ultralopen

Geen wereldrecord voor Matthieu Bonne, ultrasporter in ziekenhuis met longproblemen

Matthieu Bonne© fvv

Door de hevige wind heeft ultrasporter Matthieu Bonne vrijdagmorgen beslist zijn wereldrecordpoging op te geven. Hij moest naar het ziekenhuis met problemen aan de luchtwegen en de longen. Dat betekent dat hij zijn poging moest staken om in zes dagen 1.038 kilometer te lopen.

fee

“Na een ongelijke strijd van meer dan 24 uur met hevige rukwinden heeft Matthieu deze ochtend rond 7.50 uur beslist om zijn wereldrecordpoging op te geven. Het team besliste om Matthieu een korte medische check-up te laten doen in het ziekenhuis”, klonk het vrijdagmorgen. Zijn doel was 1.038 kilometer afwerken in zes dagen. Oftewel: vier marathons van ruim 42 kilometer per dag.

De West-Vlaming was donderdag nog goed op schema om het wereldrecord te verbreken. “Hij ondervond vooral ’s nachts lichte hallucinaties, maar is over het algemeen nog heel helder en het team slaagt er goed in met hem te overleggen over de planning en verzorging.”

Hevige rukwinden speelden Bonne uiteindelijk donderdagnacht parten en hij moest vrijdag opgeven. De artsen willen hem nu een nacht in het ziekenhuis houden voor observatie. “Door de koude wind heeft Matthieu vooral veel last van zijn luchtwegen en zijn longen. Er worden op dit moment verdere onderzoeken gedaan. De gezondheid van Matthieu komt nu op de eerste plaats”, klinkt het vrijdagmiddag bij zijn team. “Of er ooit een nieuwe aanval op het wereldrecord komt zal de toekomst moeten uitwijzen.”

“Moordend”

“Het is waarschijnlijk de moeilijkste uitdaging die ik ooit aanging”, zei Bonne eerder over zijn nieuwe recordpoging. “Ik weet dat het bijna onmogelijk is om dit record te breken. Maar als ik één ding graag doe, is dat het onmogelijke mogelijk maken. Dat heb ik in het verleden al bewezen.”

Om zijn doel te halen, moest hij gemiddeld 173 kilometer of 432,5 rondjes rond een atletiekpiste per dag afleggen, zes dagen lang. Het huidige wereldrecord staat op naam van de Griekse ultraloper Yiannis Kouros en dateert van 2005. Om het mogelijke wereldrecord te kunnen laten erkennen, moest het een officiële wedstrijd organiseren. Naast Bonne liepen nog drie sporters mee op de atletiekpiste Molenkouter in Merelbeke bij Gent. Twee van hen zetten hun strijd voort.

De eerste anderhalve dag liep Bonne telkens blokken van vijf uur met tien minuten rust. Maandagavond sliep hij voor het eerst twee uur om daarna verder te lopen. “De combinatie van fysiek afzien en weinig slapen is moordend”, zei zijn manager Mathias Lievens. “Na een tijdje begin je te hallucineren, dat is onvermijdelijk. Daar moet je je doorheen vechten.”

Zijn team vreesde vooral de regen. Ook voeding is levensbelangrijk. “Als hij een hongerklop krijgt, is het te laat. We hebben een schema opgesteld wanneer hij moet eten. Met sportvoeding, maar ook pasta, pannenkoeken en sandwiches met smeerkaas.” Maar uiteindelijk deed de wind hem de das om.

Redder in Brugge

In het verleden beklom de avonturier al de Alpentoppen van de Mont Blanc, de Matterhorn en de Eiger. Hij liep ook de loodzware meerdaagse wedstrijd Marathon des Sables uit. Al zwemmend wist hij het kanaal tussen Engeland en Frankrijk over te steken en de Belgische kustlijn af te zwemmen. In 2022 werkte hij nog acht triatlons af in acht dagen tijd op acht Canarische Eilanden. Vorig jaar fietste hij 3.619,72 kilometer in zeven dagen, ook dat was een wereldrecord. Bonne maakte ook zijn opwachting in het VRT-programma Kamp Waes.

In het dagelijkse leven is Bonne redder in zwembadcomplex Lago Brugge Olympia.

Matthieu Bonne breekt wereldrecord fietsen in zeven dagen - video 27 maart 2023