© Sven Dillen

Winterland is voor 100.000 euro aan materiaal kwijt na brand

In de uitgebrande Philips-fabriekshal lag ook materiaal van Winterland opgeslagen. “Al ons decoratiemateriaal, zoals de verlichting, maar ook een aantal houten chalets, zijn in de vlammen opgegaan,” zegt organisator Maurice Schoenmaeckers, die de totale schade raamt op meer dan 100.000 euro. Toch komt de organisatie van Winterland, dat op 18 november start, niet in het gedrang. “Zoals eerder gepland starten we donderdag met de opbouw”, zegt Schoenmaeckers.

Koen SNOEKX

Zaterdagavond rond half elf kreeg Winterland-organisator Maurice Schoenmaeckers een telefoontje dat er brand was uitgebroken in de Philipshallen, waar Winterland al zo’n drie jaar een ruimte van zo’n 700 m² gebruikt voor de opslag van materiaal. “Toen ik ter plaatse kwam, werd meteen duidelijk dat al ons materiaal verloren was”, zegt Schoenmaeckers. “In de hallen hadden we voornamelijk decoratiemateriaal opgeslagen: al ons verlichtingsmateriaal, zoals bijvoorbeeld guirlandes, maar ook vier grote en een aantal kleine nepkerstbomen. Daarnaast lagen er ook een aantal houten chalets. Van al dat materiaal schiet er niks meer over.” Schoenmaeckers schat de totale waarde van het materiaal dat in de vlammen opging op meer dan 100.000 euro. “Gelukkig zijn we hiervoor verzekerd.”

Opbouw

Toch benadrukte Schoenmaeckers gisteren dat de organisatie van Winterland - de start van de tiende editie staat gepland voor 18 november - in geen geval in het gedrang komt. “We hebben ondertussen al contact gehad met de leveranciers van het materiaal dat vernield is en zij verzekeren ons dat ze tijdig nieuw materiaal kunnen leveren. Zo liet de firma MK Illumination uit Oostenrijk, die onze kerstverlichting levert, al weten dat ze ons zeker uit de nood kunnen helpen. Daarnaast huren we ook heel wat materiaal voor Winterland, zoals de tenten en de ijspiste, en worden de meeste chalets geleverd door de standhouders.”

Volgens Schoenmaeckers loopt de opbouw van Winterland dan ook geen vertraging op. “Zoals eerder gepland starten we donderdag met voorbereidingswerken en beginnen we op maandag 30 oktober met de effectieve opbouw.”

Kwaad opzet?

Zondagavond was er nog altijd geen duidelijkheid over de oorzaak van de brand. Of er mogelijk kwaad opzet in het spel is? “Niets wijst in die richting”, zegt Schoenmaeckers. “We hebben een verklaring afgelegd bij de politie en zullen het onderzoek afwachten.”

Schoenmaeckers ligt al een tijdje overhoop met de Nederlandse evenementenorganisator René Duursma. Die laatste stapte naar de rechter in Hasselt omdat hij van oordeel is dat de aanbestedingsprocedure rond de concessie van Winterland niet werd nageleefd. Tegelijkertijd ondernam Duursma in Nederland gerechtelijke stappen omdat ook de concessie van Magisch Maastricht volgens hem niet volgens het boekje verliep en onterecht in handen is gekomen van Stichting Winterevents, volgens Duursma gerund door twee stromannen van Schoenmaeckers. Vorige week nog besliste de rechter in Nederland dat er geen strafrechtelijk onderzoek komt naar Magisch Maastricht.