Direct naar artikelinhoud

Er wordt zo veel gerookt in Netflixseries dat de anti-rooklobby zich zorgen maakt

Uit onderzoek zou blijken dat in Netflixseries meer wordt gerookt dan in reguliere programma's.

Uit Stranger Things.Beeld Netflix

In series van streamingdiensten wordt meer gerookt dan in proramma's van traditionele tv-zenders, blijkt uit een onderzoek van de Amerikaanse antitabaksorganisatie Truth Initiative. De organisatie vreest dat roken zo genormaliseerd of zelfs aantrekkelijk gemaakt wordt voor jonge kijkers. Series die Netflix zelf geproduceerd heeft, zoals Stranger Things, Orange is the New Black en House of Cards, zouden de grootste boosdoeners zijn.

Truth Initiative keek onder meer naar de veertien series die het populairst zijn onder 14 tot 25-jarigen. Hoewel slechts de helft van die series op Netflix verschijnt, kwamen meer dan driehonderd van de bijna vijfhonderd getelde 'tabaksincidenten' uit Netflixseries.

Geen afspraken met adverteerders

Dat verbaast film- en televisiewetenschapper Dan Hassler-Forest van de Universiteit Utrecht niet. Traditionele Amerikaanse tv-series als The Big Bang Theory zijn van oudsher aan de brave kant, als gevolg van overkoepelende afspraken van tv-zenders en de invloed van adverteerders.

Streamingdiensten als HBO en Netflix zijn niet gebonden aan zulke afspraken of adverteerders en deinzen dus niet terug voor eventueel bezwaarlijke scènes. Netflixseries hebben bovendien grotere budgetten en kunnen daarom makkelijker gesitueerd zijn in het verleden (Stranger Things), het Witte Huis (House of Cards) of een gevangenis (Orange is the New Black).

Roken als logische invulling

Volgens Hassler-Forest probeert Stranger Things de jaren tachtig uit Amerikaanse films van die tijd tot leven te wekken, 'en daar werd nu eenmaal veel in gerookt'. Orange is the New Black gaat over gevangenen die weinig te doen hebben. 'Dan is roken ook een logische invulling.'

Truth Initiative onderstreept het gevaar van de Netflixsigaret met een onderzoek dat aantoont dat jongeren die worden blootgesteld aan 'tabaksbeelden', twee keer zoveel kans lopen zelf te gaan roken. De Britse krant The Guardian wijst echter op onderzoek uit 2011, dat aantoont dat kijken naar roken alleen rokers aanzet tot imitatiegedrag.

Volgens Hassler Forest is het vrijwel onmogelijk de invloed van roken of geweld op tv wetenschappelijk aan te tonen. Wel acht hij het aannemelijk 'dat roken onder jongeren normaler wordt door veelvuldig gepaf in hun lievelingsserie op Netflix'.

Het is aannemelijk dat roken onder jongeren normaler wordt door veelvuldig gepaf in hun lievelingsserie op Netflix
Film- en televisiewetenschapper Dan Hassler-Forest