onwerkbaar geworden, maar dat was niet de schuld van ­Verbist. De komst van de gewezen Engelse topref David ­Elleray en zijn rechterhand, de Fransman ­Bertrand Layec, als adviseurs, zorgde al snel voor onrust. Het boterde niet met Verbist. Er werden ­beslissingen genomen waar hij inspraak, noch ­inzage in had. Zoals de aanstelling van zeven vaste refs en twaalf assistenten voor Play-off 1. Die werden door Elleray aangeduid, niet door Verbist. Wat in het bondsgebouw de zure oprisping opleverde dat “externe adviseurs toch nooit zulke beleidsbeslissingen mogen nemen”. Alsof een ­auditbureau ­eigenhandig een bedrijf reorganiseert en strategische beslissingen neemt. De ­brave Verbist liet het gebeuren.

Ludo Vandewalle

Resultaat is dat onze toprefs in twee kampen verdeeld raakten. Het ene kamp respecteerde Verbist als een keurige heer van stand. ­Iemand die onafhankelijkheid heel hoog in het vaandel draagt. Het andere kamp ­nestelde zich in het zog van Frank De Bleeckere, de gewezen topscheidsrechter die in 2015 door de bond werd ontslagen en in 2017 als technisch adviseur weer werd opgevist. De Bleeckere verzorgt zijn PR beter dan Verbist en werd steeds meer als nieuwe baas naar voren geschoven. Wat de onderlinge ­verdeeldheid in de hand werkte.

Het resulteerde in een bashing van Verbist, die ­elke fout van een ref in zijn schoenen kreeg geschoven. Er werd van de andere kant luidop ­gelachen toen bleek dat De Bleeckere in zijn ­powerpoint­presentatie enkele uitzonderingen op de nieuwe ­regel van het handspel was vergeten te vermelden. Met de onterechte strafschop voor RC Genk tegen Club Brugge (handspel Mechele) tot gevolg.

Het erge is dat niet alleen bij de refs wrevel heerst. Ook bij de clubs. Het zit hen hoog dat Charleroi­directeur Mehdi Bayat en Club ­Brugge-voorzitter Bart Verhaeghe in hun ­hoedanigheid van bonds­bestuurders al langer op de hoogte zijn van de hervorming van het ­Referee Department. Dat terwijl de andere clubleiders de inhoud van de op de til staande hervorming pas morgen zullen vernemen.

Verdeeldheid, onenigheid, beschuldigingen... Zo gaan we er echt niet komen. Benieuwd of het nieuwe plan de fundamentele problemen van een van de ­pijlers van het edele balspel oplost en niet alleen enkele poppetjes verplaatst.

Keuze van de redactie

Video