Onderzoek geopend naar mogelijke privacyschendingen DeepSeek
© REUTERS
Er is een onderzoek geopend naar het Chinese AI-model DeepSeek wegens mogelijke inbreuken op de Europese gegevensbeschermingsregels (AVG of ook wel GDPR) na een klacht van Testaankoop. Dat heeft de consumentenorganisatie donderdag laten weten.
Uit een analyse van Testaankoop blijkt dat DeepSeek het niet zo nauw zou nemen met de Europese privacyregels. Een grote hoeveelheid persoonlijke gegevens wordt opgeslagen op servers in China, stelt de organisatie. Een klacht daarover bij de Belgische Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) werd donderdag ontvankelijk verklaard en doorgestuurd naar de geschillencommissie. Die besloot de zaak na een analyse toe te vertrouwen aan de Inspectiedienst voor een onderzoek.
“We zijn blij met de snelheid waarmee onze Gegevensbeschermingsautoriteit heeft gereageerd in deze zaak. De bescherming van en controle over onze persoonsgegevens is een van onze meest fundamentele rechten”, reageert Laura Clays, woordvoerder van Testaankoop.
Na klachten in Italië en België diende ook de Portugese zusterorganisatie van Testaankoop (Deco Proteste) een klacht in bij de Portugese Gegevensbeschermingsautoriteit tegen DeepSeek. Ook in Italië is ondertussen al een onderzoek geopend.
De lancering van DeepSeek veroorzaakte deze week opschudding in de AI-wereld. Het taalmodel zou even performant, maar ook kostenefficiënter en energiezuiniger zijn dan bijvoorbeeld het populaire ChatGPT van de Amerikaanse concurrent OpenAI. De app werd meteen populair: in tegenstelling tot ChatGPT is DeepSeek volledig gratis te gebruiken.