Direct naar artikelinhoud

Boko Haram laat bijna alle ontvoerde schoolmeisjes vrij: uitgeput maar ongedeerd rennen ze naar hun ouders

In Nigeria zijn vanochtend bijna alle 110 schoolmeisjes vrijgelaten die vorige maand werden ontvoerd door terreurorganisatie Boko Haram. 101 van de meisjes die werden gekidnapt in het plaatsje Dapchi zijn volgens de regering van president Muhammadu Buhari gisteren in de loop van de dag geïdentificeerd. Lokale en internationale media meldden vanochtend op basis van ooggetuigen al een grootschalige vrijlating.

Meisjes werden ontvoerd door Boko Haram bij een school in Dapchi.Beeld afp

De meisjes waren ontvoerd op 19 februari. Dapchi ligt in het uiterste noordoosten van Nigeria, in het gebied waar Boko Haram in 2009 zijn bloedige opstand begon. De zaak riep herinneringen op aan de ontvoering in 2014 van meer dan 270 schoolmeisjes in het stadje Chibok, eveneens in het Noord-Oosten van Nigeria. Die gebeurtenis leidde tot wereldwijde aandacht voor Boko Haram en de sociale media-campagne Bring Back Our Girls. Zeker honderd Chibok-meisjes zijn nog altijd niet terecht.

De regering zegt dat de vrijlating van de meisjes uit Dapchi 'onvoorwaardelijk' is gebeurd, door inspanningen via 'back-channels' en met hulp van niet nader geduide 'vrienden van het land'. De ontkenning dat Boko Haram iets heeft teruggekregen voor de meisjes, stuit in Nigeria op scepsis. Van de Chibok-meisjes is bekend dat er tientallen werden losgelaten in ruil voor de vrijlating van strijders van Boko Haram. President Buhari zei bovendien eerder deze maand bereid te zijn om te onderhandelen over de meisjes uit Dapchi.

De bevrijde meisjes zouden gisteren ook een waarschuwing hebben moeten overbrengen aan hun ouders, namelijk om hun dochters nooit meer naar school te sturen

Inwoners van Dapchi vertelden woendagochtend tegen de BBC dat een wagenkonvooi plots het plaatsje was binnengereden, de vermiste meisjes afleverde en snel weer vertrok. Een bevrijd meisje vertelde dat vijf van haar schoolgenotes waren doodgedrukt op de dag van hun ontvoering, toen ze werden samengepakt in voertuigen. De bevrijde meisjes zouden gisteren ook een waarschuwing hebben moeten overbrengen aan hun ouders, namelijk om hun dochters nooit meer naar school te sturen. De naam van het islamitische Boko Haram betekent in de Hausa-taal van noordelijk Nigeria zoveel als 'Westers onderwijs is verboden'.

De ontvoeringen in Dapchi kwamen als een schok voor Nigeria mede omdat het had geleken alsof Boko Haram over zijn hoogtepunt heen was. Onder president Buhari, een ex-generaal die in 2015 was verkozen op een belofte om Boko Haram te zullen verslaan, boekte het Nigeriaanse leger aanvankelijk vorderingen tegen Boko Haram. De groepering heeft zeker 20.000 mensen vermoord en 2 miljoen mensen op de vlucht gejaagd sinds het zijn wrede opstand begon. Op zijn hoogtepunt beheerste de groep een groot deel van Noord-Oost Nigeria.