© ATV

Mobiel labo zal op Tomorrowland twee weekends lang inbeslaggenomen drugs testen: “Hierdoor kunnen levens gered worden”

Op Tomorrowland zal een mobiel laboratorium van het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie twee weekends lang alle inbeslaggenomen drugs testen. Zo kan sneller gewaarschuwd worden voor gevaarlijke tabletten, kristallen of poeders.

Greg Van Roosbroeck

Concreet gaat het om een containerruimte van 6 op 2,5 meter, waar vier tot zes onderzoekers van het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC) alle door het parket inbeslaggenomen drugs aan een test onderwerpen. Als blijkt dat de drugs gevaarlijke stoffen bevatten, wordt de festivalbezoeker meteen op de hoogte gebracht. Dat kan via de geijkte socialemediakanalen of met boodschappen op de schermen die op het terrein staan.

Het NICC onderzoekt de inbeslaggenomen drugs op onze Belgische festivals al jaren. Alleen moeten de drugs daarvoor wel in het laboratorium in Neder-Over-Heembeek geraken, en dat kost tijd. Tijd die gewonnen wordt als op het terrein al een laboratorium op wandelafstand staat.

Het mobiele labo op Extrema Outdoor.© Bart Borgerhoff

Ook zo’n mobiel labo kan xtc-tabletten, poeders en kristallen controleren. In het geval van xtc-tabletten, misschien wel de meest gebruikte drug op dancefestivals, wordt elke pil gedetailleerd gewogen, gemeten en gefotografeerd. Vervolgens wordt de tablet fijngemalen voor een eerste analyse van de stoffen. Een paar minuten later al weten ze in het labo of een tablet veel of weinig MDMA bevat, de werkzame stof van xtc, en of er andere gevaarlijke stoffen aanwezig zijn.

Schatting

Toch kan zo’n kleine mobiele testruimte niet alles controleren. “Het blijft een screening en een schatting”, waarschuwt Natalie Meert, forensisch deskundige van het NICC. “Om de exacte dosisbepaling te weten, hebben we nog altijd een geavanceerde analyse in een groot laboratorium nodig. Ook zijn tabletten met een lage dosis ter plaatse veel moeilijker op te pikken.” Ook kunnen de mengsels van verschillende drugs in een en dezelfde pil niet altijd worden getraceerd.

“Om de exacte dosisbepaling te weten, hebben we nog altijd een geavanceerde analyse in een groot laboratorium nodig”

Natalie Meert

Forensisch deskundige NICC

Het mobiele labo van het NICC werd vorig jaar een eerste keer geïnstalleerd op dancefestival Extrema Outdoor in het Limburgse Houthalen-Helchteren. Het voorbije weekend stond het daar opnieuw. Vrijdagavond werd al meteen een eerste waarschuwing uitgestuurd. Zaterdag werden nog eens vijf pillen met een zeer hoge dosis MDMA gemeld. Veel festivalorganisatoren zijn vragende partij voor zo’n labo. Maar dat vergt organisatie en mankracht van het NICC naast de taken die het ook nog heeft, zoals het ontmantelen van clandestiene drugsproductieplaatsen.

© Bart Borgerhoff

Bij Tomorrowland, dat vorig jaar reeds een mobiel laboratorium van de civiele bescherming ter beschikking had, zijn ze tevreden dat ze beroep kunnen doen op de expertise van het NICC. Vorige zomer nog overleden twee festivalgangers door druggebruik. “Door de testing van inbeslaggenomen drugs kunnen levens gered worden”, zegt woordvoerster Debby Wilmssen. “Dankzij het earlywarningsysteem worden gebruikers snel geïnformeerd en kunnen ze de dosering aanpassen of beslissen om het goedje niet te gebruiken.” Wilmssen laat weten dat ook via de applicatie van Tomorrowland gewaarschuwd zal worden.

“Dankzij het earlywarningsysteem worden gebruikers snel geïnformeerd”

Debby Wilmssen

Woordvoerster Tomorrowland

Het mobiel laboratorium van het NICC werkt alleen met inbeslaggenomen drugs. Festivalbezoekers zullen drugs op geen enkele manier zelf kunnen laten testen.

Twee fans van de Duitse producer en dj Paul Kalkbrenner, die op zondag de editie mocht afsluiten.© Bart Borgerhoff

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen