© jhp

Zweden naturaliseert VUB-prof die ter dood is veroordeeld om executie te voorkomen

Zweden heeft de Iraanse professor Ahmadreza Djalali de Zweedse nationaliteit toegekend, in de hoop dat hiermee zijn executie in zijn thuisland kan worden vermeden. Dat bevestigt een woordvoerder van het Zweedse ministerie van Buitenlandse Zaken aan Sveriges Radio. Djalali gaf les aan het Karolinska instituut in Stockholm en was ook gastdocent aan de VUB in Brussel.

De wetenschapper werd in 2016 opgepakt in Iran op beschuldiging van spionage, waarvoor hij intussen ter dood is veroordeeld. Hij zou informatie hebben geleverd aan Israël, die later de moord op een aantal Iraanse atoomwetenschappers mogelijk maakte. Eind vorig jaar heeft het Iraanse hooggerechtshof de doodstraf nog bevestigd. Volgens het openbaar ministerie heeft Djalali bekend vertegenwoordigers van de Israëlische inlichtingendienst te hebben ontmoet.

Maar critici spreken over een schijnproces.

Zweden heeft de man nu de Zweedse nationaliteit toegekend. “We zetten onze diplomatieke inspanningen voort en vragen consulaire bijstand voor onze landgenoot”, aldus een woordvoerder van Buitenlandse Zaken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER