zaterdag 20 april 2019 - Binnenland
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

 BELGA

Zelfs bij deze zomerse temperaturen geen redders op het strand

BlankenbergeDe thermometer gaat dit weekend naar 24 graden, de kust verwacht honderdduizenden toeristen en de snelwegen slibben al sinds vrijdagochtend dicht. Toch zal er op onze stranden geen enkele redder te bespeuren zijn.

Niet dat er geen redders voorhanden zijn. Blankenberge heeft er bijvoorbeeld het jaar rond zeven vast in dienst. “En ook andere kustgemeenten hebben een vaste hoofdredder met doorgaans nog wat extra personeel”, zegt Daphné Dumery, die voorzitter is van de Intercommunale Kustreddingsdienst.

Nog geen radio’s beschikbaar

In Blankenberge zou dat aantal ruim voldoende zijn om zeker één zwemzone te openen. Maar toch zie je er de volgende dagen geen rood op het strand. “Het is niet zo simpel als zeggen: ‘Kom, we beginnen er morgen mee’”, reageert hoofdredder Tom Cocle. “Er komt best wel wat voorbereiding kijken bij de start van een nieuw seizoen: er moeten uitkijktorens geplaatst worden, de boeien moeten ingegraven worden op het strand, het technisch materiaal moet na het onderhoud terug naar buiten uit de winterberging,... Elk jaar maken we onze planning op zodat we tegen 1 mei volledig rond zijn met die voorbereiding, wat ook dit jaar het geval zal zijn. Maar vandaag zijn we dat dus nog niet. We hebben zelfs nog niet eens alle nieuwe materiaal binnen en ook de licenties voor onze radio’s zijn er nog niet. Een reddingspost starten zonder communicatie zou zeer onverantwoord zijn. Wat natuurlijk jammer is met dit weer. We zouden maar al te graag al beginnen, maar het kan dus niet. En in andere gemeenten is dat niet anders.”

 Joris Herregods

Niet veilig genoeg

Dumery benadrukt ook dat het helemaal nog niet veilig is om al met reddingsposten te starten. “De zee is nog te koud. Het water is rond de negen graden. Dat is alleen voldoende om er even met de voeten in te gaan, maar niet om te zwemmen. Plaats je nu redders op het strand, dan wek je bij de bezoekers verkeerdelijk de indruk dat ze al veilig in zee kunnen zwemmen, wat dus helemaal het geval niet is. Het is niet verstandig om nu al zwemzones te openen.”

“De licenties voor onze radio’s zijn er nog niet. Een reddingspost starten zonder communicatie zou zeer onverantwoord zijn” Tom Cocle Hoofdredder blankenberge

Alleen al in Blankenberge verwachten ze dit weekend wel al vijfduizend mensen op het strand. En de voorbije dagen waren dat er ook al twee à drieduizend. “Mensen die er niet onbeveiligd zullen zitten”, zegt Tom Cocle. “Die indruk willen ook niet wekken. Als er iets aan de hand is, dan kan het noodnummer gebeld worden en rukken we uit, wat we eerder deze week bijvoorbeeld al deden toen er een drenkeling was.”

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws