justitie

Man die juf Mieke om het leven bracht, wordt geïnterneerd

Themabeeld.© Raymond Lemmens

De raadkamer in Turnhout heeft beslist om Gunter U., de man die juf Mieke uit Noorderwijk in 2020 met 101 messteken om het leven bracht, te interneren. Dat gebeurde op basis van de kwalificatie moord en niet doodslag.

bvdl

Het college van deskundigen oordeelde eerder al dat de man ontoerekeningsvatbaar was. Zowel de verdediging van U. als de nabestaanden verzetten zich niet tot een internering. Er was enkel nog wat discussie op basis van welke tenlastelegging de dader zou worden geïnterneerd: voor doodslag of voor moord. De raadkamer besliste vrijdag om de man toch te interneren voor moord.

De verdediging is tevreden met deze beslissing. “De voorzitter van de raadkamer heeft geoordeeld dat U. juf Mieke heeft gedood met voorbedachten rade en niet in een opwelling”, zegt meester Kristel Jansens, de advocate van de nabestaanden van Mieke Verlinden. “Deze kwalificatie was voor ons heel belangrijk.”

Enkele familieleden en nabestaanden van de vermoorde Mieke Verlinden waren vrijdagochtend aanwezig om naar de beschikking van de raadkamer te komen luisteren. Weduwnaar Michel Peeters was niet aanwezig. Gunter U. zelf wenste vanuit de gevangenis niet te worden overgebracht naar het gerechtsgebouw in Turnhout.

De verdediging van U. kan nog wel beroep aantekenen tegen de beschikking van de raadkamer.

De 59-jarige schooljuf Maria ‘Mieke’ Verlinden werd op 10 november 2020 dood aangetroffen in haar woning in Noorderwijk (Herentals), met maar liefst 101 messteken. Gunter U., een voormalige leerling van juf Mieke, werd pas anderhalf jaar later gearresteerd. Hij kreeg gewetenswroeging na een emotionele oproep van de echtgenoot van juf Mieke. Ook zijn DNA bleek te matchen met dat van de bloedsporen.