12.500 scholieren spijbelen voor het klimaat. En wat nu? “We kunnen niet blijven alternatieve straffen geven”

© BELGA

“Tot we verandering in het beleid zien” en “Minstens tot de volgende verkiezingen.” Na de succesvolle spijbelbetoging met 12.500 jongeren heeft initiatiefneemster Anuna De Wever gisteren de puntjes op de i gezet. “Let’s change the world.” Het onderwijs ziet dat toch anders: “We kunnen niet blijven alternatieve straffen geven.”

Jeroen Deblaere & Silke Remmery

Waar eindigt dit? 12.500 tieners, de jongsten 14 jaar oud, zijn gisternamiddag niet naar school geweest. En als het van initiatiefneemster Anuna De Wever afhangt, zal dat nog een tijdje blijven duren. “We willen duidelijke signalen dat klimaat als een prioriteit behandeld wordt, want dat is vandaag niet het geval. Daarom gaan we zeker nog door tot de ver­kiezingen in mei. Los van wie de macht heeft, willen we dan ambitie zien rond klimaat.”

LEES OOK. Ze waren met z’n 12.500 om te spijbelen voor het klimaat. Maar wat doen deze jongeren zelf om hun voetafdruk te verkleinen?

Verkiezingen in mei, examens in juni: dat kan voor veel rapporten een probleem worden. “Vorige week was duidelijk het aperitief”, zegt Lieven Boeve, topman van het katholiek onderwijs. “Jongeren zagen dat spijbelen voor het klimaat mogelijk was en zijn dat gisteren massaal beginnen te doen. Scholen zitten daar in een dubbele rol: je kan het wel positief vinden dat jongeren hun kritische zin ­tonen, tegelijk moet je spijbelen blijven afkeuren. Leerlingen kunnen immers maar burgerlijk on­gehoorzaam zijn als het verbod op spijbelen blijft. Ik denk wel dat de komende weken de sympathie voor de actie zal wegebben. Leerlingen hebben hun punt nu duidelijk kunnen maken, ze gaan nu ­beter op zoek naar alternatieve manieren om hun mening te uiten. Wanneer ze de komende weken systematisch lessen missen, zullen scholen harder gaan optreden, precies omdat ze het beste met de leerling voor hebben.”

Een gelijkaardig geluid bij het GO!-onderwijs: “Elke school gaat hier op haar eigen manier mee om. Maar wanneer het spijbelen blijft duren, treden in principe de normale mechanismen in werking”, zegt gedelegeerd bestuurder Raymonda Verdyck. “Wie vijf halve dagen mist, wordt opgevolgd door het CLB. Dan volgt een gesprek met de ouders.” Ook zij hebben heel wat vragen. Laat je je kind van 14 onbegeleid naar Brussel reizen? Hoe weet je zeker dat ze gaan betogen en geen kattenkwaad uitsteken? Gaan ze mee uit groepsdruk?”

“Andere vorm van acties”

“Eén middag, misschien twee, tot daar aan toe. Maar wat als dit langer blijft duren? “Ik blijf pleiten voor een ander moment voor die acties”, zegt onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V). “Ik weet dat spijbelen voor sommige jongeren geen invloed heeft op hun schoolprestaties, maar dat geldt ­helaas niet voor elke leerling.”

Een duidelijk geformuleerd eindpunt heeft de beweging niet. “We hebben woensdag op de Vlaamse regering een delegatie ontvangen en met hen enkele zaken besproken”, klinkt het op het kabinet van minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege (CD&V). “Ze hebben een plan voor ecologische fiscaliteit op tafel gelegd en dat zijn we nu aan het bestuderen. Er komt in februari ook een groot rondetafelgesprek met jongeren uit ­élke gemeente, beleidsmakers en specialisten. Ook daar zullen ze gehoord worden en kunnen we nieuwe maatregelen uitwerken.”

Anuna De Wever hoopt dat de steun van de jongeren blijft ­komen. “Ik ben elke week zenuwachtig voor de opkomst. Ik hoop dat het niet verwatert, maar we staan hier vandaag toch maar weer, hé.” En volgende week ook. “Met nog grotere luidsprekers.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer