© X - AT5

Klimaatactivisten Extinction Rebellion blokkeren snelweg in Amsterdam

Demonstranten van actiegroep Extinction Rebellion (XR) zijn zaterdag iets na 12.00 uur de snelweg A10 ter hoogte van het voormalige ING-kantoor in Amsterdam opgelopen. De politie beëindigde ongeveer anderhalf uur later de blokkade. Er waren ongeveer honderd demonstranten, sommigen van hen zijn uitgedost in oranje. Nederland viert zaterdag namelijk Koningsdag, of de verjaardag van koning Willem-Alexander.

blg

De actiegroep eist dat ING onmiddellijk stopt met het financieren van de fossiele industrie. De Amsterdamse driehoek (burgemeester, politie en justitie) noemde de blokkade op Koningsdag vooraf onverantwoordelijk en heeft de actie verboden.

Verder hebben ook een dertigtal pro-Palestijnse actievoerders de Piet Heinkade in Amsterdam, aan de IJhaven, deels geblokkeerd. Ze zitten op de grond op de weg met Palestijnse vlaggen en roepen leuzen tegen de oorlog en tegen koning Willem-Alexander. Ook dit protest werd beëindigd.

Een groep Oranjefans in een bus die niet verder kon door de blokkade zette harde muziek aan pal naast de demonstratie. De actievoerders riepen daar hun leuzen doorheen. Een aantal mensen raakte kort slaags met elkaar, maar de politie haalde hen uit elkaar.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER