Zelfs de amputatie van zijn been kan Ewoud niet afstoppen: “Ik blijf dromen van Olympische Spelen in 2020”

© dvp

Wielrenner Ewoud Vromant (34) verloor in 2013 zijn been, maar eens een sportman, altijd een sportman. Vandaag jaagt hij zijn olympische droom na en mikt hij volop op Tokio 2020. Van een krachttoer gesproken.

Pieter De Valkenaere

De Paralympische Spelen in Tokio 2020 lijken nog veraf, maar voor de atleten die hopen zich te kwalificeren is het nu al money time. Zo ook voor Ewoud Vromant uit Herzele, die alles in het werk stelt om zijn selectie in het wielrennen af te dwingen. Met dank aan enkele sterke prestaties in wereldbekerwedstrijden en het WK schopte hij het alvast tot de nationale selectie. Afgelopen weekend liet hij van zich spreken tijdens de hoog aangeschreven World Cup Para-cycling in Oostende. Vrijdag tijdens de tijdrit pakte hij brons en zondag zilver tijdens de wegrit. Hij werd nipt geklopt in de sprint.

“Dat is hoopgevend, maar biedt nog geen zekerheid voor deelname aan de Paralympische Spelen”, zegt hij. “De nationale selectie telt nu tien wielrenners en er is maar plaats voor zes in Tokio. Ik zal dus moeten blijven presteren op hoog niveau wil ik mijn selectie afdwingen.”

Fervent triatleet

Het zou een krachttoer zijn, want Ewoud draait nog maar enkele jaren mee in het paralympische circuit.

“In 2012 werd een tumor vastgesteld in mijn rechterbovenbeen”, zegt Ewoud, die in het verleden een fervent triatleet was. “Ik ben onmiddellijk gestart met een chemokuur, maar desondanks moest mijn been nog geen jaar later geamputeerd worden. Wat volgde, was een lange lijdensweg van revalideren, maar de hoop om ooit opnieuw aan sport te kunnen doen, heeft mij vooruit geholpen.”

Eerst gebruikte hij een prothese om mee te trainen in een atletiekclub. Met succes, want hij werd Belgisch kampioen op de 100 en 200 meter.

“Omdat ik met mijn korte stomp weinig kans maakte om een internationale rol van betekenis te spelen in de loopnummers, schakelde ik over naar het wielrennen. In het begin ging dat zeer moeizaam, want ik moet naast duwen op een pedaal ook een trekbeweging uitvoeren en voor de spieren is dat allerminst evident.”

De resultaten in het wielrennen bleven niet uit. Ewoud kroonde zich onder meer tot Belgisch kampioen op de weg (2017 en 2018) en pakte ook de nationale titel in het tijdrijden. Tijdens internationale wedstrijden liet hij al van zich spreken.

“Topmateriaal”

In het najagen van zijn droom vond hij een partner in het Zottegemse bedrijf Net IT, dat gespecialiseerd is in de ontwikkeling van business software. “Wij hebben Ewoud leren kennen toen we voor hem een website hebben gemaakt”, zegt mede-zaakvoerder Luc Van der Putten. “Onze steun is gegroeid naarmate zijn prestaties indrukwekkender werden. Zijn verhaal motiveert en past zo perfect binnen de filosofie van ons bedrijf. Toen hij ons zijn olympische droom toevertrouwde, hebben we niet getwijfeld. We ondersteunen hem waar we kunnen en als hoofdsponsor maken we dat hij over topmateriaal beschikt, want dat moet hij ondanks zijn nationale selectie zelf betalen.”