wielrennen

Jasper Philipsen past voor de Ronde van Vlaanderen

© belga

Jasper Philipsen, twee weken geleden winnaar van Milaan-Sanremo, neemt zondag niet deel aan de Ronde van Vlaanderen. Dat bevestigt zijn team Alpecin-Deceuninck. Philipsen gaat zich focussen op Parijs-Roubaix.

loa, blg

Verwacht Philipsen zondag niet als schaduwkopman: wereldkampioen Mathieu van der Poel zal in de Ronde van Vlaanderen de enige speerpunt zijn van Alpecin-Deceuninck. Volgende week woensdag rijdt Philipsen de Scheldeprijs en de zondag daarop, op 7 april, waagt hij opnieuw zijn kans in Parijs-Roubaix. De Belg werd vorig jaar tweede in de kasseiklassieker, na zijn kopman Van der Poel en voor Wout Van Aert. Die laatste had eerder al een streep moeten maken over het voorjaar door een zware valpartij en meerdere breuken in Dwars door Vlaanderen. Gianni Vermeersch van Alpecin-Deceuninck is overigens wel fit geraakt na de valpartij en rijdt zondag wel mee.

Zonder Van Aert en ook zonder Philipsen blijven er nog weinig kanshebbers over voor de Ronde van Vlaanderen. Van der Poel is meer dan ooit topfavoriet. De 29-jarige Nederlander deed in vijf deelnames nooit slechter dan een vierde plaats en stond de voorbije vier edities twee keer als winnaar (2020, 2022) en twee keer als tweede (2021, 2023) op het podium.

Wie wel nog meedoet is de Deense ex-wereldkampioen Mads Pedersen (Lidl-Trek), die in Gent-Wevelgem te sterk was voor Van der Poel, maar die in Dwars door Vlaanderen samen met Van Aert tegen de vlakte ging. Het valt nog af te wachten of hij hinder ondervindt van die valpartij. Bovendien verloor Pedersen in de valpartij ook zijn meesterknecht Jasper Stuyven. Bij Visma | Lease a Bike zal de Amerikaan Matteo Jorgenson, woensdag winnaar in Dwars door Vlaanderen, de kopman zijn, met ook Tiesj Benoot en Dylan van Baarle als ijzers in het vuur.

Soudal - Quick-Step, dat aan een heel zwak voorjaar bezig is, rekent op Kasper Asgreen, winnaar in 2021, en op Julian Alaphilippe. UNO-X en EF Education hebben met Alexander Kristoff (2015) en Alberto Bettiol (2019) eveneens een ex-winnaar in de rangen. Tim Wellens (UAE Emirates), Stefan Kung (Groupama-FDJ), Matej Mohoric (Bahrain Victorious), Oier Lazkano (Movistar) en Jonathan Milan (Lidl-Trek) zijn andere podiumkandidaten. Lotto Dstny hoopt na het wegvallen van Arnaud De Lie en Florian Vermeersch dat Victor Campenaerts, Alec Segaert of Brent Van Moer iets kunnen betekenen.

Als Van der Poel zijn favorietenrol waarmaakt, wordt hij na Achiel Buysse, Fiorenzo Magni, Eric Leman, Johan Museeuw, Tom Boonen en Fabian Cancellara de zevende renner die de Ronde drie keer wint. Magni is tot nu de enige die dat drie keer op rij deed.